Омбудсманът срещу полицейското насилие: Да не пращат хора на протест с лабилни нерви

Има много жалби от родители за учебната година, посочи Диана Ковачева
30 юли 2020 11:42, Красимир Ангелов
104

Омбудсманът Диана Ковачева е разтревожена от актове на полицейско насилие над протестиращи, обяви самата тя пред телевизия Bulgaria ON AIR.

"Ситуацията е тревожна. Следя тези протести с повишено внимание от гледна точка на опасността от употреба на сила. Има превишаване на пределите на допустимо насилие", заяви омбудсманът, коментирайки нестихващите вече 22 дни антиправителствени протести.

Още по темата
За бития студен от Хага и другото пострадало момче на 11 юли тя твърди, че има разминаване в информацията. Двете арестувани момчета били държани цяла нощ в полицията, а чак на следващия ден са откарани в болница. Омбудсманът посочи, че от МВР са се съобразили с препоръката ѝ проверката да не отнеме 30 дни.

"Задала съм един ред въпроси към министъра и очаквам да ми се отговори. Липсата на ефективно разследване е нарушение на Европейската конвенция за защита на правата на човека. Наказанията трябва да бъдат наложени бързо. Полицейските служители трябва да сломяват съпротивата без да нанасят травми. Наказанието трябва да бъде пропорционално на извършеното нарушение", заяви Диана Ковачева пред Bulgaria ON AIR.

В студиото на "България сутрин" тя се съгласи, че полицаите са поставени в тежки условия и 24 часа охраняват протестите, но подчерта, че няма как да бъдат изпращани хора с лабилни нерви и нездрава психика.

Омбудсманът коментира и задаващата се нова учебна година в ситуацията на коронавирусна пандемия.

"Много жалби има от родители и въпроси, свързани с началото на учебната година. Беше обявено, че ще започне по традиционния начин. Но въпросът е каква е организацията за посрещането на децата и учителите, така че да е безопасно за тяхното здраве. Как в тези неразтегателни стаи децата ще бъдат на 1,5 м едно от друго? Има ли готовност да се реагира при заразени деца или учители? До каква степен имаме готовност да се проведе адекватно онлайн обучение? Имаше части в България, където децата не получиха адекватно образование тази година", коментира още Диана Ковачева.

Омбудсманът акцентира върху проблема с дигиталната бедност и попита дали има анализ на слабостите и дефицитите на изминалата учебна година. Освен до вътрешния министър, тя е писала и до министъра на образованието с редица въпроси. По думите ѝ всяка държава търси решение на проблема в рамките на собствения си бюджет и система.

"По Конституция образованието е безплатно. В случая интернетът и устройството са достъп до образование. Въпросът е и дали самите учители са подготвени да работят по този начин. Техните права също трябва да бъдат съобразени. Децата ни прекарват много време пред компютрите", обясни Ковачева.

По отношение на Топлофикация и цените на парното Ковачева посочи, че е писала на председателя на КЕВР и шефа на "Топофикация". От следващия отоплителен сезон ще има по-високи цени на услугата "дялово разпределение", но на сайта на "Топофикация" няма инфорамция какви ще бъдат тези цени. Нарушава се Закона за защита на потребителите. Топлинните счетоводители са излишно звено във веригата, заяви още омбудсманът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


104
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
79
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки реве че имал права и си ги търси до дупка. А никой не си търси задълженията.Най-неоправдания в света е бял работещ хетеросексуален семеен мъж. Всички останали имат особени права само той няма никакви права а само задължения. Да бачка заради всички с права и да не се обажда щото ще го смъмрят и наврът в миша дупка че е виновен за всичко.
78
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращите правят каквото си искат и нарушават законите и разпоредбите в ущърб на другите граждани. Пък искат управляващите да спазват стриктно закона. Ми то как да стане това? Управляващите не падат от луната? Те се избират от същия тоя народ който е убеден че правилата са за другите ама не и за него лично. Ми те и управляващите така мислят като протестиращите. Как ще смените системата като и вие сте същите? Празни приказки!
77
1
 
1
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Българи-никога повече не гласувайте за фашисти. п.с.-Скоро ще хващат чартърен полет за Аржентина при другите гяволи.
76
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво по дяволите значи," не пращайте"!? Тая *** знае ли че на протести се ходи, не се праща!? Правото на изразяване/протест е свещено! Да й изсъхнат ташаците!
75
1
 
1
 
! Отговори
Мрази! преди 3 години
Мрази народе, български, мрази! Омразата ще ти остане! Това е най-нужното за твоето съществуване, жалко!
74
3
 
0
 
! Отговори
патка безполезна преди 3 години
като нямат основно храна и сигурност пада захарта и удря в нервите - сит на гладен невярва ...
73
0
 
