Специалист: Вървим към драконовски мерки

Колко полезно е да носим маски?
Обновена: 31 мар 2020 23:19 | 31 мар 2020 23:19, Веселина Йорданова
84

Общият брой на заразени с коронавирус у нас достигна 399. Най-много от заболелите се намират в София. В тежко състояние са 14 души.

"Стъпка по стъпка вървим към драконовски мерки. Колкото по-рано ги въведем, толкова по-добре. По въпроса за маските - за болни хора е абсолютно задължително. За видимо здрави хора, защото никой не знае, е силно препоръчително с тенденция към задължително", коментира заместник-директорът на Националния център по заразни и паразитни болести проф. Ива Христова в "Денят ON AIR".

По думите ѝ основната опасност е, че може да сме здрави, но да сме вирусоносители и така да заразяваме другите, ако сме без маска. Средната възраст на заразените у нас е 46 години, като най-младият пациент е 3-годишен, а най-възрастният е на 86.

"Винаги най-заразена е била тази група между 40 и 50 г. По-тежкото прекарване на болестта, хоспитализираните случаи са в по-високата възрастова група. Всички боледуват, но тежките усложнения, интубацията, смъртността расте с възрастовия период", допълни вирусологът пред Bulgaria ON AIR.

Тя бе категорична, че няма възрастова група, за която да няма опасност.

"Въпросът е в различния процент, при който се появяват тези усложнения и ако той е под 1% при младата възраст, той е много над 20% при по-напредналата", допълни проф. Христова.
 
Тя посъветва желаещите да се изследват за коронавирус да се съобразят с това какъв тест ще използват спрямо целта си.

"Ако са здрави и искат да видят дали са го изкарали, дали имат имунитет - трябва да си направят най-елементарния тест за антитела. Ако сме болни, имаме кашлица, секрети, тогава единственият меродавен тест е PCR", коментира заместник-директорът на Национален център по заразни и паразитни болести.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


84
Още по темата: Коронавирусът
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Бързите тестове за антитела имат смисъл само ако искаме да разберем дали сме прекарали коронавируса и сме изградили някакъв временен имунитет срещу него.
65
6
 
11
 
! Отговори
за Ананиев преди 4 години
може да задължиш магазините и предприятията да не пускат хора без маски вътре. На някои места те сами го правят. Но най важни са големите вериги Била, Кауфланд, Лидл и др. В големите на шефовете не им пука, защото не влизат вътре. 95 % от хората и без туй са с маска, но има 5% на които не им пука и заразяват самата стока. Даже трябва и ръкавици да дават на входа винаги. Който не ще да пише жалба до ВАС, като адвокатчето дяволското изчадие.
64
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До KenПри обикновеният грип е същото. Смятат от броя на официалните случай. Много хора също изкарват обикновеният грип на крак. И в двага случай общата заболеваемост и смъртност се смята на базата на математически модел. Но коронавируса е много по-смъртоносен и заразен от обикновения грип и по-често води до сериозни усложнения най-вече при по-възрастни пациенти. Нека да спазваме нормални норми на поведение и хигиена.
63
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ken3 % не е никак малко. От обикновен грип смъртността е 0,3...
62
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съгласен сам, ако ще е с маски са ес васки. Но да се разберат. Мангъров - не е необходимо, Мутафчиъски - също, СЗО - също, Ананиев - напълно неадекватен. сега изпълзяха всякакви знайни и незнайни учени и всеки говори каквото му скимне. Шефа на щаба на 29.02 - това е обикновен грип, на 14.03 - това е пандемия. Тази професорка досега мълчеше, а такива като нея трябваше да ръководят нещата, нали за това и плащат. Пълен хаос - маски, ръкавици, дезинфектанти нама, но огромни глоби, заплахи има.
61
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не е проблема само в мерките, проблема е, че решенията са недъгави и необмислени. Гробавите интелектуални инвалиди немогат да вземат решения в "нормална" ситуация, да не говорим за "криза". Едно супто 100 пъти го преправяха ( само пример). Дори при 100% карантина, ако след 2 седм. в страната влезе болен "чужденец" почваме от начало всичко. Отделно де създалата се ситуация ще правокира безконтролно източване на бюджета
60
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До АнонименНе се учудвай: премиерът е кадър на ВМШ-Симеоново, пожарникар, гл.прокурор - бивш милиционер, и той кадър на Магнаурската школа, едното вице философ, другото историк, завършил като министър МО в ЮЗУ, третото - юриЗД при Плевнелиев. Прокурори и полицаи се натискат да управляват България.А ние,населението на БГ, едва сме 5,5-6 млн.души.
59
16
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Смъртността от коронавирусът в Китай е над 4%. Ако в България всички се заразят, починалите ще са 280000, а ако се заразят 70%, ще са 200000. Това, ако смъртността е 4%. Лошото е, че може и да е много повече, гледайки какво е в Италия.
58
7
 
