Специалист: Вървим към драконовски мерки

Колко полезно е да носим маски?
Обновена: 31 мар 2020 23:19 | 31 мар 2020 23:19, Веселина Йорданова
84

Общият брой на заразени с коронавирус у нас достигна 399. Най-много от заболелите се намират в София. В тежко състояние са 14 души.

"Стъпка по стъпка вървим към драконовски мерки. Колкото по-рано ги въведем, толкова по-добре. По въпроса за маските - за болни хора е абсолютно задължително. За видимо здрави хора, защото никой не знае, е силно препоръчително с тенденция към задължително", коментира заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ основната опасност е, че може да сме здрави, но да сме вирусоносители и така да заразяваме другите, ако сме без маска. Средната възраст на заразените у нас е 46 години, като най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният е на 86.

"Винаги най-заразена е била тази група между 40 и 50 г. По-тежкото прекарване на болестта, хоспитализираните случаи са в по-високата възрастова група. Всички боледуват, но тежките усложнения, интубацията, смъртността расте с възрастовия период", допълни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Тя бе категорична, че няма възрастова група, за която да няма опасност.

"Въпросът е в различния процент, при който се появяват тези усложнения и ако той е под 1% при младата възраст, той е много над 20% при по-напредналата", допълни проф. Христова.
 
Тя посъветва желаещите да се изследват за коронавирус да се съобразят с това какъв тест ще използват спрямо целта си.

"Ако са здрави и искат да видят дали са го изкарали, дали имат имунитет - трябва да си направят най-елементарния тест за антитела. Ако сме болни, имаме кашлица, секрети, тогава единственият меродавен тест е PCR", коментира заместник-директорът на Национален център по заразни и паразитни болести.


84
Още по темата: Коронавирусът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Бързите тестове за антитела имат смисъл само ако искаме да разберем дали сме прекарали коронавируса и сме изградили някакъв временен имунитет срещу него.
68
5
 
11
 
! Отговори
за Ананиев преди 5 месеца
може да задължиш магазините и предприятията да не пускат хора без маски вътре. На някои места те сами го правят. Но най важни са големите вериги Била, Кауфланд, Лидл и др. В големите на шефовете не им пука, защото не влизат вътре. 95 % от хората и без туй са с маска, но има 5% на които не им пука и заразяват самата стока. Даже трябва и ръкавици да дават на входа винаги. Който не ще да пише жалба до ВАС, като адвокатчето дяволското изчадие.
67
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Ken

При обикновеният грип е същото. Смятат от броя на официалните случай. Много хора също изкарват обикновеният грип на крак. И в двага случай общата заболеваемост и смъртност се смята на базата на математически модел. Но коронавируса е много по-смъртоносен и заразен от обикновения грип и по-често води до сериозни усложнения най-вече при по-възрастни пациенти. Нека да спазваме нормални норми на поведение и хигиена.
66
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Ken

3 % не е никак малко.
От обикновен грип смъртността е 0,3...
65
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съгласен сам, ако ще е с маски са ес васки. Но да се разберат. Мангъров - не е необходимо, Мутафчиъски - също, СЗО - също, Ананиев - напълно неадекватен. сега изпълзяха всякакви знайни и незнайни учени и всеки говори каквото му скимне. Шефа на щаба на 29.02 - това е обикновен грип, на 14.03 - това е пандемия. Тази професорка досега мълчеше, а такива като нея трябваше да ръководят нещата, нали за това и плащат. Пълен хаос - маски, ръкавици, дезинфектанти нама, но огромни глоби, заплахи има.
64
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Уважаема г-жо професор,

а прави ли Ви впечатление, че ПОЧИНАЛИ ОТ НАЙ-ОБИКНОВЕН ГРИПЕН ВИРУС тази година НЯМА?
63
1
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Не е проблема само в мерките, проблема е, че решенията са недъгави и необмислени. Гробавите интелектуални инвалиди немогат да вземат решения в "нормална" ситуация, да не говорим за "криза". Едно супто 100 пъти го преправяха ( само пример). Дори при 100% карантина, ако след 2 седм. в страната влезе болен "чужденец" почваме от начало всичко. Отделно де създалата се ситуация ще правокира безконтролно източване на бюджета
62
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Анонимен
Не се учудвай: премиерът е кадър на ВМШ-Симеоново, пожарникар, гл.прокурор - бивш милиционер, и той кадър на Магнаурската школа, едното вице философ, другото историк, завършил като министър МО в ЮЗУ, третото - юриЗД при Плевнелиев. Прокурори и полицаи се натискат да управляват България.А ние,населението на БГ, едва сме 5,5-6 млн.души.
61
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Смъртността от коронавирусът в Китай е над 4%. Ако в България всички се заразят, починалите ще са 280000, а ако се заразят 70%, ще са 200000. Това, ако смъртността е 4%. Лошото е, че може и да е много повече, гледайки какво е в Италия.
60
6
 
