Паниката от коронавируса намалява, искаме нормален живот и пътувания

"Галъп": Остават високи страховете за доходите
Обновена: 20 май 2020 10:27 | 20 май 2020 10:27, Веселина Йорданова
84
Паниката от коронавируса намалява, искаме нормален живот и пътувания
Снимка: БГНЕС

Масовото съзнание по отношение на коронавируса вече показва белези на нормализация. Паниката продължава да намалява, а останалите страхове по-скоро вече се установяват в определени рамки и губят предишната динамика.

Това са изводи и хипотези от седмата вълна на експресен телефонен сондаж на "Галъп интернешънъл" във връзка с коронавируса. Изследването е проведено между 15 и 18 май.

Цялостната оценка за мерките, които властта взе в последните два месеца, е висока. Високи, макар и без нов ръст, са страховете и неприятните равносметки за доходите.  

Растат очакванията за постепенна нормализация и завръщане към обичайния ритъм на живот в страната. Близо две трети от запитаните българи вярват, че до края на годината животът в страната постепенно ще се нормализира. 30% са по-скоро скептични, че ще се върнем към "нормалността" до края на 2020 г., а 5% от запитаните не могат да преценят.

51% от българите смятат, че ограниченията за пътуване в чужбина вече трябва да отпаднат. 41% не са съгласни. Останалите се затрудняват да отговорят.

Запазва се и делът на българите, които споделят, че са загубили работното си място заради кризата - 10% сега. Този дял беше същият преди две седмици. А преди два месеца започна от 3%.

Няма сериозна промяна спрямо предходния сондаж и по отношение на дела на българите, които очакват да загубят своето работно място – 9%. Всичко това означава, че и тревогата за прехраната, която си пробиваше път в последните месеци, сега вече се установява на определени равнища и остава висока.

С разхлабването на мерките и отмяната на ограниченията за придвижване, по-малко хора споделят, че работят от вкъщи (19% сега, при 25% през април) или предстои да загубят работа – 9% сега, при 12-14% преди месец или два. Сам се поставих под карантина, казват сега 25%, а към края на март бяха 36%.

7% сега твърдят, че са спрели да плащат кредити, а 3% – лизинги. С намалено работно време казват, че са 15%.

Тревогата за доходите също остава на нивата, регистрирани в последните седмици. 45% от българите сега споделят, че доходите им са намалели в резултат на кризата.

Продължава да спада делът на паническите реакции по отношение на коронавируса - хората, които приемат, че това е смъртоносна опасност и едно от най-страшните неща, сполетявали човечеството. Този дял е 17% сега, а през март и април беше 22-24%.

Едновременно с това дяловете на тревожната и спокойната реакция показват признаци на установяване на определени равнища. Делът на хората, които приемат, че коронавирусът е опасен, но все пак е само силен грип, спира плавния си спад и засега остава в диапазона около 60%. Делът на онези, които смятат, че това не е сериозна опасност и е преди всичко шумотевица, спира ръста си и остава да се колебае около 20%. Има и малък процент колебаещи се, посочват социолозите.

Изглежда, че тревогата след края на извънредното положение и по-строгите мерки за обществена изолация остава, но опасността е вече по-трезво оценена и картината на масовото съзнание изкристализира, след динамиката преди това.

На този фон 61% намират мерките на властта срещу коронавируса за достатъчни, 29% – за прекалени и 9% – за недостатъчни. Има и малцина колебаещи се. След седмиците на постепенен спад в дяловете на определението „достатъчни“ и ръст на определението „прекалени“, сега вече и тук очевидно има установяване около определени нива.

Нормализация се наблюдава и по отношение на оценките за оперативната власт – правителство и щаб. Постепенното и закономерно многоседмично „слизане“ от пиковите нива от преди два месеца изглежда е преустановено и обществените оценки остават близо до равнищата от последното замерване преди две седмици.

Премиерът Борисов остава с положителна сумарна ситуативна оценка - 54% одобрение, 41% неодобрение и 5% колебание. Тази оценка остава по-добра от традиционното доверие към Борисов, отчетено преди месеци. В основата на преобладаващите позитивни оценки досега е верният усет на властта към календара на обществените настроения.

Любопитно е как хората се отнасят към доц. Мангъров, който се утвърди като своеобразен символ на алтернативния прочит на ситуацията. 49% го одобряват, 30% не, а останалите се колебаят. За сравнение, проф. Мутафчийски има одобрение 70%, неодобрение 26% и 4% се затрудняват да отговорят.

86% от анкетираните пък смятат, че България се справя сравнително добре с епидемията на фона на другите европейски държави, което допълнително потвърждава, че действията до този момент са оценени високо от мнозинството от българите.

От дистанцията на времето, решението за въвеждане на извънредно положение в страната за последните два месеца е оценено положително. Мнозинство от 75% от респондентите вярва, че това решение беше необходимо. Малко над една пета (21%) от запитаните го намират за ненужно. Останалите не могат да преценят.


CATI (Computer Assisted Telephone Interviewing); национална извадка (800 ефективни интервюта) за населението на възраст 18+ г. 15-18.05.2020 г. Абсолютна максимална грешка 3.3 при 50% дялове.


