Ще остане ли кирилицата българска азбука?

15 милиона са българоезичните по света
Обновена: 22 май 2020 20:32 | 22 май 2020 20:27, Екип на Bulgaria On Air
103

Българският език е третият класически език в Европа, а кирилицата е българска азбука – нещо, за което наистина трябва да се преборим да съществува като термин в рамките на ЕС. Това каза за предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR доц. Анна Кочева от Института по български език на БАН.

"Продължава да се води битката, кирилицата да се нарича българска азбука", добави доц. Кочева.

Според нея "пречи ни това, че българските институции не действат в синхрон по този въпрос".

Правителството е сезирано няколко пъти, че още преди да се извърши разширяване на ЕС с други държави, които имат кирилица и претендират за нейната история, този въпрос да бъде решен в полза на историческата и научната истина.

"Защото и нашите съседи от Северна Македония имат претенции върху кирилицата и твърдят, че това е македонската азбука. За това най-вероятно ще претендират и съседите ни от Сърбия в един момент. Става въпрос за отстояване на историческата истина", предупреди доц Кочева от БАН.

Според нея има страх, че ще се възпламенят научни конфликти, които могат да прераснат в политически.

15 млн. са българоезичните по света, казва доц Анна Кочева. Къде по света има българоезични общности – вижте целия разговор на Милена Милотинова с доц. Кочева в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR, в събота, от 17.30 часа.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


103
Още по темата: кирилицаБрюксел 1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Със скоростта на развъждане на шведите и притока на емигранти от Северна Африка, мога да кажа само, язък за делото на Кирил и Методи, на Паиси Хилендарски и на Васил Левски. Явно всичко е преходно.
69
0
 
8
 
! Отговори
Мария преди 3 години
ПРИЗОВАВАМ ЦЕЛИЯЯТ БЪЛГАРСКИ ПОЛИТИЧЕСКИ ЕЛИТ ,БЕЗ ОГЛЕД НА ПАРТИЙНА ПРИНАДЛЕЖНОСТ ДА СЕ ИЗПРАВИ И СПРЕ ОПИТИТЕ НА Т.Н САМООПРЕДЕЛЯЩИ СЕ КАТО МАКЕДОНСКИ НАРОД СРЪБСКИ МЕКЕРЕТА И ВЪВ ВСЕКИ ЕДИН АСПЕКТ ЗА ЗАЩИТИ БЪЛГАРИЯ ОТ НЕЧИСТИ ИНТЕРЕСИ!БЪЛГАРИЯ И ВСИЧКО СВЪРЗАНО С ИМЕТО И Е НАШАТА НАЦИОНАЛНА ИСТОРИЯ КОЯТО НЕ ПОЗВОЛЯВАМЕ ДА СЕ ПИПА С""МРЪСНИ РЪЦЕ"!!!
68
4
 
7
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
За съжаление няма да остане. Като изчезнат българите новите народи в България ще пишат на своята писменост-или арабска или латиница.
67
2
 
7
 
! Отговори
Waffen SS преди 3 години
Диалога с Сев.Мак.трябва да се води по същият начин както го водеше Гърция.Тя не допусна никой друг да се намесва в спора,но за съжаление нашите неолиберални и демократични правителства,най-вече многобройните на ГЕРБ са изключително сервилни и провеждат политика,която им нареждат отвъд океана.Може да се посочи,че каквито и правителства да се сменяха в Гърция независимо от политическата им база те винаги защитава интересите на страната.При нас всяко започва от начало със свои виждания
66
8
 
4
 
! Отговори
русия не дава преди 3 години
азбуката да се нарича българска. Затова панславистите пробутаха лъжата за Кирил и Методий, която все още се предъвква от БАН-овските шарлатани - вместо ГЛАГОЛИЦАТА на 24 май се празнуват Кирил и Методий с 'кирилица' - този исторически фалшификат нагло се пробутва от българските правителства и от продажната ни православна църква с ДС/КГБ агентурата начело.имбат народ, свикнал да го из-насилват та си мълчи и вее каквото байраче му подадат на площада.
65
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Естествено, че ще остане.Аз владея писмено и говоримо:-Английски-Френски-Руски-И естествено родния си езикВинаги е предизвикателство, когато смениш азбуката на компютъра си. От английски да преминеш на френските ударения, до обратното е на руснаците и т.н.Имаше един псевдопрезидент като Петър Стоянов, който искаше да наложи друг вид на писане. Животът обаче върна кирилицата, а тези, които пишат на маймуница биват игнорирани по форумите.
64
0
 
