Парите от Европа са застрахователна полица срещу кризата

Андрей Новаков: Средствата за страната ни от Европа са исторически
22 юли 2020 13:18, Ния Христова
39
Парите от Европа са застрахователна полица срещу кризата
Снимка: БГНЕС
"Колеги, работещи в Европейския парламент в комисии, които нямат нищо общо с бюджета, започнаха да го обсъждат. Липсваше ми качествен дебат по темата. Щастлив съм още, че колегите са ограничили своя анализ да представят 29 млрд. евро като нула. Това е прекрасно, можеше да ги представят като задължения, за да се наложи да внасяме пари в европейския бюджет и да помагаме на закъсали държави като Холандия и Франция. Слава богу, не са го казали". Това каза пред NOVA евродепутатът Андрей Новаков. Той коментира и аргументите на опозицията за отпуснатите европейски средства за България и определи европейския бюджет за страната ни като исторически, колосален и без аналог. 
 
"За да разберем парите повече ли са или не единственото релевантно сравнение е с това какво сме имали до момента. До момента сме имали по-малко. Да, има държави, които са получили повече – това е прекрасно. Огромна част от държавите обаче са с орязан бюджет. На фона на това ние получаваме 10% повече", коментира евродепутатът.
 
Новаков обясни още, че парите по оперативните програми и фондовете се отпускат срещу реформи и на база състоянието на икономиката.
 
"Затова България получава още повече пари, защото се счита от Европейската сметна палата, че се постигат резултати и затова страната ни се насърчава да продължава по този път. Щастлив съм, че се обвърза отпускането на средства с върховенството на закона. Това е нещо, което подкрепяме. Крайно време е да се скъса с този имидж и да се види, че няма от какво да се тревожим", каза още Новаков.
 
Относно формулата, по която се изчисляват средствата по спасителния план, той каза, че в основата си тя залага на това колко е пострадала икономиката на отделната страна от кризата, колко хора са загубили работните си места и колко се е свил брутният вътрешен продукт. Затова страни като Гърция и Словения, например, са получили повече от България.
 
Евродепутатът акцентира върху това, че парите, които страната ни ще получи, са застрахователна полица за това, че България ще преодолее кризата.
 
"Това са средства, които ще стигнат до реалната икономика – до всяка една фирма.  По един или друг начин през оперативните програми, които вече съществуват", обясни Новаков.

39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
1
 
! Отговори
събитията от днес преди 2 месеца
ОБОБЩЕНИЕ: диво доупоскване на каквото е останало до края на мандата
(вкл. достъп до данни от западняците от летището - GDPR) в полза на
чужди интереси + ББ президент (мама Меркел вариянт), ако не Карибите за
10 год. и 1 ден с няколко чекмеджета да изтече давност и завръщане в
Европа да харчи пари безнаказано (Херо вариянт) = страхотен Холивудски
сценарий
33
1
 
4
 
! Отговори
Не гледайте преди 2 месеца
в паничката на другите. Отидете в германия и вижте как се работи там. Тук сме по-скоро като гърците - по кафенета, по почивки... Ако не бяхме толкова завистливи, можеше да минем за амбициозни - да се сравняваме с Германия.
32
2
 
4
 
! Отговори
Хипер интеграция преди 2 месеца
Гербавите направих хипер интеграция, като окрадоха всички възможни фондове. Защо сме банановата република на ЕС? Ами като парите за изравняване на стандартите и за подпомагане на конкурентноспособността отиват за къщи за тъщи, никога няма да стигнем дори и Румъния, за Германия не може и да си мечтаем.
31
1
 
3
 
! Отговори
Какво преди 2 месеца
против имат от БСП против Била и Кауфланд. Там пазарува най-вече техния електорат - защото е евтино. Къде ще пазаруват бабите, ако им ги затворите. Гледам ги сутрин, въоръжени с карта за автобуса за 8 леви и няколко брошури от хипермаркети, обикалят и пазаруват на промоция. А вие какво направихте освен една хиперинфлация и откраднахте житото, та да се моли президента насам и натам за единия хляб на народа.
30
1
 
