Антиваксъри, фалшиви новини – заплаха за човешкото здраве

COVID-19 засегна по-малко Централна и Източна Европа
8 апр 2020 10:30, Ния Христова
26
Антиваксъри, фалшиви новини – заплаха за човешкото здраве
Снимка: Pixabay
Световната здравна организация обяви десет заплахи за човешкото здраве и фалшивите новини, както и антиваксърските движения влизат в класацията. Това съобщи доц. Михаил  Околийски, представител в офиса на организацията в България в предаването "Референдум" на БНТ и цитиран от "Монитор".
 
"Важно е хората да вярват на истинските, а не на фалшивите новини". 
 
"Конспиративните теории само допринасят за хаоса и паниката в условията на пандемия. Не бива да излизаме, към момента, от сега установените мерки. Вярно е, че сега балансът здраве – икономика е много деликатен. На фона на ресурсите, които имаме, както и на недофинасираната ни здравна система това, което се прави, е геройство", заяви доц. Околийски.
 
Той изтъкна като положително факта, че в България са запазени редица здавни звена от миналото, които в сегашната ситуация се оказват работещи и то много добре.
 
"Тази криза сякаш дойде навреме, за да се мобилизираме като нация. Междусекторната съгласуваност, която беше съсипана по време на тоталитариня режим, сега виждаме как се съвзе и хората работят", посочи още доц. Околийски.  
 
"Правят се опити за създаването на хиперимунни серуми. Вирусът е нов и се изисква време, за да се види дали те ще заработят", каза доц. Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Той заяви, че ще разберем дали коронавирусът отслабва, когато хората се изследват. 
 
Според него единият вариант е, след като се създаде ваксина срещу вируса и се проследят ваксинациите в имунзационния календар да се проследи дали популацята е добре имунизирана. Другият вариант е да се проследи какъв имунитет е създаден след преболудуване на заболяването. 
 
"В хода на  епидемията ние следим колко са хората, които са се разболяли, колко от тях имат клнична кимптоматика. Може да се проследи и колко от тези, които нямат клинична симптоматика, са преболедували. Постепенно ще се увеличава броят на хората, които имат имунен отговор на коронавируса COVID-19. От това ще се види и кога могат да се разхлабят въведените мерките. Това ще може да се случи, когато имаме реално доказателство, че този вирус няма да ни убие. Ако сега отслабим мерките, ще има нова вълна от взрив, който много бързо ще ни покоси", категорично заяви доц. Ивайло Алексиев. 
 
Той смята, че тестове трябва да се правят в развитието на епидемията. 
 
Доц. Алексиев потвърди, че в Централна и Източна Европа COVID-19 се разпространява по-малко. Той обаче не даде конкретно обяснение за тази тенденция. 
 
"Аз не съм срещнал научно доказателство, че БЦЖ ваксината срещу туберкулоза, която е задължителна в тези части на Европа, оказва влияние за този добър резултат", заяви ученият.
 
Доц. Алексиев е категоричен, че новият вирус не може да се пренася от комари, плъхове и хлебарки, а само от човек на човек. 

26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
0
 
0
 
! Отговори
Шаши преди 3 месеца
А от дронове може ли?
25
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Котки до До Котки

Мда. Едно време целия свят се е обеденил. Сега за всичко искат много пари и някаква друга "политическа" изгода. Сега вече не е възможно. Даже едно време са обявили в Щатите американските лекари, които са ваксинирали по целия свят срещу едра шарка за герои и са им раздали ордени на Конгреса. Сега вече се искат милиарди отпуснати отвсякъде и потънали незнайно къде.
24
3
 
1
 
! Отговори
Котки до До Котки преди 3 месеца
Вярно е, малко преувеличих. Добре, има много смъртоносни заболявания, за които вече ПОЧТИ не е чуваме, благодарение на ваксини. И едно НАПЪЛНО заличено.
23
3
 
3
 
! Отговори
анти преди 3 месеца
НЕМА ПА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ ВЕГАН СЪМ
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До Котки

Едно. Едрата шарка. Ваксинирали са населението в целия свят. Включително забутани единични племена. Друга премахната болест няма.
21
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Много накуп дрънкате за антиваксърите. Те ваксините са твърде разнообразни и антиваксърите не отричат всички.
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Световната здравна организация не мисли точно за човешкото здраве, а за нечии финансови интереси. Ако човек чака само на съветите й за да бъде здрав, няма да бъде здрав.
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
До мишо бирочето

Антиваксър си.
18
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Източно европейските държави не са били колонизатори на Америка,Африка и Азия.Коронавируса поразява повече колкониалните империи.Да се припомни на западняците как занесоха едрата шарка и умориха индианците.
17
7
 
11
 
! Отговори
Котки преди 3 месеца
До мишо бирочето

Ваксините са заличили много сериозни и смъртоносни заболявания от лицето на земята и не са срещу "сополи", а срещу наистина опасни неща. Има деца с отслабен имунитет, на които не може да се направи ваксина. Родителите им треперят, защото мине, не мине време и някое дете като твоите им предаде заболяване от викторианската епоха и така деца си отиват от глупост. Вземи прочети малко и проучи сам за себе си преди да вярваш на кръчмарски анекдоти. Нека минусите валят, не ми пука...
16
2
 
9
 
! Отговори
Христо Христов преди 3 месеца
Всичко в разрез с правата политика на партията е фалшива новина!

Демокрация е, а сзо е демократична организация... и лъжите и са демократични!
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Не само политиците имат рейтинг, учените също имат рейтинг. За 30 год учените си изградиха рейтинг на лентяи, дървени философи, нищоправци и кариеристи .Не е зле БАН да се закрие и да си намерят полезна работа, като овчари или продавачи ако нещо ни е нужно ще си го набавим от Запад.
14
0
 
7
 
! Отговори
Дракула преди 3 месеца
Кога почва официално ловът на вещици и вампири?
13
12
 
11
 
! Отговори
мишо бирочето преди 3 месеца
най интересен е брандът - "антиваксър". не не съм антиваксър. който иска да си се ваксинира. моите деца не са ваксинирани и са в пъти по здрави от съседчетата които са със всички ваксини и по цяла година сас със ярко зелени сополи и пневмония. хронична.
12
3
 
8
 
! Отговори
Fox преди 3 месеца
Прав сте Михаиле - наистина е важно хората да вярват на истинските новини, но защо тънко тънко подтиквате хората да мислят, че вашите новини = истинските новини. Тъй както виждам, вашите новини, на които сам сте им лепнал стикер "истинските новини" са проваксър настроени. Аз бих желал хората да се уверят сами, или поне да приемат нещо от лично съображение, наместо да слушат този или онзи "авторитет" какво казал
11
3
 
12
 
! Отговори
ваксинатор преди 3 месеца
Доцента да си хвърли дипломата. Разнася се от котка на котка. Котка - човек. Човек - котка. Вероятно и куче ...
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
СЗО- е новата църква. Който не вярва, ще го срещне инквизицията.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Единствената истинска новина е, че чакаме наготово от Запада, дори един сервитьор не става сервитьор ако обществото не го признае за такъв. Така, че тези титли митли и там космически степени на тия деменции са невалидни, докато не ги признаем.
8
2
 
11
 
! Отговори
Шамани преди 3 месеца
Световната здравна организация... ха ха ха.
Направили от козела градинар.
Разбира се, че няма да кажат, че не е страшно. От къде взимат кинтите?
7
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Феновете на конспирациите, новия световен ред, анти-ваксърите, 5Г неграмотници и подобни да си записват какво ги съветва Световната здравна организация!