Стрес и конфликти - последици от дългата изолация

Има увеличение на случаите на домашно насилие
8

Ръст на психичните разстройства, свързани с кризата от COVID-19, регистрират експертите. Диетолозите пък отчитат, че голяма част от хората са прекалявали с консумацията на по-мазна храна, тестени изделия и сладки по време на социалната изолация.

Тревожност, стрес и конфликти – това са последиците от дългата социална изолация и кризата, свързана с коронавируса.

В много случаи напрежението във взаимоотношенията между партньорите е довело и до увеличаването на случаите на домашно насилие, казват психолозите.

Факт е, че имаме 9 убийства на жени. Освен всичко друго, много хора загубиха работата си, нямат перспектива за нова работа. Всичко това доведе и тепърва ще доведе до сериозни психологически проблеми у хората. У хората се отключват невротични психични разстройства, каза директорът на Държавната психиатрична болница "Св. Иван Рилски" д-р Цветеслава Гълъбова пред Bulgaria ON AIR.

Затворени в домовете си и загрижени за бъдещето, голяма част от българите са посегнали към по-калоричната храна и алкохола, като начин да се справят с новите емоции.

"Важно за нас беше да минем през този период с по-малко стрес или с неутрализирането чрез прием на сладко, печива или пък някои любими захар, съдържащи напитки или алкохол. Един грам етанол е носител на 7 килокалории, отново натежава енергийния внос за сметка на един оскъден енергиен разход", каза диетологът проф. Донка Байкова.

Вижте повече в репортажа на Даяна Георгиева

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
2
 
3
 
! Отговори
пияница мистик преди 3 години
Аз никаква криза не усетих, защото не бачкам от 2016 година и не ми се промени по никакъв начин живота, дори и с 1%. Пак си излизах, ходех си наляво-надясно, само дето вместо с приятели да пия в ресторанти и кръчми си ходихме на гости.
7
0
 
1
 
! Отговори
конфликт на интереси преди 3 години
Стрес и кон-фликти
6
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 4Познавам хора, които уж са без доходи от десетилетие поне.Ми карат го скромно, радват се на малкото.
5
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българина е свикнал на кризи, но на запад изкукват тотално. Наркотици, кражби убийства в Западна Европа и Америка става страшно.
4
5
 
5
 
! Отговори
до 1 преди 3 години
Не случайно хората са казали: "Голям залък ***, голяма дума не казвай". Така както в момента можете да си позволите да не работите 3-4 месеца, така изведнъж могат да се обърнат нещата и да останете без доходи и без близка перспектива за такива. И не си мислете, че една преквалификация решава всичко, не, понякога просто нямаш възможност за никаква реализация. Ние сме държава с нищожно производство, зависими от всякъде...
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като цяло повече позитиви.Време за семейството в изобилие .Бяхме като машини работа, спане, работа.
2
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
При мен всичко е наобратното. Алкохол съвсем спрях да пия, движа се много повече от преди, ям много по-малко, отслабнах, никакъв стрес или конфликти и т.н.
1
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Никакви негативни последици, даже напротив- поработихме над проекти, за които нямахме време вкъщи. Доизградихме започнатото фитнес помещение, нов декинг на терасите, ново озеленяване, преобразихме двора на вилата. Така и така с жена ми работим от вкъщи, но много често имаме гости, имаме и малко детенце. По време на изолацията бяхме само тримата и се радвахме на времето заедно. Хората не умеят да се радват на живота- масово това наблюдавам. Дай им кръчми и маси- това ги радва.