Болници на ръба на оцеляването, пациентите - в страх

Недостигът на персонал също се усеща
Обновена: 2 юли 2020 22:31 | 2 юли 2020 22:30, Веселина Йорданова
29

Редица болници са на ръба на оцеляването, заради намалените приходи по време на извънредното положение, като дори се заговори за промяна на модела на финансиране на лечебните заведения у нас.

Многопластови са нещата относно организацията на болничната работа в дните на пандемия. В същото време карантинните мерки попречиха на рутинната дейност на лечебните заведения. Лимитира се дейността на операционните заради спазването на дистанцията. Това каза за "Денят ON AIR" началникът на клиниката по хирургия в болница "Св. Анна" доц. Михаил Радионов.

Според него се е усетил и недостигът на персонал.

"В нашата болница имаше сектор за Ковид-19. Трябваше да има разделяне на лекари и медицински специалисти, с които ние не разполагаме за двойни смени. Особено по отношение на медицинските сестри - има недостиг на национално ниво", посочи той за Bulgaria ON AIR.

"Навсякъде се наблюдава намаляване на обемите на дейност в лечебните заведения, при нас той беше около 35-40%", коментира той.

"Страхът продължава. Хирургията сега работи със 70% от капацитета си. Самите пациенти не идват", посочи лекарят.

"Спешните пациенти при нас минават триаж. Ако се установят данни за съмнения за коронавирус, тогава се прави PCR тест. 10% от заразените с коронавирус са медицински специалисти. Голяма част от носителите на вируса са безсимптомни, не е дебат - те могат да заразяват", обясни той.

Според него за момента няма по-достоверен тест от PCR.


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Намалял е приема на ,,телкаджиите,,,които болни-неболни атакуваха всяка година болниците,за да са с ,, изрядна,, документация. От тях реално болните не можеха да се доредят до специалист.
Много си е добра системата, само трябва да се дофинансират повечето клинични пътеки за сметка на броя на леглата.
23
0
 
6
 
! Отговори
колапсът преди 1 месец
на болниците и на т.нар. здравна система на БГ чисто и просто е предопределен много отдавна. При пандемията КОВИД19 това се случи бързо.
22
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До DO TUSK

Една глупост като я напишеш с главни букви, не става по-малка глупост.

Къде останаха грамотните хора, бе! Само неграмотници седнали да пишат Какво да очакваме от такова население просто?
21
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Тонката

Да, много "демократично" е сега - начело с пазвантина на правешкия каскет и съдружник на Маджо, Пашата и другите червени разбойници от ДС!
Мнооооооооооооооооооооооого "ДЕМОКРАТИЧНО"!
20
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Колко трябва да е сбъркана системата,във един момент да почнеш да ревеш,че болните не били достатъчно"болни"и не постъпвали в болница!
19
5
 
13
 
! Отговори
Видял преди 1 месец
Навреди им на бизнеса. То само с точене на каси не става. Убийци!
18
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ама когато скубят и лъжат НЗОК, всичко им е Ок на болниците.
17
13
 
10
 
! Отговори
Червени кухи лейки преди 1 месец
По време на социализма се лекуваше с допотопна техника и лекарства, зсщото хубавите неща и тогава бяха с долари. А долари у държавата - йок. Т. Живков сдаде властта с 10 млрд. дълг към западни банки, а Луканов обяви фалита на държавата 4 месеца по-късно. Какво ти социалистическо здравеопазване без западна апаратура и лекарства. Пълна порнография беше - мижи да те лажем. Работил съм го.
16
12
 
9
 
! Отговори
Тонката преди 1 месец
Така е при демократичния капитализъм. Безплатно и работещо здравеопазване е комунизъм, вие не го искате никога повече, така че мрeте сега демократично и трайте
15
3
 
10
 
! Отговори
Striker преди 1 месец
Те си бяха на ръба и преди, но заради “специалистите” от НОЩ, сега нещата са още по-зле. Може ли цяло правителство да слуша Световната Злобна Организация, която се компрометира тотално и финансирането и почти бе спряно?!? *** работа.
14
5
 
22
 
! Отговори
ХАХАХХАА преди 1 месец
ЕЙ КИРТАККК БОЛНИЦИТЕ СА В ТАКОВА СЪСТОЯНИЕ ВЕДНАГА СЛЕД ПРЕВРАТА ПРАЗ 1989Г. РАЗСИПАХТЕ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО СЪС ЛЪЖЛИВИЯ ТЕРМИН"ЗДРАВНА РЕФОРМА"ГАДОВЕ ДОЛНИ.ФАШИЗИОИДИ.
13
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Абе болници. Днес Боко почна да копае хипер мега кумпютър ще строим. Това е бъдещето
12
2
 
21
 
! Отговори
Бананиев преди 1 месец
Търсете ги по чекмеджета
11
3
 
29
 
! Отговори
Хананиев преди 1 месец
Нали уж спасихме здравната система? Тъй беше рекъл униформения от първия ден.
Явно парите пак ги няма
10
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен

Идин дофтор требва да получава 20000 евро! Язе сам така. Ликувам сичко!
Ама виа не знаате ка да си земете парете.
Шашов народ.
9
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой долу дрънка, че 6000 евро била нищожна заплата... Е, не е така. И в Люксенбург даже лекарите почват с доста по- малко.
8
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Туск

Ти си седиш у Факултето. Познаваме те.
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не плашете хората. Има министър на здравеопазването, има правителство. Оплачете се там, ама не пред медиите. Май в болница "Св. Анна" идваха мaнгалите от Самоков с корони?
6
17
 
7
 
! Отговори
DO TUSK преди 1 месец
Проблема в България е Образованието и Намаляването на Населението .Няма НОВИ Лекари . А вашата заплата от 6 000 евро е Нищожна за Лекар в България - парите от Здравната Каса се Търкалят по Земята - само трябва да се Наведеш за да ги вземеш ако си Лекар Тук .Ако се добавят и Корупцията и Скритите от НАП пари от изнудвани Роднини на Пациенти - Получава се Средно на Лекар по 100 000 евро Месечно НЕТО .
5
4
 
14
 
! Отговори
ЧИТАТЕЛ преди 1 месец
И какво казва докторчето, да преведа - няма операции, няма избор на екип, няма извъредни часове, по 10 кратна тарифа, лошо, много лошо, хирурзите трябва неспирно да режат...