СДС предлага: Двукамерен парламент, който да избира президента

От партията подкрепят намаляване на броя на депутатите
99
СДС предлага: Двукамерен парламент, който да избира президента
Снимка: БГНЕС

Свикване на Велико Народно събрание, промяна в Конституцията и разпускане на института ВНС, предлагат от СДС. От партията съобщиха, че са внесли днес в Народното събрание своите предложения.

Сред тях са още двукамерен състав на НС - Горна камара с мандат 5 години, избрана мажоритарно, на базата на съответните избирателни райони, с еднакъв брой народни представители от всеки избирателен район, независимо от броя на населението.

Долна камара с мандат 4 години – пропорционално избрани народни представители, отговарящи на броя на населението в съответните избирателни райони.

СДС подкрепя идеята за намаляване на броя на народните представители.

От партията предлагат да има непряк избор на президент - държавният глава да бъде избиран от Народното събрание с 2/3 на съвместното заседание на двете камари.

Премахване на длъжността вицепрезидент. При невъзможност президентът да изпълнява функциите си, те да се поемат от председателя на Горната камара, като до 60 дни се избира нов президент.

Сред предложенията са още ново административно деление и намаляване броя на общините, въвеждане на второ ниво на местно самоуправление и пряк избор на областни управители и областни съвети.

Освен това финансова децентрализация и оставяне на част от данъците в общините и регионите.

След избиране на "тримата големи" в съдебната система от ВСС, техните кандидатури да подлежат на одобрение с 2/3 от Народното събрание, на съвместно заседание на двете камари, след което президентът да издава указ за назначаването им.

Според СДС постигането на политическо съгласие по тези предложения ще доведе до реална смяна на модела и "голяма стъпка в нашето историческо развитие като нация и общество".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


99
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
88
0
 
2
 
! Отговори
РазделителяНаНацията преди 3 години
Да благодарим на Фигуранта,че завинаги имунизира българите от вероятността да станем президентска република.Видя се,че на този пост могат да попаднат разединители-случайници,които да вкарат страната в хаос и размирици между мразещи се групи хора.Резидента да си подава оставката и да си прави партия, щом иска да взема страна в остри политически битки разделящи народа.
87
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Председателят на сдс -- хм, приличана адвокат, чиито клиенти са откровеникриминали. Какво отношение може даима към българската политическа система-- криминогенно.
86
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сдс -- това са национални предатели.Анонимни (доколкото е възможно) слуги на външни сили, за лична изгодаили от обикновена простотия. Особено жалки са когато активно насаждат русофобия -- по указание от сащ.
85
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най важно е другаря Радев да не състави служебно правителство .Всеки друг вариант е по добър.
84
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СДС-съюз на демократичните сили-за да има съюз, трябва да има поне двама члена, защото един човек няма с кого да се съюзи
83
1
 
2
 
! Отговори
а ве преди 3 години
тия не се ли претопиха.
82
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Въобще няма нужда от президент, вице и хиляди съветници, зам. на съветниците, съвети, отдели - от правен до икономически, протокол, секретарки, гардове, чистачи, готвачи, градинари и т.н....вероятно няколко хиляди човека. Защо? За де имаме президент, който освен да се разхожда по света и да съставя служебно правителство, при оставка на действащото правителство, и да помилва престъпници нищо не прави... А, няма нужда, да храним, пазим и отглеждаме нищоправци с огромни заплати, бонуси и привилегии
81
0
 
6
 
! Отговори
Ха-ха-ха... преди 3 години
СДС ? Какво е това ? Ако става въпрос за единствения член на някогашната партия - Румен Христов, реанимиран от Борисов неизвестно защо, то не следва да се приема сериозно. Защото партия от един член означава защитаване капризите само на един единствен човек.
80
5
 