24
 
! Отговори
Тръба преди 4 години
Вървим към гражданско-ушева война. Всички видове граници и червени линии вече са преминати. (НЯМА ДА СИ СЛОЖА НАМОРДНИК!)
57
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДокоАма за цялата 2018 нали?А този вирус е от месец...Разлика правиш ли или сТъкмистика...?
56
2
 
39
 
! Отговори
ИП преди 4 години
Професорке, това вирусно заболяване не се оправя с драконовски мерки, а с акъл. При вас, докторите, стане ли лекар на 45-55 години и шеф на клиника, веднага го правите професор без да гледате умствения му багаж.В тази ситуация всеки на висок пост разкрива същността си: премиерът поръчва маски в Китай, философът вицепремиер иска излизане от къщи със служебна бележка, прокуратурата - страхотни глоби и вкарване в затвора.Ген.Мутафчийски - маски навсякъде и 5 хил.лв, Т.Тодоров пък 102 НП за 2-3 часа
55
2
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Правителството прави "приложение", което да се инсталира на телефона и да отбелязваш на него, когато излизаш. Нема нужда да те чупират, вече знаят кой си, къде си. Тва и по комунизма го немаше
54
9
 
25
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
Нощес, на село са умрели и двата овена-от горната и долната бачия. Корона вирус, няма какво да е друго. Веднага издавайте заповед да си седят вкъщи. На всичките маски и да не ги свалят. Който изблее глоба. Е, това е трагедия.
53
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ДокоИди тогава да помагаш на заразените от коронавирус в болницата,щом считаш,че няма болест и цял свят лъже!Преди 5 дни са били над 24 000 заразени в България,ако искаш статистика!
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Съобщиха по Нова телевизия,че по мнение на учени в Италия *** масово тези без сложена ваксина БЦЖ.
51
4
 
8
 
! Отговори
Н.Вапцаров преди 4 години
Но разкажи със думи простина тях на бъдещите хора,които ще поемат поста ни,че ние храбро сме се борили
50
2
 
11
 
! Отговори
Вапцаров преди 4 години
Но в многотомните писания,под буквите и редоветеще вика нашето страданиеи ще се зъби неприветно защото би ни безпощадноживота с тежките си лапинаправо по устата гладни,затуй езика ни е грапав.И стиховете, дето пишем,когато краднем от съня си,парфюмен аромат не дишат,а са навъсени и къси.За мъката не щем награди,не ще дотегнем и с клишетана томовете ти грамади,натрупани през вековете!
49
6
 
35
 
! Отговори
Доко преди 4 години
В БГ през 2018г. са починали 110хил. души или по 301 човека на ден. От въпросния вирус колко починаха за месец март?! И колко е процента от общия брой починали? Нещо никак не се връзват нещата, има огромна диспропорция между броя на заразените и мерките, които се вземат. И от всичко дотук виждам едно единствено нещо - как на властимащите им замириса на много пари. Има болни - има пари. Няма болни - няма пари.
48
2
 
8
 
! Отговори
Вапцаров преди 4 години
Мъдруваха бащите в къщи:"Така било е и ще бъде..."А ние плюехме намръщенона оглупялата им мъдрост.Зарязвахме софрите троснатои търтвахме навън, къдетоедна надежда ни докосвашесъс нещо хубаво и светло.О, как сме чакали напрегнатов задръстените кафенета!И късно през нощта си легахмес последните комюникета.О, как се люшкахме в надеждите!...А тегнеше небето ниско,свистеше въздуха нажежен...Не мога повече! Не искам!...
47
2
 
10
 
! Отговори
Вапцаров преди 4 години
Живот ли бе да го опишеш?Живот ли бе да го разровиш?Разровиш ли го ще миришеи ще горчи като отрова.По синорите сме се раждали,на завет някъде до тръните,а майките лежали влажнии гризли сухите си бърни.Като мухи сме мрели есен,жените вили по задушница,изкарвали плача на песен,но само бурена ги слушал.Онез, които сме оставали,се потехме и под езика,работехме къде що хванем,работехме като ***.