24
 
! Отговори
Тръба преди 5 месеца
Вървим към гражданско-ушева война. Всички видове граници и червени линии вече са преминати. (НЯМА ДА СИ СЛОЖА НАМОРДНИК!)
59
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Доко

Ама за цялата 2018 нали?
А този вирус е от месец...
Разлика правиш ли или сТъкмистика...?
58
1
 
39
 
! Отговори
ИП преди 5 месеца
Професорке, това вирусно заболяване не се оправя с драконовски мерки, а с акъл. При вас, докторите, стане ли лекар на 45-55 години и шеф на клиника, веднага го правите професор без да гледате умствения му багаж.В тази ситуация всеки на висок пост разкрива същността си: премиерът поръчва маски в Китай, философът вицепремиер иска излизане от къщи със служебна бележка, прокуратурата - страхотни глоби и вкарване в затвора.Ген.Мутафчийски - маски навсякъде и 5 хил.лв, Т.Тодоров пък 102 НП за 2-3 часа
57
1
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Правителството прави "приложение", което да се инсталира на телефона и да отбелязваш на него, когато излизаш. Нема нужда да те чупират, вече знаят кой си, къде си. Тва и по комунизма го немаше
56
8
 
25
 
! Отговори
Шаши преди 5 месеца
Нощес, на село са умрели и двата овена-от горната и долната бачия. Корона вирус, няма какво да е друго. Веднага издавайте заповед да си седят вкъщи. На всичките маски и да не ги свалят. Който изблее глоба. Е, това е трагедия.
55
8
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
До Доко

Иди тогава да помагаш на заразените от коронавирус в болницата,щом считаш,че няма болест и цял свят лъже!
Преди 5 дни са били над 24 000 заразени в България,ако искаш статистика!
54
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Съобщиха по Нова телевизия,че по мнение на учени в Италия мрат масово тези без сложена ваксина БЦЖ.
53
3
 
8
 
! Отговори
Н.Вапцаров преди 5 месеца
Но разкажи със думи прости
на тях – на бъдещите хора,
които ще поемат поста ни,
че ние храбро сме се борили
52
1
 
11
 
! Отговори
Вапцаров преди 5 месеца
Но в многотомните писания,
под буквите и редовете
ще вика нашето страдание
и ще се зъби неприветно –

защото би ни безпощадно
живота с тежките си лапи
направо по устата гладни,
затуй езика ни е грапав.

И стиховете, дето пишем,
когато краднем от съня си,
парфюмен аромат не дишат,
а са навъсени и къси.

За мъката – не щем награди,
не ще дотегнем и с клишета
на томовете ти грамади,
натрупани през вековете!
51
5
 
35
 
! Отговори
Доко преди 5 месеца
В БГ през 2018г. са починали 110хил. души или по 301 човека на ден. От въпросния вирус колко починаха за месец март?! И колко е процента от общия брой починали? Нещо никак не се връзват нещата, има огромна диспропорция между броя на заразените и мерките, които се вземат. И от всичко дотук виждам едно единствено нещо - как на властимащите им замириса на много пари. Има болни - има пари. Няма болни - няма пари.
50
1
 
8
 
! Отговори
Вапцаров преди 5 месеца
Мъдруваха бащите в къщи:
"Така било е и ще бъде..."
А ние плюехме намръщено
на оглупялата им мъдрост.

Зарязвахме софрите троснато
и търтвахме навън, където
една надежда ни докосваше
със нещо хубаво и светло.

О, как сме чакали напрегнато
в задръстените кафенета!
И късно през нощта си легахме
с последните комюникета.

О, как се люшкахме в надеждите!...
А тегнеше небето ниско,
свистеше въздуха нажежен...
Не мога повече! Не искам!...