Леден душ за християнството - "Света София" отново е джамия

У нас граждани ще настояват решението да бъде отменено
24 юли 2020 11:13, Красимир Ангелов
60

Превръщането на "Света София" в джамия предизвика широко недоволство, което стигна до САЩ, Европа и Русия.

Очаква се по време на молитва мозайките и стенописите там да бъдат покривани с платна. Граждани и общественици в София изразиха своето недоволство и ще го покажат със своеобразен протест в столичната църква "Света София". Светият Синод у нас също се произнесе срещу решението на турската държава.

Още по темата
"Не мога да говоря за притеснение, но решението на турското държавно ръководство беше леден душ за цялото християнство. Живеем в 21-ви век. Това не е нова ера на толерантност, разбирателство. Това искат и хората, това заявяват и лидерите, но този акт не кореспондира с тези намерения. Когато се засегнат и религиозни чувства, историческа памет не може да бъде проблем на една страна. Това е световен проблем, това е символът на християнството", каза Димитър Иванов от Сердикийски процес за защита на християнството за "България сутрин".

Те ще настояват решението да бъде отменено.

"Това ще бъде едно събиране на българите християни, които не искат музеят "Света София" да започне да действа като джамия. Нашата идея е всеки петък, когато има мюсюлманско богослужение в Истанбул, в 18:00 ч. пред църквата "Света София" да се събираме и да се чува нашият глас", посочи Иванов.

По думите му е нужно да се действа.

"Първото ни действие е да потърсим среща със Светия Синод, да изложим нашите виждания, ще потърсим среща с всички духовни лидери, ще потърсим контакт с държавните институции", допълни Иванов пред Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


60
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
6
 
! Отговори
християни преди 3 години
Това е само още един знак какво представляват тези хора и религията им. А ние като пълни *** ги допускаме в християнския свят. Тяхната цел е да ни унищожат. БИЛА Е И ЩЕ БЪДЕ!
48
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На молитвата са били ДПС,ДОСТ и ГЕРБ зедно на колене.
47
17
 
3
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Защо постоянно се бъркате в действията на чужда държава?Те не са превърнали действаща църква в джамия ,че да се поставят така нещата.Музей с платен вход става действащ храм с безплатен вход за всички посетители.
46
8
 
3
 
! Отговори
Протеста преди 3 години
да се прехвърли в Истамбул.
45
7
 
4
 
! Отговори
с преди 3 години
Чудя се кой ходи там на туризъм - джамии, затворени комплекси, джебчии, тероризъм ежегодишно - ходят и плюскат фъстък баклава 1 седмица и лежат.
44
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази сграда е християнска църква по предназначение и построена много преди туй от появата на мюсюлманството още докато за него не се знаело нищо,даже пред мюсюлмански период,че от какво е произходило как движение с религиозно направление,насоченост за някаква вяра от някаква видоизменена позната от предишни по исторически карти на верите,съборите,проповеди за туй-онуй,че в домашните условия на групи възприети от данни историко-географски проучвания по тез въпроси за стари времена по периоди.
43
10
 
4
 
! Отговори
ами на основание преди 3 години
До Анонимен 46че турската държава е решила за сета софия значи и Българксата държава може да реши както си иска, нали ?? това си е вътрепен въпрос и ние гго решаваме както искаме каквото право имат и турците
42
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има и добра страна.Тъкмо ще видим мюсюлманите да се молят в християнски храм!
41
3
 
12
 
! Отговори
аз предлагам преди 3 години
всичко което е джамия в християнска държава да стане църква а всяка църква в мюсулманска държава да я направят джамия...и като следствие всички мюсулмани да се приберат в своите мюсулмански държави или такава по техен избор а при нас да дойдат християните от техните държави. така всеки ще живее според разбиранията си
40
11
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Хайде сега ние да спрем новините на турски по БНТ и джамията до ЦУМ да я премахнем и да направим мястото мини-парк!"На какво основание трябва да го правим?
39
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде сега ние да спрем новините на турски по БНТ и джамията до ЦУМ да я премахнем и да направим мястото мини-парк!
38
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Християните винаги са гледали в чуждата паничка. И сега така...
37
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Премахване на двойното гражданство с Турция.
36
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв е проблемът, защо им е на християните храм? Според християнството Бог няма нужда от ръкотворни храмове и служене от човешки ръце. А християните строят църкви и палят свещи, едно говорят - друго вършат.
35
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
те откраднаха бъдещето на тези мюслюмани и най-накрая разрушиха и държавите им с бомбите си,те искат своето.И никой не може да ги спре...
34
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това си е работа на Турция. Ние да си гледаме нашето.Много религиозни станахте бе ;)
33
9
 
7
 
! Отговори
Привет от Анкара преди 3 години
До Анонимен27; Отговарям.От векове тези народи са експлоатирани именно от държавите към които отиват.Тези държави са богати именно благодарение на природните богадства на мюслюманите и техния труд.Англия,Франция,Дания,Белгия, Германия,САЩ,Русия,да не мислиш,че тези държави забогатяха благодарение на много ум и със свои природни богадства,те откраднаха бъдещето на тези мюслюмани и най-накрая разрушиха и държавите им с бомбите си,те искат своето.Кой бомбардира Сирия,Либия, Ирак,Афганистан,Сомалия?
32
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
1923г е имало натиск и решението за музей се възприема от хората като чужда воля да диктува дневния ред. Сега казват ние сме не зависими.А и гръцкия патриарх ги унизи в едно изказване.
31
1
 
12
 
! Отговори
Атеист преди 3 години
Религията е най-голямата лъжа и грешка на човечеството!!! И преди да започнете да спорите се замислете за милионите жертви загинали заради религиозни вражди.
30
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавно Джумая джамия да стане православен християнски храм!