84
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
3
 
! Отговори
некой преди 1 година
"Паниката от короновируса намалява" - Правителството в Паника!
75
0
 
2
 
! Отговори
Факт преди 1 година
Насочващи към определени отговори въпроси, типична социологическа манипулация. Примерно мерките нормалните хора ги делят на адекватни и неадекватни, а не на достатъчни и недостатъчни. Как да отговоря, че искам повече адекватни неприложени досега мерки и по-малко от прилаганите сега неадекватни мерки?
74
1
 
1
 
! Отговори
До 64 преди 1 година
Аз пък не познавам нито един , който не го одобрява . Без да преувеличавам. Да определено има неща за които да бъде критикуван, но като цяло се справи много добре.За съжаление, има много от нас които има много за какво да се критикуват- поведение, манталитет, култура..Е, от това е наистина трудно за се избяга
73
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Не разбирам защо е цялото това грачене.Който го е страх, да си стои в къщи!Не смятам да прекарам живота си в къщи, затворена между 4 стени, щото имало било вирус.Вируси е имало и пак ще има, има и безброй други причини, от които може да се умре.Живота не може да спира, заради това.Тези дето най-много зяпат, са такива, на които парите им падат от някъде както си стоят в къщи, останалите трябва да работим.Не смятам да се лишавам и от почивка, щото видиш ли някой си дрънка глупости и се самонавива.
72
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Анонимен 54Ми то хубаво Румен Радев да направи партия, ама господарите му от Москва не му дават.Казали са му - вече финансираме няколко партии в България, не щем още една.Това е вътрешна информация.
71
1
 
1
 
! Отговори
бай Пешо преди 1 година
До ХААХАХааха, тоя па, че кой пише позитивни коментари в тая държава? Значи 500 негативни коментара имало за Мутафчийски, ами извади ги от общото население на България и ще видиш колко са позитивните :))
70
2
 
2
 
! Отговори
ХААХА преди 1 година
ББ ИМАЛ 54% ОДОБРЕНИЕ??? АМА ВИЕ СЕРИОЗНО ЛИ? ЧЕ ТОЙ НЕ МОЖЕ 20% ДА ХВАНЕ СИРОМАХА НА ИЗБОРИ!ГОДЖИ БИЛ СЪС 70%???МИ ЧЕ ВЧЕРА НАД 500 КОМЕНТАРА ПОД НЕГОВОТО СЛОВОИЗЛЕАНИЕ, БОЛШИНСТВОТО БЯХА СУПЕР НЕГАТИВНИ!ХАЙДЕ, ЗАХЛЕБВАЙТЕ СИ, АМА ЩО НИ ПРАИТЕ НА БАЛЪЦИ?
69
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Много паника, много нещо.Ама като ни плашат с "чували с трупове", така е.Така стана и със студентското шоу "Куку" с радиацията. Така е било и с радиопиесата "Война на световете" в САЩ.Не на последно място така е, защото хората днес не са виждали кадри от САЩ през Голямата Депресия - Умрял кон на улица в Калифорния, и деца режат месо от него че са гладни!
68
1
 
3
 
! Отговори
ууу преди 1 година
До да,да ама неЧестото цитиране на мението на 80-те процента само утвърждава позицията им. А пък и платените и дирижирани агенции си ги знаем.
67
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До славянинНе се панирам във връзка с короната и здравните последици. Определено се панирам от икономическите последици и от броя гладни безработни хора, които неминуемо ще излязат по улиците.
66
4
 
5
 
! Отговори
да,да ама не преди 1 година
"За сравнение, проф. Мутафчийски има одобрение 70%, неодобрение 26% и 4% се затрудняват да отговорят." За сравнение с Мангъров - защо! Кой от двамата се преизяви медийно? Да го сравняват с Ананиев или някоя от другите калинки!А може ли Галъп да са разменили одобрение с неодобрение специално за генерала?!Те проучват срещу заплащане! Интересно - кой плаща?
65
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Затягат мерките - болните се увеличават.Отпускат ги - болните намаляват.Извод: не е трябвало да затягат нищо
64
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
"За сравнение, проф. Мутафчийски има одобрение 70%, неодобрение 26%"А аз не познавам някой дето да одобрява тоя *** :))
63
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Само да попитам защо САЩ започват да евакуират всичките си граждани от България?
62
3
 
2
 
! Отговори
Стойчо преди 1 година
До Чокоабсолютно вярно
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До ЯворНе само препоръките са били такива. Те са си като мухи на ла*но. И не ги интересува какво е то, моралът е нулев. Повечето хора дори не се замислят и вземат всичко, кото чуят за чиста монета. Но журналистите се учат как да манипулират и се хранят единствено от лошите новини, които задействат в аудиторията примитивни психологически механизми. Казано на български - колкото повече гадости излъчваме - толкова повече ни гледат и печелим.
60
2
 
31
 
! Отговори
Чоко преди 1 година
Вируса ще изчезне в момента в който медиите престанат да говорят за него.
59
3
 
8
 
! Отговори
До анонимен 53 преди 1 година
Сигурно се е покрил някъде да прави опити на беззащитни зайчета или котета защото количеството смърт рязко е започнало да не му достига. Първо им чете реч по какъв ужасен начин ще умрат и после започва с удоволствие да ги измъчва. Сигурно си представя, че са хора. Имаше един такъв доктор с подобен поглед и такова мислене и държание в обкръжението на Хитлер.
58
6
 
5
 
! Отговори
"ж"унгла преди 1 година
Интереса клати феса ! -сега по-важно е да се напълнят хотелите на Олигарсите - сичкото вирус в Бг да дойде , пък след 2-3 месеца ще има бг черни чували с хиляди ,ама някак плебеса това иска ,инак Не Верва !
57
5
 
24
 
! Отговори
Явор преди 1 година
Паниката я сътворихте вие медийте!! От сутрин до вечер само едно и също дърдорихте. Ама такива ви бяха препоръките от горе!!!