1
 
! Отговори
По социално преди 2 месеца
ориентирана политика от европейската няма. Направете си справка по света. Не случайно "нашите сънародници", които са "професионални усвоители на помощи" обекалят по Европа.
29
2
 
2
 
! Отговори
Гербавата ода преди 2 месеца
7 милиарда евро за 7 години. Годишно плащаме по половин милиард евро вноски и около един милиард си заминават чрез разните търговски вериги като Била, Кауфланд и каквото се сетите. Същевременно по конкурентноспособност 200 000 евро финансиране получават мобилни приложения, които се правят за един час с туториъл от тубата.
28
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ако се продължава с нула социална политика, всичко ще трябва да започне от нулата. И самО по себе си ще. Времето има своя логика, а и търпението му се изчерпа до дъно.
27
2
 
1
 
! Отговори
4epa преди 2 месеца
БОРИСОВ ТРЯБВАШЕ ДА ОТКАЖЕ ТЕЗИ ПАРИ- ТА БСП ДА НЯМА КАКВО ДА КРАДЕ !!!!!!!!!!
26
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен

Новаков 2лева не може да изкара с работа, партийно творение отгледано в саксия.
25
1
 
7
 
! Отговори
Комунистите преди 2 месеца
така са възпитани. Да взимат без да дават - да грабят и да грабят. Никога няма да им дойде на ум, че тези пари които ЕС отпуска по разни програми се изкарани с труд и пот от нас и от другите хора живеещи в този съюз и е нормално не само ние но и те да имат полза от съвместното ни начинание. Партизанските банди само знаят да крадат и затова БГ е на този хал, и тези най-гласовитите са най-големите бандити. Крадеца вика - дръжте крадеца - нали така, дрОгаре.
24
4
 
9
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
честито ни мисирки и тулупи.........ще плащаме за пари , които няма никой да види и усети, щото........вили, коли-знае се как става.
23
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Заема трябва да се връща от Борисов и тея 50 000 дето са гласували за герб.
Останалите очакваме двойно увеличение на заплати и пенсии.
22
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Парите са за крадене
21
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Новаков да погледне парите на Гърция и Румъния и тогава да ми говори за колосални суми. Абе, тези хора наистина ли са такива темерути?
20
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ПРАЗНИТЕ ДУМИ НА ЕДИН ПРАЗЕН ЧОВЕК
19
13
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Поредна победа на ГЕРБ!
Червените завиждат яко!
18
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До Анонимен 3
Безвъзмезно е само сиренето в капана за мишката. А ние ще трябва да върнем заема от 21 милиарда евро. А ако вдигнат и вноската в ЕС може и да излезем на наравно -- колкото безвъзмездна помощ сме получели толкова сме внесли в европейският бюджет.
17
5
 
4
 
! Отговори
Ин то дъ Трап преди 2 месеца
А?!?Пак ли застраховка бе?!Че вече имаме застраховка отпреди няколко месеца!Или вече я изядохте и изсссахте!
16
4
 
10
 
! Отговори
Smurf преди 2 месеца
Много обичам да ми казват че нещо е 10% повече .... повече от колко, не известно.Ако на другаря евродепутат му дам молив и хартия и го помоля тия 10% повече да ми ги разпише по формулата за изчисляване на процент ...със сигурност ще катастрофира, защото отдавна съм забелязал че хора които не знаят как се изчислява процент употребяват това понятие под път и над път
15
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Я слугите продажни да кажат колко ще внесем като членски внос и тогава да ни говорят колко пари ще получим и какви простотии като истамбуски конвенции ,пакт за миграция ,еднополови бракове,родител 1 и родител 2 са готови да приемат ?