Ще заминат ли хиляди студенти на бригади в САЩ?

Те са под въпрос заради епидемията от коронавирус
23 май 2020 10:45, Ния Христова
88
Ще заминат ли хиляди студенти на бригади в САЩ?
Снимка: Pixabay
Пандемията от COVID-19 сложи спирачка и поостави хиляди студенти на изчакване по отношение на бригадите в САЩ. Все още няма яснота дали ще могат да заминат, за момента пътуванията са само отменени, заявиха от външното ни министерство, цитирано от Нова тв. 
 
Всяка година близо 6 хиляди български студенти заминават за Америка. Бригадите трябваше да започнат от средата на май. Вече няколко пъти се отлага датата, като засега е насрочена за средата на юни. Издаването на визи също е отложено за неопределен период, което поставя много студенти в ситуация да се откажат от мечтаното пътуване.
Още по темата
 
Нели Стоилова за трета поредна година подава документи за програмата. Това е последното лято, в което студентката има право да се възползва от офертата за културен обмен, полетът й е след седмица.
 
"Капарирала съм си самолетния билет, платила съм застраховка и визата. До момента съм дала хиляда долара", разказва Нели Стоилова.
 
В случай, че се откаже или бригадите бъдат отменени Нели изчислява, че ще успее да възстанови само половината от дадената сума. Тъй като няма застраховка при отказ от пътуване, ще трябва да плати неустойка в размер на хиляда лева. 
 
"Самите работодатели забавят старта на програмата и най-вероятно няма да се случи. Знам, че има доста хора, които са теглили кредит и за тях това е доста неприятна ситуация. В момента има доста недоволни студенти за това, че няма да им се връщат пари или ще плащат неустойки, за които нямат вина", казва още Нели.
 
От американското посолство у нас препоръчаха на студентите да следят страницата на Бюрото по културни и образователни въпроси към Държавния департамент.
 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


88
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
0
 
0
 
! Отговори
Агенция Ориндж в Ст. преди 2 години
град.Хе хе защо ли не се учудвам, че няма във форума студенти, които са били на бригада там.Аз не познавам някого, който да е бил там и да се е върнал на печалба или да е бил доволен или да е повторил.Даже имам познати (роднини), които са се върнали с борчове от там. Един от състудент, когато бях бакалавър, когато преди да замине каза:"Разбираш, че си се набутал като започнеш да плащаш".
66
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как е възможно да няма никакъв контрол от страна на държавата спрямо дейността на агенциите, организиращи заминаването на студентите в САЩ! ? Това е пълен абсурд! Туристическите агенции се контролират от Министерството на туризма, защо Министерството на външните работи или МОН в случая се оказват безучастни! Нима години наред тези агенции са действали безконтролно и безотчетно?!
65
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колективен иск за неустойка на фирмата!,Ще има успех и ще излезе изгодно.
64
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За какви бригади говорите бе ***? Това беше до 90-те години - цвекло, картофи и най-вече без презерват иви (кондоми). Късно се събудихте!
63
3
 
7
 
! Отговори
Аз съм българче преди 3 години
Къде ще заминават? Не виждат ли какво става там? Вирусът там поваля и много млади хора. Какво внимание ще им обърнат, ако им се случи нещо? Да мислят с главите си !
62
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво ще правят в САЩ ако се устроят? Момичетата сервитьорки, а момчетата в някой автосервиз бачкатори за да бачкат само за наема.------А тука какво им се предлага?
61
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При условие че безработицата в САЩ е над 20% ... какви бригада сънуват тия, като то за американците няма работа , камо ли за студентите
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Щото са същата тая работа в САЩ дето ше получи 2500$, ще даде 2400$ за наем, кола и храна. Примерно.-------Примерно може би...Но през това време няма да слуша умствените напъни на Боко и да гледа маймунджалъците на генерал Кантарджиев. Или беше професор? Вече бактън от тех, взех да ги бъркам.
59
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако заминат, да ги пускаме ли да се връщат? Една 40 дневна карантина под охрана в някои бивши казарми, ще им се отрази добре.------А дали да не ти избия зъбите с един винкел, а?
58
1
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
В Лонг Айлънд на две работи във заведение като сервитьор миналата година се върна с 40 000 долара чисто - за 3 години си купи сама апартамент... те това е истината - да уцелиш място... 16 часа работа 10 човека живеят в голяма къща + собствено готвене на смени и така - така че, ви говоря почти от първо лице... и таз година ще има но от 1-ви юли и един месец по-късно ще свършат
57
1
 
