НАП с нови изискванията за запечатване на търговски обекти

В указанието на агенцията се съдържат конкретни критерии
4 юни 2020 14:03, Павел Гълъбов
5
НАП с нови изискванията за запечатване на търговски обекти
Снимка: БГНЕС

Националната агенция за приходите (НАП) актуализира указание към служителите си за налагане на принудителната административна мярка „запечатване на търговски обект“.

Още по темата


Липсата на реквизити във фискалните бонове
, несъхраняването в търговските обекти на паспорт на касовите апарати или проблеми във връзката при предаване на данни към НАП няма автоматично да водят до незабавно запечатване на търговския обект, е записано в указанието. Мярката ще бъде налагана след изследване не само на конкретното констатирано при проверката нарушение, но и на цялостното данъчно поведение на дадения търговец и само в случаите на доказана недобросъвестност.

В указанието на НАП се съдържат конкретни критерии, които да се имат предвид от служителите на данъчната администрация при преценката за т.нар. предварително изпълнение на запечатването на обекти и определяне на продължителността му. Сред тях са тежестта и евентуална повторност на извършеното нарушение, тип и големина на търговския обект, установена значителна разлика в касовата наличност и др. Освен това, в акта, постановяващ разпореждане на предварително изпълнение на мярката, трябва да са изложени съответните мотиви за всеки конкретен случай. До незабавно запечатване ще се стига, ако отлагането води до липса на въздействие на мярката, например при сезонна дейност, временна дейност (панаир, изложба, концерт) или при липса на фискално устройство в обекта. Основният довод за това е, че при предварително изпълнение следва да се търси баланс между държавния интерес и интереса на лицето, т.е. извършването на нарушения не следва да ощетява фискалната политика, но и мерките, които взима държавата, не следва във всеки случай да водят до спиране работата на проверяваното лице.

Промяната на указанието е в резултат на обществен дебат с участието на експертите на НАП и най-големите браншови организации в страната.


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
3
 
! Отговори
Зозо преди 1 месец
Хазната празна. Влади с розовите бузки сего отново ще насъска хиените, 2 месеца почиваха, но заплата взеха. Ще падне дране по кръчми и ресторанти, магазини
.... :)))))))))))))) Време е....
3
1
 
3
 
! Отговори
Потърпевш от Н 18 преди 1 месец
Дамгосват те като ЕВРЕИН в немски град през хитлерово време. Трябва да се виждаш от километър . С големи букви и пише" ПРЕСТЪПНИК СРЕЩУ НАП. Ако си платиш може и да ти се извинят. Подсказаха ми потърпевши и то миналата седмица.
2
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе и това е куче влачи рейс.Ще дойде време да се молят да има предприемачи и търговци в България,както сега хотелиерите се молят за туристи!.В даден момент ще си остане НАП и веригите,дребните няма да оцелеят и ще емигрират.
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ГЕРБ много са се уплашили за следващите избори щом така взеха да го играят ...
Намалено парно, човешко отношение в НАП (поне на хартия) ... брей-брей! Сега ще вземат и да жертват двама-трима от техните си (кихких-горнаов-ких), ме да “измират народа”.

Спонсорирани публикации