Осми сме по смъртност от коронавирус в Европа, тенденцията е за спад

НОЩ възобнови брифингите си
Обновена: 1 окт 2020 11:31 | 1 окт 2020 10:25, Александър Попов
176

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

От днес Националният оперативен щаб възобновява брифингите веднъж седмично.

286 са новите случаи с коронавирус у нас при направени 4 943 PCR-теста през последното денонощие. Това е около 5,8 на сто от общия брой изследвани.

През последните 24 часа са починали 12 души, при които е установен коронавирус. 145 са се възстановили, в болница остават общо 837 пациенти.

За периода 24-30 септември общият брой на заразените с COVID-19 се е увеличил с 1550 души, а излекуваните са 767. За това време 111 души са били хоспитализирани, от тях 14 души са настанени в интензивни отделения, обяви здравният министър проф. Костадин Ангелов по време на брифинга на НОЩ.

В Европа сме на 25 място по брой заразени с коронавирус с 33,3 на 100 000 души. По отношение на смъртността сме на 8 място 1,11 на 100 000 души.

Смъртността постепенно спада, доскоро бяхме на второ място. Тенденцията в Европа е видима, започна вълна за повишаване на заразените с COVID-19, от миналата седмица и ние влизаме, като ръстът при нас е с 57%, обяви доц. Кунчев.

Няма по-висока заболеваемост в детски градини училища

Министър Ангелов бе категоричен, че заболеваемостта в детските градини и училищата е по-ниска или се доближава до тази в обществото.

Към 30 септември данните показват:

- Деца с положителен PCR тест в детски градини - 12

- Ученици с положителен PCR тест - 117 

- Заразени учители в детски градини - 14

- Заразени учители в училища - 72 

- Непедагочески персонал са около 60 в градините и училищата

Карантинираните малки деца са 539, а учениците - 643. 

Към момента в страната има 8415 болнични легла за пациенти с коронавирус, от които 7307 за такива в неусложнено състояние. 10,5% от тях са заети към 30 септември. 1 108 пък са леглата за интензивно лечение, от тях са заети 4%, обясни ресорният министър.

Проблемът с медиците

Недостатъчният брой на медиците, умората и показването на заразените сред тях са един от най-големите проблеми пред здравната ни система. Ежедневно нараства делът на заразените медицински специалисти. