За православните християни започват богородичните пости

В храмовете се отслужва водосвет
34
За православните християни започват богородичните пости
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес започват Богородичните пости, които предшестват големия християнски празник Успение на Пресвета Богородица, честван на 15-ти август. В първия ден на Богородичния пост в храмовете се отслужва водосвет, съобщи БНР.

Богородичният пост е един от четирите многодневни периода на въздържание в православния календар, през които миряните се стремят към смирение и добротворство. Свързан с надеждата и любовта към Божията майка, Богородичният пост има строг характер, подобно на Великия пост. Само на празника Преображение Господне, честван на 6-ти август, се разрешава консумацията на риба. Постът продължава до 14-ти август включително.

Днес църквата чества празника Изнасяне на Светия кръст. Освен на първи август, православните християни извършват поклонение пред Кръста Господен още три пъти в годината -  на третата неделя от Великия пост, наречена Кръстопоклонна, на Разпети петък и на 14-ти септември. 



 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още по темата: Богородицапости
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до гостпак ли ти болен мозъко,нещо нямали да спаделиш за началато на третото хилядолетие?
27
0
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До Не ме интересуваКато НЕ те " интересува", защо пишеш глупостите си тук? И кой ти пречи да " вярваш" в и на роднините си, които определено като теб са прости, ОБИКНОВЕНИ и простосмъртни хорица?
26
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До Не ме интересуваКато НЕ те " интересува", защо пишеш глупостите си тук?
25
3
 
1
 
! Отговори
До 25 преди 3 години
За да си добър, не е нужно да си вярващ. Да! Но за да продължиш да бъдеш добър и да не изгубиш вяра в доброто в един подобен свят, трябва да бъдеш вярващ. Иначе няма как да оцелееш. Войната е неравностойна - врага има повече ресурс от нас.
24
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 23за да си добър не е нужно да вярваш в нещо или в някого,то е близко до ак ъла ама няма кой да се сети!!!!!!!!!
23
0
 
2
 
! Отговори
факт преди 3 години
Камелия Цветанова е подписала този текст. Тази година, Богородичните заговезни бяха в четвъртък, 31 юли, защото 1 август беше петък, а петък е постен ден и не се разрешава блажна храна от животински произход... Постите продължават включително до 15 август, събота, и свършват след Светата Божествена литургия, около 10:30- 11:00 часа на 15 август. Тогава спокойно може да се яде месо, риба, яйца, млечни храни и т.н. Всеки грамотен човек би прочел тези сведения в интернет сайта на патриаршията...
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората стават по-зли от ден на ден., а ми се струва, че положението в света ще се влоши. Води се война срещу бялата раса. Вярата в Христос е единственото, с което можем да победим врага. Крайно време е хората се събудят и да разберат какво се случва.
21
7
 
1
 
! Отговори
Не ме интересува преди 3 години
Нито познавам Христос, нито ми е роднина. Не познавам и майка му. Баща му пък още повече. Така че не намирам смисъл да пазя каквито и да е пости, да стоя гладен и да се кланя пред тези тримата. Нито пък да се кръстя или да паля свещи. Сега ще кажете че съм мюсюлмани. Не, не съм. Мохамед и Аллах също не ги познавам, не са ми и роднини. Затова и Байрямите им не ме интересуват. Да си се гъzяt колкото искат под ракетите си.
20
0
 
2
 
! Отговори
никой преди 3 години
До Един българинЖивотът ти още не свършил. Не бързай, може да размислиш.А дали вярваш или не, избора е само твой.
19
1
 
8
 
! Отговори
Един българин преди 3 години
Кой пък българин вярва в Бог? Който вярва да сложи +, който не-. Аз не вярвам след всичко което видях в тоя живот.
18
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до гостто си личи кой е болния мозък след като си пишеш и отговаряш сам
17
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до гостне намен болен мозъко,кажи и на хората че и те да ти се посмеят на простотиите които пишеш
16
2
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До АнонименБО.клуко, защо пък на теб трябва да се обяснявам?
15
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до гостхахаха,ти орпределино си болен мозък щом козваш че август е необикновен месец я кажи кои други месеци в годината са необикновени?
14
3
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Месец Август НЕ е обикновен Месец заради Тези Две Святи Успения, Едното Успение (на 7 Август) е на света Праведна Анна - Майката на Пречистата Пресвета Божия Майка и Баба и Богопраматер на Спасителя, а Второто Успение ( на 28 Август) е на Самата Пресвета Богородица и Дева Мария. Август ( от латински език) означава " Божествен/а, Величествен/а, Царствен/а, Свещен/а и именно тези Достойнства са за света Анна и Пресвета Богородица и Дева Мария. А Преображение Господне е на 19 Август
13
7
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до госткак сте г-н трето хилядолетие,пиетелиси редовно хапчетата?
12
1
 
9
 
! Отговори
Гост преди 3 години
Защо Православните християни трябва да постим през месец Август ( и по- точно в периода от 14 до 27 или 28 Август)? Защото именно през Този Месец ( който е Осмия Месец) Светата Православна Църква почита Успенията на Две Велики в Християнския Свят и Библейски Личности и Светици - света Праведна Анна, Майката на Пресвета Богородица, чието Нейно свято Успение е на 7 Август, и Успението на Нейната Пречиста и Преблагословена Дъщеря - Самата Пречиста Богородица и Дева Мария, което е на 28 Август.
11
1
 
5
 
! Отговори
Гост преди 3 години
До ***! ***! Ти определено НЕ си православен , нито си човека, написал хубавия коментар с номер 2!
10
4
 
9
 
! Отговори
Гост преди 3 години
" За православните християни започват богородичните пости "Пише се Богородични (пости) с главна буква Б, а не с малка, имайте почит към Пречистата , нещастници!Постът , посветен в чест на Пресвета Богородица и Дева Мария , започва на 14 Август, а не от днес! Защото Успението Й е на 28 Август,а не на 15.08! Утре , на 2 Август Светата Православна Църква почита свети пророк Илия, а по народно му е Илинден!
9
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
религиите са като политичиските партии на когото не му изнася статуквото си прави някаква нова,затова трябва да се забранят и двете и хората ще заживеят в разбирателство