Без карантина: Границите ни са отворени от днес за 34 държави

Обмислят помощ за екскурзоводите
53
Без карантина: Границите ни са отворени от днес за 34 държави
Снимка: БГНЕС

Министърът на туризма Николина Ангелкова съобщи, че от днес нашите граници са отворени за 34 държави, без да се изисква карантина.

По отношение на мерките в подкрепа на бранша тя напомни, че се обсъжда създаването на гаранционен фонд, което ще стана чрез законодателно предложение в Закона за туризма.

Ангелкова съобщи, че по ОП "Иновации и конкурентоспособност" по мярка за микро- и малки предприятия, за грантова подкрепа от 3 до 10 000 лева са одобрени 361 проекта за туроператори и 95 за туристически агенти. Секторът ще може да се възползва и от мярката за средни предприятия.

Министърът участва в национална кръгла маса на тема: "Мерки за преодоляване на вредните последствия от извънредното положение, вследствие от пандемията COVID-19 в секторите автобусен транспорт, туроператорска и турагентска дейност", организирана от Конфедерацията на автобусните превозвачи и Българската асоциация на туристическите агенции.

Друга мярка за туроператорите, свързана с последните промени в Закона за здравето, е за възможността за субсидиране с 35 евро на седалка за чартърните полети. Мярката и указанията за ползването й са готови, предстои финално съгласуване с МФ и нотификация от ЕК. Идеята е мярката да стартира за този сезон и целта е тя да важи още две години - 2021 и 2022 г., допълни министърът.

Социалният министър Деница Сачева съобщи, че заедно с Министерството на туризма се обмислят мерки в подкрепа на екскурзоводите, които не попадат в обхвата на нито една от действащите мерки за социално подпомагане. Събрали сме информация за останалите държави, в които има различна форма на подкрепа, допълни министърът и уточни, че заетите в сектора са около 1412 души.

Представител на Съюза на екскурзоводите изтъкна, че работещите се нуждаят от безвъзмездна финансова помощ в 6-месечен срок.

Министърът на транспорта Росен Желязков информира бизнеса, че от края на миналата седмица се уточнява нова мярка, насочена към автобусните превозвачи, като ще бъдат целево прехвърлени 30 млн. лева от оперативна програма "Транспорт и транспортна инфраструктура" към Оперативна програма "Иновации и конкурентоспособност". Става дума за грантово подпомагане, уточни министърът и допълни, че тази мярка предстои да бъде защитена пред ЕК.

Субсидиите към автобусните превози няма да се намаляват, както и сто процента компенсациите ще се гарантират в рамките на годината, допълни министърът. (БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


53
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
45
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименМоре ,без българи !!! още по добре
44
3
 
8
 
! Отговори
Някой преди 3 години
И защо кръгла маса само за за туроператорите а няма например за леката промишленост (шивашки фирми и т. нт.)??? С какво този бранш е привилегирован? Хотелиерите също??? Ето още едно неоспоримо доказателство КОЙ ТОЧНО управлява България и кой се разпорежда с парите на българският данъкоплатец.
43
1
 
6
 
! Отговори
dutch mann преди 3 години
Светът не е създаден за бедните. Свиквайте. Робовладелския строй е най добрия. Това го знаят даже в Ангола.
42
0
 
21
 
! Отговори
Ангела Меркел преди 3 години
И кои са тези 34 държави? Нищо не разбрах от публикацията!
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
vai, vai...izbega publikata na lili ivanova...otivat na koncerti pri nikos vertis...
40
0
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без карантина: Границите ни са отворени от днес за 34 държави:)))))))Ами публикувайте ги тези държави по дяволите иначе статията става абсолютно безсмислена!
39
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората нямат пари, голяма работа че гаранциите са отворени. Звучи като комунистическа пропаганда.
38
0
 
2
 
! Отговори
21434 преди 3 години
Спокоино могат да влизат от Мозамбик, Никарагуа, Палестина, Сирия,Авганистан и тн... Да продължавам ли? :DDDD
37
1
 
7
 
! Отговори
123 преди 3 години
На тези които много се радват и се веселят в гърциЯ. Да ни си мислите че, е случайна липсата на карантина при излизане тук и влизане в Българиоя. Може да си стягате куфарите за чужби да бачкате на кавалА скоро тук работа няма да има, както и бизнес среда. Ще има държавни фирми и администрация.
36
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
angelkova i sacheva da si se brandirat s petkova, zaharieva, nikolova, avramova, karakachanov, borisov, donchev, goranov, kralev, banov, dimitrov i da si podpirat podpornite steni na zo sopola...s bg muskulcheta
35
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Opaaa, kavala, sirtaki, buzuki, lavraki ...Bubi da si sevdi duducheto...
34
2
 
2
 
! Отговори
Германец преди 3 години
Ееееей, не можете без мойто ойро и това си е. Още не съм решил, дали да идвам да ви оправям бюджета тази година. Съспенс!!!!
33
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Морето ще е супер тази година. Море без руснаци. Кеф невероятен.
32
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За завръщащите се от Англия също ли отпада задължителната карантина?
31
19
 
13
 
! Отговори
Bad Company преди 3 години
До гръцкото мореТи отивай в Гърция. Аз ще почивам в България. Не съм финансово притеснен и мога да почивам на всяка екзотична дестинация НО ще почивам в България !! И плюя на руските *** които умишлено искат да съсипят туризма в БГ.!! Впрочем , те не само туризма искат да съсипят, искат цялата държава да сринат.
30
2
 
11
 
! Отговори
А Н Т И М А С О Н преди 3 години
Спирате ли вече да плашите плебса изцяло, или по сценарий - отчасти? А шейтаномасонски слугинаж?
29
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В сайта на "външно" нищо не пише!
28
1
 
12
 
! Отговори
Една от Варна преди 3 години
Работих като екскурзовод до 2011 г. вкл. във Варна. Добре, че се отказах навреме, и товага умирах от глад, защото премахнаха борсата зимата, сега е още по-зле. Въпреки че от работниците в туризма, екскурзоводите и представителите изкарват най-много пари. Не знам тези, дето работят като камериери, сервитьори и т.н. по хотелите във Варна, какво ще правят. Имам познати, направо са отчаяни, във Варна няма работа, защото много от хотелите на Златни няма да отворят.
27
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е ли Красимира Германова тая от Созопол?Колко гладна беше тя преди да стане шефка! Ояла се е ,станала е като каца !
26
1
 
9
 
! Отговори
марсианец преди 3 години
Екскурзоводи, туроператори, хотелиери, ресторантьори - никой не работи , а е отворил крокодилска уста за пари. Сезонът СЕГА започва - да се стегнат малко и да ни направят прилични оферти, на които никой Марсианец няма да устои. А и тука на Марс няма КОВИД-19.