Експерт очаква болниците да работят над лимитната дейност

Дали Касата ще изплати тази дейност е много важно, смята Аркади Шарков
Обновена: 30 юни 2020 22:21 | 30 юни 2020 22:15, Красимир Ангелов
1

Тестовете за COVID-19 да се поемат от Здравната каса, поиска министър-председателят Бойко Борисов по време на заседанието с Националния оперативен щаб. Според него допълнително финансиране е необходимо и за проследяване на състоянието на пациентите.

"Съвсем правилен е подобен тип разход да бъде приет и да бъде направен от държавата. Проблемът е, че тук се прави от страна на обществения осигурителен орган, което е от нашите здравни осигуровки. В Закона за здравното осигуряване е записано ясно, че държавата и общините трябва да заплащат мерките и дейностите, които са свързани в борбата с епидемии", каза здравният икономист Аркади Шарков за "Денят ON AIR".

Още по темата
Той посочи, че не за първи път подобен тип разходи се извършват през Касата и вероятно ще се случи с целеви трансфер от Министерството на здравеопазването, вследствие на тези допълнителни разходи, които са направени в борбата с епидемията.

"Към края на миналия месец излязоха данни, че около 1,2 млн. лв. са изразходвани за лечението на коронавирус в болничната помощ. С оглед на задълбочаваща се епидемия към края на този месец, се очаква тази сума да достигне 2 млн. лв. Проблемът обаче са разходите, които Касата ще извърши. Тя тепърва ще започне да изплаща тестове, които са по 60 лв. на тест, съответно с увеличението на клиничните пътеки ще трябва и този разход да поеме", допълни здравният експерт за Bulgaria ON AIR.

Аркади Шарков припомни, че по време на епидемията немалка част от болниците бяха спрели плановия прием.

"Техните приходи намаляха, вследствие на което беше създаден този механизъм, който да заплаща 85% от дейността им. След като паднаха мерките и могат да бъдат извършвани операции, ръстът на пациентите, които търсят тази помощ, рязко се повиши. В момента болничната помощ работи с лимити, но ще извърши много над лимитната дейност. Дали Касата ще изплати тази дейност е много важно. Разходите на болничните заведения нарастват и те не могат да изплатят нужните заплати. Общинските болници понесоха най-голямата щета, следвани от държавните болници, чиито приходи са намалели", добави Шарков.

Експертът коментира и първото лекарство срещу COVID-19, което е все по-близо до разрешение за употреба. Цената му ще е 390 долара за флакон.

"Ремдесивир ще бъде налично за всички държави извън Щатите чак след септември. Това е цена, която ще бъде предлагана на държави, чиито здравни системи са публични. При държавите с частни осигурители цената на един флакон е около 560 долара", каза още Аркади Шарков.


1
Още от Общество
Пенсиите по-високи с 6,7% от днес, минималната става 250 лв.
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
С оглед на задълбочаваща се епидемия към края на този месец, се очаква тази сума да достигне 2 млн. лв
------

Кой и къде наблюдава задълбочаване на епидемия?