Антиваксъри, фалшиви новини – заплаха за човешкото здраве

COVID-19 засегна по-малко Централна и Източна Европа
8 апр 2020 10:30, Ния Христова
26
Антиваксъри, фалшиви новини – заплаха за човешкото здраве
Снимка: Pixabay
Световната здравна организация обяви десет заплахи за човешкото здраве и фалшивите новини, както и антиваксърските движения влизат в класацията. Това съобщи доц. Михаил  Околийски, представител в офиса на организацията в България в предаването "Референдум" на БНТ и цитиран от "Монитор".
 
"Важно е хората да вярват на истинските, а не на фалшивите новини". 
 
"Конспиративните теории само допринасят за хаоса и паниката в условията на пандемия. Не бива да излизаме, към момента, от сега установените мерки. Вярно е, че сега балансът здраве – икономика е много деликатен. На фона на ресурсите, които имаме, както и на недофинасираната ни здравна система това, което се прави, е геройство", заяви доц. Околийски.
 
Той изтъкна като положително факта, че в България са запазени редица здавни звена от миналото, които в сегашната ситуация се оказват работещи и то много добре.
 
"Тази криза сякаш дойде навреме, за да се мобилизираме като нация. Междусекторната съгласуваност, която беше съсипана по време на тоталитариня режим, сега виждаме как се съвзе и хората работят", посочи още доц. Околийски.  
 
"Правят се опити за създаването на хиперимунни серуми. Вирусът е нов и се изисква време, за да се види дали те ще заработят", каза доц. Ивайло Алексиев от Националния център по заразни и паразитни болести.
 
Той заяви, че ще разберем дали коронавирусът отслабва, когато хората се изследват. 
 
Според него единият вариант е, след като се създаде ваксина срещу вируса и се проследят ваксинациите в имунзационния календар да се проследи дали популацята е добре имунизирана. Другият вариант е да се проследи какъв имунитет е създаден след преболудуване на заболяването. 
 
"В хода на  епидемията ние следим колко са хората, които са се разболяли, колко от тях имат клнична кимптоматика. Може да се проследи и колко от тези, които нямат клинична симптоматика, са преболедували. Постепенно ще се увеличава броят на хората, които имат имунен отговор на коронавируса COVID-19. От това ще се види и кога могат да се разхлабят въведените мерките. Това ще може да се случи, когато имаме реално доказателство, че този вирус няма да ни убие. Ако сега отслабим мерките, ще има нова вълна от взрив, който много бързо ще ни покоси", категорично заяви доц. Ивайло Алексиев. 
 
Той смята, че тестове трябва да се правят в развитието на епидемията. 
 
Доц. Алексиев потвърди, че в Централна и Източна Европа COVID-19 се разпространява по-малко. Той обаче не даде конкретно обяснение за тази тенденция. 
 
"Аз не съм срещнал научно доказателство, че БЦЖ ваксината срещу туберкулоза, която е задължителна в тези части на Европа, оказва влияние за този добър резултат", заяви ученият.
 
Доц. Алексиев е категоричен, че новият вирус не може да се пренася от комари, плъхове и хлебарки, а само от човек на човек. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
0
 
0
 
! Отговори
Шаши преди 4 години
А от дронове може ли?
21
3
 
1
 
! Отговори
Котки до До Котки преди 4 години
Вярно е, малко преувеличих. Добре, има много смъртоносни заболявания, за които вече ПОЧТИ не е чуваме, благодарение на ваксини. И едно НАПЪЛНО заличено.
20
3
 
3
 
! Отговори
анти преди 4 години
НЕМА ПА ДА СЕ ВАКСИНИРАМ ВЕГАН СЪМ
19
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Световната здравна организация не мисли точно за човешкото здраве, а за нечии финансови интереси. Ако човек чака само на съветите й за да бъде здрав, няма да бъде здрав.
18
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До мишо бирочетоАнтиваксър си.
17
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Източно европейските държави не са били колонизатори на Америка,Африка и Азия.Коронавируса поразява повече колкониалните империи.Да се припомни на западняците как занесоха едрата шарка и умориха индианците.
16
7
 
11
 
! Отговори
Котки преди 4 години
До мишо бирочетоВаксините са заличили много сериозни и смъртоносни заболявания от лицето на земята и не са срещу "сополи", а срещу наистина опасни неща. Има деца с отслабен имунитет, на които не може да се направи ваксина. Родителите им треперят, защото мине, не мине време и някое дете като твоите им предаде заболяване от викторианската епоха и така деца си отиват от глупост. Вземи прочети малко и проучи сам за себе си преди да вярваш на кръчмарски анекдоти. Нека минусите валят, не ми пука...
15
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не само политиците имат рейтинг, учените също имат рейтинг. За 30 год учените си изградиха рейтинг на лентяи, дървени философи, нищоправци и кариеристи .Не е зле БАН да се закрие и да си намерят полезна работа, като овчари или продавачи ако нещо ни е нужно ще си го набавим от Запад.
14
0
 
7
 
! Отговори
Дракула преди 4 години
Кога почва официално ловът на вещици и вампири?
13
12
 
11
 
! Отговори
мишо бирочето преди 4 години
най интересен е брандът - "антиваксър". не не съм антиваксър. който иска да си се ваксинира. моите деца не са ваксинирани и са в пъти по здрави от съседчетата които са със всички ваксини и по цяла година сас със ярко зелени сополи и пневмония. хронична.
12
3
 
8
 
! Отговори
Fox преди 4 години
Прав сте Михаиле - наистина е важно хората да вярват на истинските новини, но защо тънко тънко подтиквате хората да мислят, че вашите новини = истинските новини. Тъй както виждам, вашите новини, на които сам сте им лепнал стикер "истинските новини" са проваксър настроени. Аз бих желал хората да се уверят сами, или поне да приемат нещо от лично съображение, наместо да слушат този или онзи "авторитет" какво казал
11
3
 
12
 
! Отговори
ваксинатор преди 4 години
Доцента да си хвърли дипломата. Разнася се от котка на котка. Котка - човек. Човек - котка. Вероятно и куче ...
10
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
СЗО- е новата църква. Който не вярва, ще го срещне инквизицията.
9
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Единствената истинска новина е, че чакаме наготово от Запада, дори един сервитьор не става сервитьор ако обществото не го признае за такъв. Така, че тези титли митли и там космически степени на тия деменции са невалидни, докато не ги признаем.
8
2
 
11
 
! Отговори
Шамани преди 4 години
Световната здравна организация... ха ха ха.Направили от козела градинар.Разбира се, че няма да кажат, че не е страшно. От къде взимат кинтите?
7
17
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Феновете на конспирациите, новия световен ред, анти-ваксърите, 5Г неграмотници и подобни да си записват какво ги съветва Световната здравна организация!
6
0
 
9
 
! Отговори
Антиваксър преди 4 години
Тоз Околийски що говори като спец по ваксините, той колко ваксини е създал щял да види и да тейства аман от бoклyци в таз държава.
5
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Важното е да съберем трилионите дългове и да ги разделим между бедните както винаги. Затова богатите като Бил Микрософт са се загрижили толкова.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Ако 1Обаче веднага се намира и минус да слага на очевидното да не кажа очевадното.
3
0
 
10
 
! Отговори
без думи преди 4 години
"Важно е хората да вярват на истинските, а не на фалшивите новини".