Електронно и машинно гласуване: Защо хората не виждат разликата?

Според Спас Иванов страната ни е далеч от реализирането на електронен вот
43

Възможно ли е в България да бъде въведено електронно гласуване? В ефира на Bulgaria ON AIR темата коментира експертът по киберсигурност Спас Иванов.

"Като си говоря с хората на протеста, виждам, че те масово бъркат електронно и машинно гласуване. Няма проблем в момента да бъде осъществено машинно гласуване. Дават се стотици примери, в които различни страни са имали провали в изборите. Но при тези случаи става въпрос за остаряла технология с купища грешки. Просто технологичните възможности са били такива. Да, в България трябва да се въведе машинно гласуване", заяви специалистът

По думите му електронното гласуване е нещо коренно различно. Протестиращите се борят за това да могат да гласуват от всяка точка на света.

"Все още сме много далеч от това. Много малка част от българите имат електронни подписи. Това е сериозният проблем", каза той в "Денят ON AIR".

Експертът подчерта, че електронното гласуване може да бъде сполучливо само в държави, където има силно гражданско общество и където хората имат доверие в институциите.

"Нали се сещате ние колко сме далеч от тази картина? Дали електронното гласуване може да се направи сигурно? Със сигурност може. Към момента няма посочен проект за публично обсъждане. Няма технически задания, които да ни кажат какво може да се произведе. В момента няма ясно разписана технология, от която да разберем как ще изглежда нашето електронно гласуване", допълни той пред Bulgaria ON AIR.

Според него основната предпоставка за въвеждането на електронно гласуване е смяната на личните документи.

"Цената им може да се удвои. Самата изработка на личните данни би била доста по-различна и сложна. Имаме пилотен проект, който ще покаже какви са намеренията на държавата. В момента сме много далеч от реализирането на електронно гласуване", категоричен бе експертът.


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
42
0
 
0
 
! Отговори
сдсдс преди 1 месец
До Анонимен
а ако няма интернет какво правим .или всички на село са с интернет а ?
41
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Има и по-модерни начини от електронен подпис. Верификатори свързани с телефон поща, блокчейн.
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не знам около мен само 10 % от познатите ми разполагат с електронен подпис, а представете си на някой безработен българин да му кажете, че трябва да плаща всяка година такса за електронния подпис а той ще използва същото само за избори пред 4 години, с основание последния си мисли, че държавата го рекитира.
39
1
 
0
 
! Отговори
До Т преди 1 месец
Ти сигурно си 15 годишен дрисльо, та едва ли ще знаеш, че до преди 30 години сме били винаги пред Естония. По времето на Соца от всички страни от СИВ, само източна Германия е по-добре от нас. Под мъдрото управление на тия, които и днес ни управляват, всички ни изпревариха.
38
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Разликата е следната: при машинното гласуване, отиваш да гласуваш и избираш дали да натиснеш няколко бутона или да пуснеш бюлетина в урната. Казаха че една машина струва 8000лв., и не може да сме въобще сигурни, че не може да се манипулира. В най-лошия случай, някой ще вземе много пари за едни машини, който като краен ефект не се различават много от стария начин.
При интернет гласуването всеки ще може да гласува от дома си, без значение къде се намира стига да има интернет.
37
0
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
И втората задължителна промяна е квадрата: не подкрепям никого да се брой за партия и колкото гласуват с него, толкова места в парламента да останат празни. Тези празни места да се приема, че гласуват в Парламента с Не, на всичко. Да видим как всички партии ще трябва да направят една широка коалиция и пак ще са правителство на малцинството защото ще са с общи по малко от 50% от депутатските места!
36
0
 
6
 
! Отговори
Радослав преди 1 месец
Просто списъците за гласуване да се издават от НАП. Ако само данъкоплатци имат право да гласуват много от проблемите ще отпаднат. Няма как хора с нулев принос за обществото да определят кои, как и за какво ще харчи общите пари! Ама не искат защото като се махнат от списъците тези които не плащат данъци всички партии ще изгубят 70% от електората си!
35
1
 