2
 
! Отговори
аха да преди 3 години
Да бе ще се борим за азбуката ни как пък не тия съвсем ни побъркаха,всякаква идентичност искат да ни вземат, спокойно ние сме добри хора и това ще истъпим!
63
1
 
11
 
! Отговори
Кирил Владимиров Бл преди 3 години
Най-главната причина да е така объркана нашата политика и история с Македония е: 1. Антибългарската , русколизаческа кампания на БКП за изхвърляне на нашият Пирински край в ръцете на титовите червени фашисти. 2. Това е следствие на командите на руснаците на всички нива, от КПСС, НКВД и тн.3. Пишете ги тези работи приятели непрекъснато, не се СТРАХУВАЙТЕ. Иначе остава впечатлението, че само македонците и сърбите са виновни за тази червена каша. Малък процент от българите знаем истинските факти.
62
15
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе кофти си е кирицата, все не мога да уцеля какво точно пиша - и това чак като натисна ENTER. Не може след всяка въведена буква да зяпам в монитора, съм професионален typewriter, както и повечето хора.
61
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До НямаПолзваме коптската азбука създадена 1000 години преди братята Кирил и Методий.
60
1
 
15
 
! Отговори
Няма преди 3 години
защото не ползваме "кирилица"Ползваме българска азбукаНазванията "кирилица" и "църковнославянски", за старобългаркият език, са измислица на комплексаря психопат Петър I, те затова някои *** си мислят , че той им е измислил азбукатаПочнете най -накрая да ползвате правилните им названия и няма да има проблемиА азбуката на братята Кирил и Методий е глаголицата, който иска да си пише на нея
59
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Тервел до 85с какво с двата ръждасяли танка от поделението в горна баня или с изстребителите втора употреба,които ги нямаме.да ти имам оптимизма...и все пак избирай турция или русия!
58
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
няма ли да е по-добре да минем на йероглифна писменост
57
12
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 71не аз няма да се гръмна вие ще се гръмнете,когато турската армия нахлуе и каже това беше наше и пак ще е наше,българите са неосъзнати турци!избирай турция или русия.защото нито на америка нито на европа и пука за балканската тоалетна наречена българия!
56
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 72аз не се срамувам от македонския език...а от това,че има толкова *** граждани,които живеят на тази територия наречена р.българия.такива като теб...така както на теб македонският ти изглежда като диалект,така и на македонците в р.македония и в гърция,дори и на сърбите им изглежда българския...само изключително *** и неук човек не може да го проумее!
55
1
 
10
 
! Отговори
човекк преди 3 години
моята идея пък е да предложим на немците да сменяр tsch със ч. sch със ш, в английския сh да се смени със ч, sh със ш и така нататък. Не само няма да умрат ами и ще им е много по лесно.
54
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Азбуката ни не се казва кирилица и тази заблуда трябва да бъде премахната от учебниците.Това е българска азбука.Използват я дори монголците.
53
0
 
8
 
! Отговори
до 72 преди 3 години
ехо промакедонеца, защо се срамуваш от македонския, а не пишеш на него? не бой ке те разберем лесно
52
9
 
2
 
! Отговори
HUMANN преди 3 години
А как се е казвала азбуката в България до 1944 г.? С още няколко букви, например * -Пишело се е мл*ко хл*б. заб: *=една буква, която прилича на Ъ, ама с още чертички. И сега какво?-Като я няма тази буква никой не е умрял. А ако започнем да пишем R вместо Р-пак няма да има заболели.
51
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви са тези намеци? Кирилицата винаги ще бъде и ще си остане българска азбука, независимо от това какво пише в някакви закони и наредби. И така ще бъде докато последният книжен българин броди по тази земя.