По време на пандемията 15% не са получили медицинска помощ

28 на сто са имали проблеми с купуването на лекарства
24
По време на пандемията 15% не са получили медицинска помощ
Снимка: Pixabay

15% от българите са имали проблем с достъпа до медицинска помощ заради пандемията от коронавирус у нас, а 28% - с  осигуряването на лекарства и консумативи. Медицински услуги са отлагани или са отпадали или по личната преценка на пациента, или на медицинско лице. Това показва първото социологическо изследване „лице в лице“, проведено след падането на извънредното положение в страната и наложените ограничения. То е извършено за независимата инициатива „Индекс на болниците“, като продължение на анализа на отражението на пандемията върху достъпа до медицинска помощ сред населението. Изследването е национално представително, осъществено е от „Галъп интернешънъл“ между 14 и 22 май и обхваща 798 души с пряко лично полустандартизирано интервю.

Бяха зададени въпроси от типа „Имахте или нямахте досега някакви затруднения заради ситуацията с коронавируса...“ с изброяване на възможности по отношения на медицинска грижа или лекарства и консумативи. Общо 77% са хората, които свидетелстват, че не са имали затруднения (или не са имали повод) да търсят медицинска помощ по време на пандемията, а 8% се затрудняват да определят дали наистина са имали проблеми. Това означава, че поне 15% от пълнолетните българи – или над 800 хиляди – са имали някакво затруднение с достъпа до медицинска грижа.

Най-често хората са срещнали пречки в достъпа до извънболнична помощ. Това е обяснимо, тъй като този сектор поема основния поток от пациенти, а напливът към болниците е по-малък.

Респондентите имаха възможност да дават повече от един отговор. 7% на база всички запитани, или условно над 350 хиляди пълнолетни българи, споделят, че са имали проблеми с посещението при лекар-специалист. 6% или над 300 хиляди души, казват, че е имало затруднения по отношение на достъпа им до личния лекар. 4% или над 200 хиляди души са срещнали пречки по отношение на посещенията си при зъболекар.

1% от интервюираните, или условно над 50 хиляди души, споделят, че са имали проблем във връзка с лечение в болница, осъществяването на операция и т.н. Това означава, че проблеми с лечението в болница вероятно са имали около 15% от пациентите, които са имали нужда от хоспитализация между средата на март и средата на май (изчислението е на база 40 000 легла за активно лечение в страната, близо 66% използваемост и среден престой от около 5 дни).

Почти никой от интервюираните не свидетелства за проблеми при необходимост от спешна помощ. Вероятно, тук значение е оказал именно неотложният характер на този тип помощ. 

В най-голяма степен за проблеми споделят най-възрастните респонденти – това е закономерно, като се има предвид, че те са имали в по-голяма степен конкретна необходимост от медицински услуги и профилактика. Интерес представлява и фактът, че жителите на столицата споделят за пречки в значително по-голяма степен на фона на страната. Това явно се дължи на по-високата засегнатост на София в тази ситуация и мерки. Близо една трета от столичаните декларират някакви забавяния или проблеми.

Сред респондентите, които съобщават за пречки при медицинска помощ, приблизително сходни изглеждат дяловете на онези, които по-скоро сами са отлагали или отменяли посещения и на онези, на които най-вече им е отказвано или отложено да бъдат прегледани или лекувани – съответно 50% и 44%. 6% не могат да определят кое е по-вярно.

Общо 68% казват, че не са имали затруднения заради коронавируса при набавяне на медикаменти и консумативи. 4% те могат да определят. Това означава, че поне 28% все пак са имали такива проблеми. Условно, над 1.5 милиона пълнолетни българи.  

22% на база всички запитани казват, че са имали проблем при закупуването на препарати и консумативи като маски, дезинфектанти, превръзки и т.н. това се равнява на над един милион и сто хиляди души. 

Трудности при набавянето на лекарства, изписвани с рецепта, лекарства за хронични заболявания и т.н., са имали 6% от интервюираните (над 300 хиляди пълнолетни българи). 5% (над 250 хиляди) пък споделят, че за тях е било трудно да си набавят лекарства без рецепта, като например за лечение на грип и др.