5
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Колкото до вицепрезидента, това не е толкова незначима длъжност;))) В моделът на древнобългарската държавност, това е капаганът или капканът, т.е. съвладетелят. Той е нещо като "Другото Аз" на Кана Субиги. Не бива да се премахва. Има разлика между предеседателят на Горната Камара и вицепрезидентът. Това, че сега е изпразнена от съдържание тази длъжност, не значи, че е излишна;)))
79
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преходните демократи са против, народът да си избира държавен глава.Преходът свърши, време е за грозната истина.
78
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А не можаха ли да предложат никоя партия да не може да има повече от 33,3% депутати в народното събрание.Премиерът да се излъчва с тайно поименно гласуване от всички депутати подобно на това както се избира папа до постигане на 51% и да може да бъде отзоваван при неспазване на управленската си програма и съмнения за задкулисие по същия начин. и т.н.
77
8
 
6
 
! Отговори
До 76 преди 3 години
Предложението на СДС не е лошо. Какво те притеснява точно думата мажоритарно? Също, какво като президентът е избран от НС, а не от народа. Той не решава съдбата ни, а е просто една представителна фигура и нищо повече. За пропорционалното представяне на общините също съм съгласна. А и за данъците. Защо общините с по-високи данъци да не са по-облагодетелствани? Не харесвам СДС, но предложението им звучи разумно
76
3
 
2
 
! Отговори
Гробокопач преди 3 години
Дукамарният парламент, не е панацея, но все пак е развитие от гледна точка на възгледите на СДС-то, което иска да направи България - Запад;)))Инак, той не е гаранция за Стабилност, а само идея и възможност. Затова, приемам: двукамарен, но с едно условие - президентът да се избира пряко от народа! Защо? Защото това е позицията на бъдещият Кана Субиги и като такъв, той трябва да изразява и несистемните алтернативи. Докато Горната камара, може да изразява Системните Алтернативи!
75
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Показват ни какво е "Преход" и що е "Демокрация":Преход е преходният период от социализъм към фашизъм.Демокрация: Преходен период на временна свобода, при преминаването от социализъм към фашизъм.Не желаем фашизъм. Демокрацията не е преход към фашизъм и крайнодесни идеологии.
74
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак предлагат да се въведе фашистка диктатура, да се отнемат правата на гражданите и върхушката да се бетонира.Не искаме фашизъм.
73
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко трима души са сдс аахаахаах
72
2
 
2
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
патериците на Лойко-"нфсб","воля","патреоте-матреоте" се КОМПРОМЕТИРАХА безвъзвратно...За това сега на ред идва" седесето"...Защото ВЕЧНИЯ ПРИЯТЕЛ на герп-"дпс",ще се окаже недостатъчен за ИНТРИГИТЕ им....Но успеха или падението на интригите им зависи САМО ОТ НАС!....дано да го осъзнаете някога!...докато не е станало твърде късно..
71
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Де факто СДС изключват правото на народа да решава,не само за президента,но и изобщо партиите и народа няма да имат никакви права, забележете "мажоритарно", прочетете много внимателно целия текст,ако трябва три пъти го прочетете,тези поставени условия не само са нечестни спрямо народа,но и са крайно опасни! Съкращаването на бройката на парламента също не е в полза на хората,а е във вреда!Те гледат да е удобно само за техния файтон-партия,а не за България!
70
1
 
7
 
! Отговори
Споделено преди 3 години
Народът за нищо го нямат това СДС. Да си президент в България едва ли не да бъде като избора на Папата в Рим. Преди да го изберат само кардиналите знаят кои са кандидатите.
69
0
 
3
 
! Отговори
обикновен преди 3 години
И къв е проблема да има по 1 представител в парламента от всяка община, мажоритарно избрани от нея? Пак ще се нагодят около 240 депутати, но всеки ще е за защита на избирателите си които че могат да го отзоват, а мнозинството ще оформят истинската картина в страната! Тогава ще се случи демокрацията! Тогава пари ще отиват и към най-затънтената община, щото ще е пряко представена и гласът й ще е важен за събиране на мнозинство и няма да има западнали и обезлюдени територии в интерес на 1-2 града!