6
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Права, права, права - нявсякъде всеки търси някакво право и всеки вярва, че има някакви права повече от другите. Родители не се съобразяват с разпоредбите в училища и детски градини - имали права. Младите са убедени, че имат право да изметат цялата държавна адмистрация и да я заменят с нова по техния вкус и цвят. И аз съм недоволен - властва беззаконие, защото правата ти се определят от закона.
72
1
 
2
 
! Отговори
Анонимeн преди 3 години
Права, права, права - нявсякъде всеки търси някакво право и всеки вярва, че има някакви права повече от другите. Родители не се съобразяват с разпоредбите в училища и детски градини - имали права. Младите са убедени, че имат право да изметат цялата държавна адмистрация и да я заменят с нова по техния вкус и цвят. И аз съм недоволен - властва беззаконие, защото правата ти се определят от закона.
71
1
 
8
 
! Отговори
Очевидно преди 3 години
протестиращите не правят разлика между протестиращ и нарушител на закона. Това, че си млад не оправдава хулиганско поведение по улиците. Полицията е длъжна да се намеси в защита на другите граждани. Пък в края на краищата който нарушава закона поема съответния осъзнат риск и не виждам защо трябва да се оплаква, че е получил възмездие за деянията си.
70
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "може би щяхте да пътувате спокойно"КАТО ВИ ПОТРОШИМ ЩЕ ПЪТУВАМЕ СПОКОЙНОИ ВИНОВЕН ЩЕ Е БОЙКО, КОЙТО НЕ СЕ ОКАЗА МЪЖ!
69
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А бе като си измисляте,гледайте да не стане излагация като с БТВ!
68
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До к.68Та спецполицаите още тогава "имаха думата" и смляха от бой младежите, а медиите съобщиха, че девойката, която се осмели да укори тези от спецполицията, са я влачили за косите и също е прекарала нощта в ареста на 1РУ на МВР-София. Цяла нощ не са се обадили в "Пирогов" за пребити хора, чак на другия ден са сторили това. Не са се обадили и на родителите им къде са синовете им...Забравили са да си направят снимки до пребитите от тях младежи. А комисарите Терзийски и Хаджиев бяха повишени.
67
2
 
6
 
! Отговори
Разликата между преди 3 години
протестиращ и обикновен нарушител на закона е в това, че единия спазва законите а другия не. Не виждам с какво право се кичите с думата "протестъри" след като сте обикновени хулигани. Наистина вие не сте длъжни да знаете, дали вашите организатори са си свършили работата, но вместо да обвинявате полицията, нормално е да обвинявате тях, че ви въвличат в престъпление. Полицията е уникално толерантна.
66
0
 
2
 
! Отговори
9 преди 3 години
До АнонименТака е, но навсякъде има хора,където не са за там. :)))
65
4
 
5
 
! Отговори
PS преди 3 години
Мисля, че сегашният мин.Терзийски по време на побоите при колоните на МС беше шеф на Националната полиция, а ком.Хаджиев - на СДВР,така че и двамата носят отговорност за двамата пребити младежи от спецполицаите, които явно са научени да пребиват и да всяват страх и ужас у протестиращите.Само че ББ нареди в срок 3 дни да завърши разследването срещу биячите, докато Т. и Х. искаха цял месец да проточат нещата.Мин.Т. и сега не съобщи имената на биячите, което е недостойно - пребиването не е подвиг.
64
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Протестиращи са български граждани и също имат това право да протестират. Ако нямаше толкова гаври с повечето хора, може би щяхте да пътувате спокойно
63
2
 
6
 
! Отговори
80 преди 3 години
Има насилие- но на протестиращите към полицията и обикновените граждани.Какво ще направи по въпроса? Защо не се дава думата и на другата страна, ами винаги протестиращите са прави и никой друг.Няма никаква гласност на обратното- това какво ви говори?Манипулации и шантажи, подставени лица да свалят властта с преврат.Добре би им дошло да има насилие на някои личности, така ще си оправдаят "колко милеят за хората" и за собствения си за...к.
62
3
 
7
 
! Отговори
Едно ченге преди 3 години
Най ми хареса израза "Полицейските служители трябва да сломяват съпротивата без да нанасят травми.". Е, това ако някой знае и може, да ми го покаже... Иначе до известна степен подкрепям протеста, но за всяко нещо си има мярка, когато тръгнеш през съвсем просото, отговора следва да бъде адекватен, не толерестки.
61
1
 
11
 
! Отговори
до 53 преди 3 години
Нарушени са моите права,защото превозните средства на гр.транспорт с които пътувам за и от работа са спряни от групичката незнаещи защо са там-казано им е да викат и те викат,ама какво ще направят-не се знае,а само пречат на целия град. Столична община,въведете ред и оправете гр.транспорт!Имаме задължения и отговорности! Разчитам на работата си,искам да се движа нормално и да си върша работата!Омбудсмана,моля и аз Ви се оплаквам!
60
2
 
3
 
! Отговори
Тези студенти преди 3 години
ги знаем. Наскоро един такъв уби Милен Цветков. От най-умните. Завършил немската гимназия и учи в чужбина.