И тук изпъква София – например, проблеми при набавянето на маски и дезинфектанти споделят близо една трета от жителите на София. Отново изглежда, че по-големите проблеми са били при по-възрастните.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


24
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Подобрение? преди 3 години
Тоест по време на пандемията е по-добре. Иначе ако нямаш кинти си умял. Като им знам организацията (едни крадът, други се опитват да работят) да не ти се налага да ползваш тези "услуги". Лошото е че на всички ни се налага понякога.
14
0
 
1
 
! Отговори
един съсед преди 3 години
казваше, че карал нещо силно - май корона, обаче казваше, че лекарите се изпокрили и даже не дигали телефона. Много хора са върнати, да се влошат силно и тогава може да ги вземат. Други не са се обадили дори, за да не ги вземат, защото точно в болницата може да ги заразят. Те и в болницата не ги лекуват (с какво да ги лекуват като няма лекарство?), а само изолират (уж).
13
1
 
2
 
! Отговори
Бг игрален филм преди 3 години
Преди три месеца дъщеря ми припада на улицата и един познат я закарва до спешното.Не са я приели в спешното защото девойчето не се е обадила на 112 за линейка:)Значи ако припадне човек или умира първо трябва да набере 112.
12
1
 
0
 
! Отговори
Бунгар преди 3 години
След като се прочетат коментарите,извода е само един: Свещена простота,граничеща с простотия!
11
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това са оплакалите се 15%.Най-малко 45% са!Ама какво му дреме на Винету?!!!!!!!
10
0
 
5
 
! Отговори
Т.Шак преди 3 години
Една жена във Варна умря от перитонит, защото на влизане в болницата й направиха тест за Ковид19 и той излезе позитивен. Не умря от Ковид19. Умря защото никой не я оперира.Щабът, Министърът и лично ген. Мутафчийски са виновни за това. Трябва да бъдат съдени за причиняване на смърт поради глупост.
9
3
 
3
 
! Отговори
БОЕЦ преди 3 години
ЗАЩО НЕ ПИШЕТЕ ЗА БУНТОВЕТЕ В САЩ ---АМЕРИКАНЦИТЕ НЕ ВЯРВАТ НА ЛЪЖИТЕ НА СЗО И ТРЪМП И ИЗЛЯЗОХА НА УЛИЦАТА БЪЛГАРИТЕ КАКВО ЧАКАТ ---ДА ХОДЯТ С МАСКИ И ДО АПРИЛ--2021
8
2
 
12
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА !!! преди 3 години
Само 15% ?Два месеца болниците бяха празни.Тепърва ще жънем плодовете на измамата коронавирус !Колко забавени лечения на други болести има ?Колко хора сега ще умрат само заради закъснялото диагностициране ?!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Петнадесет процента от българите, потърсили медицинска помощ, не са я получили. Има обаче поне още толкова българи, които са имали нужда от медицинска помощ, но не са я потърсили, за да не им намерят някой Ковид 19 и да стане още по-зле, като не само не получат търсената помощ, но и бъдат включени в черните списъци на обречените. Знае ли някой техния брой? Ще бъде ли потърсена и за тях отговорност или виновниците ще се измъкнат с оправданието, че рано или късно, всички отиват под земята?
6
1
 
6
 
! Отговори
резюме преди 3 години
това е истинатаКиро Брейка - ОригиналаНЯМА ДА Е КОВИД, ПРОСТОТИЯТА И ЛАКОМИЯТА ЩЕ Е!
5
1
 
9
 
! Отговори
българин преди 3 години
Мисля си ,че хората като нямаха достъп до лекари и болници , имаше по малко умрели за това време !
4
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сред тези хора са истинските жертви на короната, но тях няма да чуете Годжи да ги споменава. Те са повече от онези 100 и няколко починали уж от коронавирус, а всъщност болшинството от тях си отидоха от множество тежки други болести.
3
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много повече са. И много повече хора в сравнение с коронавируса починаха заради липсата на медицинска помощ.
2
2
 
5
 
! Отговори
До Соросоид преди 3 години
Може да не е свършила, но вече не е с тази сила вируса е отслабен, смъртността и сериозните случаи са по-малко, вече не е така агресивен! Учените казват, че вече ще мутира в обикновено безобидно респираторно заболяване, дано са прави!
1
11
 
5
 
! Отговори
Copocoид преди 3 години
Тук са пише като че ли пандемията е свършила. България ДОСЕГА имаше късмет да се изолира вируса, но това нищо не значи. Разпростаняват се митове, че това било световна конспирация и вируса бил напълно безобидна хрема.Да напомним, че в света има много лекари загинали от КОВИД, всичките млади и работоспособни.30 Май бе пик на новозаразени според университета Джон Хопкинс.Така, че втората вълна на КОВИД може да засегна България така, че много хора ще се питат "ама, какво стана?".