Последните дни на Боян Петров на Шиша Пангма

В София откриват изложба "Спомен за Боян Петров: Следи в науката"
Обновена: 9 юли 2020 10:32 | 9 юли 2020 10:30, Анисия Иванова
6
Последните дни на Боян Петров на Шиша Пангма
Снимка: Bulgaria ON AIR

Две години, след като алпинистът Боян Петров изчезна в подножието на връх Шиша Пангма, природонаучният музей организира специална изложба. Освен детайли около научните му постижения, за първи път ще бъдат показани и два видеоклипа, заснети мигове преди фаталното му последно изкачване.

"Искаме да представим по-непознатото лице на Боян - това на зоолог и изследовател на пещери. Той събираше животни на всяка една височинна експедиция. Негови са едни от най-високите документации на редица видове. Има 10 вида, които носят неговото име", каза за "България сутрин" Виолета Желязкова от Националния природонаучен музей.

Изложбата носи името "Спомен за Боян Петров: Следи в науката". Тя ще бъде открита днес и ще бъде в музея до есента. На нея е представен и костюм, с който Петров е обикалял по пещерите, а също и фотокапан, който се използва за документиране на животни.

"Боян ни научи на основата на работата с прилепи. Боян разсъждаваше и действаше по един и същи начин, независимо дали отиваше на експедиция в Хималаите, или на пещерна експедиция в Родопите. Той винаги имаше желязна организация и документираше много стриктно всичко, което наблюдаваше", каза още Виолета Желязкова.

В последните си заснети клипове от Шиша Пангма той разказва за работата си като полеви зоолог толкова високо в планината.

"Боян ни е дал една основа, често говорим за него в сегашно време. Той винаги ще бъде част от този музей", сподели Желязкова в ефира на Bulgaria ON AIR.


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
2
 
0
 
! Отговори
художника преди 3 месеца
SWAN, ти по-високо от масата /за да мяташ гюбеци в някоя чалготека/ качвал ли си се?
Анонимен2, теб въобще нещо вълнува ли те, освен смотания ти футболен отбор?
Анонимен1, За всеки има по нещо, а за теб.... НИЩО - НИЩИЧКО, е те това е логичното?
3
10
 
8
 
! Отговори
SWAN преди 3 месеца
Като ги оставят шерпите (на 8000+метра), и започват да се снимат - "ГЕРОИ"!! После и умират! Но това не означава, че изкачват каквито и да е върхове - освен конкретния каманак, и ТО САМИ !!
2
24
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
Стига ве! Тъкмо се поотърсихме от новините за тоя и сега пак. Айде няма нужда. Не разбрахте ли, че никой освен семейството му не го вълнува.
1
24
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 месеца
За тоя развей.... има музей, а за доктора от Спешна помощ има хули и обиди..... Логично!