3
 
! Отговори
Т преди 1 месец
Кога Естония е била по-изостанала от теб бе ?
Режим на тока ли е имала?
34
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
И от къв зор трябва да има електронно гласуване? Защо трябва да може разни миячи на чинии отдавна изплюли се на България да могат да гласуват? Колко данъци са внесли?
А изселниците в Турция вече дори няма да си правят труда да идват с автобуси на изборен туризъм. ДПС ще има служебно 800000 електронни гласа от Турция.
33
1
 
8
 
! Отговори
Картофчо преди 1 месец
Стига писали глупости. Електронно гласуване е предпоставка за промишлено пазаруване на гласове. Отиваш при човека и той пред теб гласува за когото бандита му каже. Няма комисия която да следи за тайната на вота и гарантираща гласуване без натиск. В момента подобен проблем има и с машинното гласуване - защото след подаване на вота на човека се показва екран с надпис за кого е гласувал и може да му се поиска да снима този екран от търговеца на гласове.
32
6
 
5
 
! Отговори
А , Естония преди 1 месец
Как може много по изостанала от нас ,преди 31 г. Естония да може, а напреднала България , ръководена от Лидерът на Балканите вече 11 г. да не може?
Отговорът е върховенство на закона........това има в Естония, затова там има и доверие към правителството, чужди инвестиции, електронно правителство и гласуване и много по-добър живот и стандарт на гражданите на Естония. А ние, ние имаме----Доган, Тиквата, Пеевски, Нинова, Каракачанов и сие и нови звезди като Копейкин....
Ето затова сме зле....
31
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А неграмотните как гласуват, винаги се питам и защо се позволява неграмотни хора да гласуват? Как става тази гимнастика? И сега как тези неграмотни хора машинно ще гласуват?
30
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако Изборите променяха нещо щяха да ги забранят. Системата е направена така, че да не може да я сменят.
Изборите са преброяване на глупаците!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
29 иииии после съзнателно изопачаващи числата политици ще кажат, че ГЕРБ били направили не 300к, а 1000к невалидни бюлетини.
Същото е и с мъртвите гласове. Протестърите, както си личи от писанията из коментарите, смятат, че те се превръщат в реален глас, а не че свалят избирателната активност. Но и с чук не можеш да им набиеш нещо различно в главите.
28
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Голямата промяна при гласуването вече се случи с въвеждането на интегралната бюлетина, което предполага, че гласуващия трябва да може да чете!!! Може би трябва да се махнат номерата на партиите и евентуално да има 10 варианта с разбъркана подредба на партиите вътре, за да не може неграмотни гласуващи да идват с шаблон!!! Ето така елеминирате неграмотните без да въвеждате образователен ценз, който няма как законно да се въведе! Това не може да стане с електронно или машинно гласуване!
27
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Електронно гласуване НЯМА НИКЪДЕ ПО СВЕТА РЕАЛИЗИРАНО!!! И скоро няма да има, стига глупости от сорта ама не искат аз от чужбина да гласувам!
Машинното гласуване е същото като обикновеното с разликата, че не може да има невалиден вот от неграмотниците, които просто ще пускат вот за някои без да искат, щото са неграмотни....но те вероятно и няма да го изберат, а ще си вземат хартиената бюлетина и кончето за кой да гласуват....НИЩО НЯМА ДА СЕ ПРОМЕНИ!!!
26
0
 
6
 
! Отговори
Машините за гласуван преди 1 месец
се произвеждат и поддържат от фирма собсственост на Уорън Бъфет - да обяснявам ли нататъка !?

в САЩ имаше един ужасяващ филм "Съркъл" - хората носеха камери на всякъде и се гласуваше от страницата на ФеисБук - грозен и смразяващ кръвта глобалистки сценарий за бъдещето на света и хората, ако си мислите че комунизма е ужасен - гледайте кво ще направят с вас глобалистите - измислената им пандемия е само началото !!!
25
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не искат електронно гласуване, щото мен в чужбина и умрелият ми чичо, лека му пръст - няма как да ни пишат, че сме гласували за ГРОБАВИТЕ! Ай си дойдем на думата, измамнициииииииии
24
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
„Съотношението между грамотни и неграмотни е константно. Само че в наши дни неграмотните могат да четат и пишат.“
Алберто Моравия
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
до 21
Ти фар и топ.ки явно нямаш, щом не можеш да се заставиш в правилния момент да си на правилното място, за да гласуваш. Освен да си силно самовлюбен в претенциите си, друга сила нямаш. Хипстер.