Коронавирусът и борбата за умовете на хората. Кои са истините и лъжите на едро?

Балканите са изложени на масивни атаки от подобни фалшиви информации. Откъде идат те?
56
Коронавирусът и борбата за умовете на хората. Кои са истините и лъжите на едро?
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"COVID-19 е нормална грипна вълна", "Миенето на ръце е съвършено безполезно", "Зад всичко това се крие Бил Гейтс". Все мнения и информации във връзка с коронавируса, които всеки от нас е срещал. Особено Балканите са изложени на масивни атаки от подобни "информации". Откъде идат те?, пита DW в свой анализ.

Добре дошли в чудния свят на руската дезинформация. От самото начало на пандемията слуховете, фалшивите новини и заговорническите теории се разпространяват едва ли не по-бързо от самия вирус. И също заразяват хората, предизвиквайки много опасни последици. Но произходът на тази "инфодемия" от лъжи и полуистини, както и хората, които дърпат конците, вече са общо-взето известни.

Още по темата
"Пандемията създава перфектната хранителна среда за дезинформация, като целта е да се подкопае и отслаби Европейският съюз", казва Петер Стано, говорител на Европейската служба за външни работи, който отговаря за борбата срещу хибридните заплахи и дезинформацията. Неговият екип вече е регистрирал над 600 случая на дезинформация, свързана с коронавируса.

Лъжи на едро

Арсеналът е разнообразен: насаждат се съмнения към здравните системи, на политическите лидери се вменява слабост и нерешителност, демократичните институции се представят като хилави, а Европа - като раздирана от противоречия. Понякога факти и изказвания се вадят от контекста и се комбинират по нов начин, друг път просто се лъже - грубо и на едро. Но и двата метода насаждат у хората съмнения и понякога застрашават живота им. Ето част от най-популярните лъжливи твърдения:

- "Коронавирусът е целенасочен акт на биологичен тероризъм, с който НАТО иска да порази Русия"

- "Разпространението на вируса в Италия беше овладяно единствено благодарение на руската помощ"

- "Руската ваксина отдавна е готова"

- "Миенето на ръце е съвършено безполезно като превенция срещу пандемия"

- "КОВИД-19 е нормална грипна вълна"

- "Зад всичко това се крие Бил Гейтс, който иска да постави света под своя власт"

Петер Стано твърди, че особено засегнати от подобни дезинформации са Балканите. "Дейците на руската пропаганда се опитват да всеят несигурност и да попречат на европейската интеграция", казва той. Дали пропагандата действа, не е ясно, но има поне косвени улики, обяснява експертът.

За какво обичат да пишат руските държавни медии

Изследователи от Оксфордския университет току-що публикуваха проучване, което доказва, че водещата роля в тази дезинформационна кампания играят руските държавни медии. Проучването установява още, че публикациите им на френски, немски или испански, посветени на коронавируса, събират повече коментари, харесвания и споделяния, отколкото съответните статии във водещи европейски медии като "Льо Монд", "Дер Шпигел" или "Ел Паис".

Кристиан Швитер, съавтор на изследването, обяснява този неочакван факт така: "Медии като Russia Today (RT) отделят голямо внимание на протести и на други социални теми, които разбунват духовете. Емоционалните публикации провокират много повече реакции в социалните мрежи", казва германският изследовател, който заедно със своите колеги е анализирал 35 856 статии на три езика.

Според оксфордските учени, руските държавни медии пишат много повече за протести срещу мерките за ограничаване на пандемията и за разнообразни теории на заговора. В същото време китайските и турските медии поставят акцента най-вече върху уж образцовите мерки срещу коронавируса, които взимат техните държави. А иранската държавна телевизионна програма на английски език използва пандемията, за да разпространява нападки срещу САЩ.

Свързани с руското военно разузнаване ГРУ?

При някои от фалшивите новини източникът първоначално изглежда неизвестен. Сайтове като InfoRos, InfoBrics или OneWorld.Press пускат публикации, които, според американски правителствени източници, произтичат от руското военно разузнаване ГРУ. "Ню Йорк Таймс" и "Асошиейтед Прес" уточняват, че фалшивите новини, публикувани от изброените сайтове, идват от две лица, свързани с ГРУ. Тези медии се позовават на тайните служби на САЩ.

Официална Москва отхвърля такива твърдения. "Още една порция фалшиви новини от "Ню Йорк Таймс", коментира държавната медия Vesti.ru. Коментаторът на медията твърди, че изобщо няма доказателства за връзки с ГРУ на въпросните две лица: Денис Тюрин и Александър Старинский. Според него, това било просто опит да се отклони вниманието от собствените проблеми с пандемията.

