Забрана на реклами с деца в храни, неподходящи за тях

Д-р Илиян Костов: Чипсове и фастфууд също попадат в рестрикцията
Обновена: 29 май 2020 11:24 | 29 май 2020 11:24, Анисия Иванова
5
Забрана на реклами с деца в храни, неподходящи за тях
Снимка: БГНЕС

Новият закон за храните е част от един обща пакет, който разработи Министерството на земеделието в продължение на 6 години. По отношение на рекламата се въвежда забрана на използването на деца в реклама на ГМО-продукти, както и продукти, забранени и неподходящи за деца. Това заяви пред БНТ д-р Илиян Костов, заместник-директор на Центъра за определяне на риска по хранителната верига.

Чипсове и т.нар фастфууд също попадат в тази рестрикция. Терминът от закона е, че и храни, които не са подходящи от деца, се въвежда лимитиращо ограничени по отношение на използването им от деца.

Д-р Костов уточни и правилата, които се въвеждат за онлайн търговията.

Още по темата

Все още този въпрос не е уреден за всички държави членки на ЕС. Работи се по регламент, но България е пионер в тази област, заяви д-р Костов.

Въвеждаме изисквания за онлайн търговия, които се подчиняват на изискванията за проследимост - контрол при производството и дистрибуцията на храни.

"Онлайн търговията може да се извършва както от обекти, които произвеждат и дистрибутират храни, така и от онлайн фирми. Всеки оператор, който оперира в сферата на онлайн търговията с храни трябва да докаже откъде идва този продукт и на кого го е предложил и дистрибутирал. Задължително е също онлайн операторите да бъдат регистрирани и продуктът, който ще бъде продаван трябва да отговаря на всички изисквания по отношение на храните - производство и етикетировка", каза Костов.

Въвеждат се също две нови означения - "продукт, добит в България" и "продукт, произведен в България".

При първото означение изискването е основната съставка да е българска.

За продукт "произведен в България" - всички етапи на неговото производство и дистрибуция трябва да са на територията на България.

Ще се въведе и знак/щампа, който да показва от кой регион е произведен даденият продукт.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
0
 
! Отговори
Хм преди 1 месец
Те "децата" и цигари и алкохол, че и наркотици консумират, пък те за чипсовете ревнали.
4
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А на реклами без деца,може,така ли?Децата на 18-20 години не са ли също деца?И какво значение има на колко си години,когато се допуска реклама на б.о.к.л.у.ц.и???
3
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Една и сащта снимка за месец кои ги слага тия тапотий
2
0
 
2
 
! Отговори
Men преди 1 месец
Кой слага деца в храни?
1
0
 
2
 
! Отговори
реклами с деца в хра преди 1 месец
Анонимен