ЗАД "Армеец" дари средства за дигитализацията на историческия книжовен фонд на Софийската семинария

Проектът е от голяма национална значимост, защото ще съхрани ценен книжен фонд
Спонсорирано съдържание | 26 май 2020 17:22, Веселина Йорданова
ЗАД "Армеец" дари средства за дигитализацията на историческия книжовен фонд на Софийската семинария

Следвайки патриотичната си мисия да подкрепя и развива проекти, които съхраняват спомена за миналото и богатата история на страната ни, ЗАД "Армеец" дари средства за дигитализацията на историческия книжен фонд на библиотеката на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски".

Дарението на застрахователното дружество е на стойност 15 200 лв., като средствата ще бъдат използвани за осигуряване на необходимата техника и ресурс, с които да заработи дигиталната библиотека.

Проектът е от голяма национална значимост, защото ще съхрани ценен книжен фонд, събиран и обогатяван няколко столетия. Софийската духовна семинария е наследник на книжния фонд на Самоковската духовна семинария, съществувала още през Възраждането. В библиотеката се съхраняват редки и ценни книги от XVII в. и XVIII в. и от епохата на Българското Възраждане.

Богатото книжовно наследство съдържа и уникални издания от чужбина, предимно от Руската империя, които са в единствен екземпляр за България и много рядко срещани извън границите на страната. Благодарение на дигиталната библиотека, те ще могат да бъдат запазени за поколения наред.

Съхранението на историческото минало и паметниците на културата винаги е било част от корпоративната социална отговорност на ЗАД "Армеец". През годините дружеството подкрепи и реализира редица проекти в тази посока. Серията исторически документални видеопоредици "Българско военно чудо", "Нашите пълководци" и "Средновековна слава" са част от тях. Те разказват по завладяващ и интересен начин за едни от най-запомнящите се български сражения и личности, които са повод за гордост за всеки българин. Анимираните видеа се използват и в училищата, като ЗАД "Армеец" ги предоставя за ползване безплатно за образователни цели.

По време на дистнанционното обучение в училищата, което беше наложено заради пандемията от коронавирус, част от уроците по история се преподаваха благодарение на тези видеа. Подпомагането на библиотечния фонд на Софийската духовна семинария "Св. Иван Рилски" е поредната крачка, която ЗАД "Армеец" прави, за да подпомогне запазването на българските история, дух и култура.


Още от
Спонсорирано съдържание