Но и руски експерти, които се смятат за независими, гледат скептично на публикациите за фалшиви новини от Русия. "Не вярвам, че военните имат пръст в подобна дезинформационна кампания", казва в интервю за ДВ Иван Сасурский, ръководител на катедра "Нови медии и теории на комуникацията" в московския университет "Ломоносов". Той пояснява, че дори тайните служби да са благословили такива течове на информация, изобщо не се знае дали първоизточникът е благонадежден.

Руската пропаганда днес е по-различна от съветската

Сегашната руска пропаганда коренно се различава от някогашната съветска, твърди руският медиен анализатор Андрей Архангелский: "Вместо да пропагандират вярата в комунистическия прогрес, днешните дезинформационни кампании се опитват да подкопаят доверието в рационалното разрешаване на проблемите". Според Архангелский, това не е просто опит да се компрометира демокрацията. В случая Кремъл "иска да си отмъсти на демокрациите за провала на съветския проект", обяснява той.

Петер Стано е убеден, че "войната за умовете на хората" може да бъде спечелена единствено с целенасочено обществено усилие. „Гражданското общество трябва да положи усилия, всички ние сме длъжни да правим повече“, казва той. Според него, за целта последователно трябва да се работи за по-висока медийна компетентност на гражданите и винаги критично да се анализират източниците на твърдения, циркулиращи в интернет.


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
44
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
“Ако си инжектирате ваксина, ще умрете в адски мъки или ще сте парализирани“
...
Преди един месец си инжектирах ваксина (комбинираната срещу морбили в чужбина, защото нямаше как да докажа, че като деца в България през социализма ни ги биеха на ВСИЧКИ). Да Ви кажа, пак не умрях в адски мъки и всичките ми части на тялото си работят.
43
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Естествено.
Руснаците са виновни за всичко.
А западната преса е невинна, тя е бял ангел.
42
2
 
8
 
! Отговори
Картофчо преди 1 месец
Бяхме позабравили, че като има някакъв проблем, винаги може да се оправдаем, че Путин е виновен. В великата световна лъжа не минава, и DW се опитва да претопли изстиналата супа "Путин е виновен"!
В тази статия не виждам факти оборващи твърдения, а само обвинения в дезинформация, но сякаш съвсем случайно се пропуска, че въпросната дезинформация за разлика от това което ни поднася ДВ, в голямата си част е много добре подкрепена с факти!
41
3
 
9
 
! Отговори
?/?/ преди 1 месец
До Анонимен #20

Цели се страх и подчинение
----
Ами това е истината; едно време страх и подчинение се създаваха чрез религиите. След като човечеството не е склонно да вярва в страха, внушаван от религиите (адът с деветте си кръга, чистилището), подхванаха страхова терапия чрез бацили и епидемии.
40
12
 
10
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 месец
Вярно е, че е така, така е, но аз пък съм забелязал друго нещо. Че на съветските хибридчици винаги връзват по-слабо интелигентните хора. Простовати, неуки, невежи и с нисък социален статус. Маргинали, неуспяли в живота и неудовлетворени хорица, които наистина имат нужда от такава дезинформация. Защото същите тези, харесват социализма, когато имаха еднаква секция, кола и лампа като съседа, който сега е милионер в къща с басейн, съответно - крадец
39
7
 
14
 
! Отговори
ГЛУПАВА СТАТИЯ преди 1 месец
МНОГО ПРАЗНИ ДУМИ БЕЗ ИНФОРМЦИОННЕН ПОТЕНЦИАЛ.
НЯМА И РЕД ПО ПРОБЛЕМА:
АКО ДО СЕГА СА НИ ЛЪГАЛИ КОЯ/КОИ СА РЕАЛНИТЕ ИСТИНИ ПО ТОЗИ/ ТЕЗИ ВЪПРОСИ
ПЪБРЛНА БЕЗЗСМИСЛИЦА
38
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Добре ,че са руснаците да ни помагат да мислим. Че ако не бяха те да ни помагат да мислим ,това щяха да правят нашите управляващи. Хахахахаа!
Аз лично предпопитам първите. Не за друго,но са 10 000 пъти по умни.
37
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Такъв вирус не същтествува и затова всички гербажии и в парламента на затвора и вън от Ес за винаги и всички гербажии
36
4
 
22
 
! Отговори
Handel преди 1 месец
Трябва да благодарим на DW за навременната и достоверна информация. Сега вече, ако някой е считал че десинформацията е дело на КГБ и ГРУ, след обясненията на DW е наясно че в това няма нищо вярно.
35
6
 