5
 
! Отговори
noFreeman преди 3 години
Явно никой от пишещите по-долу не е наясно със студентските бригади... живеещите там откъде знаят каква е работата на българския студент... моята дъщеря 3 години подред ходи... трудно е първата защото разхода не е 1000 долара, а е около 6000 лева... върна се с 10 000 долара чисто (ако не знаете, че на студентския труд след година се връщат всички данъци - ама не знаете)...
56
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Как не ви е крам беТеб какво те интересува. За тях са много пари. Всички гледат на другия в паничката. да не отиват от хубаво там. Просто ще изкарат малко пари и ще видят свят. И защо да ми пука за българския чорбаджия с 800 лв. заплата. Той пита ли как семействата изкарват. Не му пука и иска да плаща колкото се може по-малко. Въобще не са егоисти, като майка Тереза са. Да фалират - писна ми от тяхното реване. Да отиват студентите и да не са връщат тука. Който си има бизнес да си го гледа.
55
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако заминат, да ги пускаме ли да се връщат? Една 40 дневна карантина под охрана в някои бивши казарми, ще им се отрази добре.
54
11
 
5
 
! Отговори
ей преди 3 години
не ходете при "краварите"бях там в ЛА,кофти работа 7 магистрали в двете посоки по 6 ленти +бърза лента,за 1 месец храната ми излезе 400 долара,можеше и по малко,бях на квартира за 500 долара,всичко +басеин,билет в двете посоки 700 долара,около 2000 долара на другия край на света,скъпо е,отидете на Слънчака,с всички екстри 2000лв.толкова са назат,нямам думи,отивам на бригада при чукчите,айде успех.
53
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нема страшно-ще заминат на бригада в Рассия. Ще работят в Колима....
52
2
 
6
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
до госпоица *** Стоилова. Моите съболезнования, мила ***. Кой се прекарал - се е прекарал.
51
2
 
2
 
! Отговори
дедо Ташунко преди 3 години
до госпоица *** Стоилова. Моите съболезнования, мила ***. Кой се прекарал - се е прекарал.
50
9
 
13
 
! Отговори
БившБригадир21см преди 3 години
Аз се задомих за американка по време на бригадата. Останах си в САЩ и си живея прекрасно, вие бачкайте по морето за 700 лева
49
10
 
10
 
! Отговори
Как не ви е крам бе преди 3 години
Как не ви е срам бе, студентиии ?Щели да загубят 1000лв от билети.Познавам хора, които загубиха стотици хиляди от коронакризата, за да си запазят персонала при липса на поръчки., хора, които си загубиха работата.На вас щяло да ви изгори капарото! Сериозно ли? И затова ще се набутате в щатите, дето са пламнали , за да ни донесете техния агресивен щам обратно през есента!Не сте нищо повече от едни его,исти! Забили поглед в телефоните си, не ви интересува нищо освен собствената ви персона!
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Stalinista В нормални обстоятелства от бригада за толкова кратко време се изкарват много прилични пари. Естествено, да видиш културата и начина на живот е безценно, но това в последните 15 години отстъпи на заден план, тъй като в България нещата чувствиетелно се промениха, и повечето отиващи на бригади далеч не са толкова впечатлени от начина на живот там сравнен с БГ. Стана вече формулата: по-малко пари, но все още добра възвръщаемост плюс международен туризъм.