11
 
! Отговори
Който преди 1 месец
Вярва на глупостите за Ковид19 е ***, а който участва и е платен за измамата е мръсник.
34
13
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Лъжите са много, истината е една- такъв вирус не съществува.
33
4
 
30
 
! Отговори
Наблюдател от Мадрид преди 1 месец
Всеки ден чета на испански, руски и английски в оригинал и в продължение на часове новините. Смея да твърдя, че автора на статията има доста изкривена представа, за реалното състояние на централните медии. Всеки има право на мнение, и освен това такива зловредни кампании съществуват само в мозъците на параноици или платени драскачи. Оставете хората да си живеят спокойно живота!
32
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ва, Ма , ра, до, ми фа сол , шилев , ти май си мислиш,че булгарите все още не мислят и трябва да слушат каквото казва власта. Те знаят, вси1ките професори,специалисти, експерти а пък реалноста е друга
31
3
 
19
 
! Отговори
ъъъ преди 1 месец
Бля, бля.. Ако сега хората не ви вярват, то не е защото вярват в разни конспирации и дезинформации, а единствено благодарение на официалната стратегия по време на карантината. Че и още се намират доктори, психолози и разни други специалисти, които обясняват как така било трябвало - да ни стреснат в началото, че да вземем нещата насериозно. Е да, ама насреща си имате възрастни хора, не деца от забавачницата. Нормално е като пресолиш манджата, да я получиш обратно в суратя, с малко ковидна слюнка.
30
4
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Глупости Русия и ГРУ. В Русия също си тече короназомбирането. Просто българина мисли логично,и откри доста нелогични неща цялата история с вируса. Като добавим и естественото недоверие на българина към всяка власт и официални източници се получи това,което се получи. Така,че дойче веле пропаганда напразно се хаби по света и у нас.
29
3
 
13
 
! Отговори
ДО КРАСИМИРЧУ преди 1 месец
КРАСИМИРЧО ФАШИСТЧЕ СЛУЖЕЩО НА ИЛЮМИНАТИ И САТАНИСТИ НАЛИ РУСИЯ ИГРАЕ СЪЩАТА ИГРА И Е ПОДВАЛСНА ЧРЕЗ ПУТИН НА САТАНИСТИТЕ БЕ НАЛИ ЛИЧНО ТОЙ ПОДЛОЖИ РУСКИЯ НАРОД НА ГЕНОЦИД КОРОНАВИРУС ЗА КАКВА РУСКА ПРОПАГАНДА ПИШЕШ СЛЕД КАТО РУСИЯ Е В СЪЩИЯ КЮП...ЛЪЖАТА КОРОНАВИРУС Е НЕУСПОРИМА ЗАЩОТО ИМА ХИЛЯДИ НЕСЪОТВЕТСТВИЯ В ПРЕПОРЪКИТЕ В АНЛИЗИТЕ ТУКА НЯМА РУСИЯ ТУКА ИМА ГЕНОЦИД МОЕТО МОМЧЕ СЛЕПИЧКО.!
28
15
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако си инжектирате ваксина, ще умрете в адски мъки или ще сте парализирани. По- добре умрете в битка за свобода! Спомнете си кои сме ние българите!
Бог е винаги с нас, само трябва да Го пожелаем. Нямаме загубена битка и пленено знаме. Ако искат, ***т.е могат пак да се пробват!
27
1
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Анонимен 27 Има и то много жертви, които бяха лишени от животоспасяващи процедури в името на "смъртоносния вирус". Помните ли в началото, ако имате симптоми не идвайте при нас, обадете ни се(лекуване на смъртоносен вирус по телефона). Кажи ми не е ли нелепо и къде е логиката
26
4
 
33
 
! Отговори
Я пийте една вода преди 1 месец
И успокойте топката, че много се запотихте от игричките на пандемия. За около 8 месеца, откакто тази най-страшна страхотия върлува из света, по официални данни е успяла да зарази цели 3 души на 1000. Ау, ужас. Заедно с безсимптомните може и да са 20 на 1000. А освен "официалните" (и съвсем леееекинко надписани) около 700 000 жертви за същия период в света са починали от други причини около 40 000 000 души. Ами ще се наложи да ни извините за безразличието и към вашата, и към руската пропаганда.
25
0
 
9
 
! Отговори
до Крас.Ангелов преди 1 месец
Абе, ти като баш мисир, кажи, чел ли си руска преса? Гледал ли си руска ТВ?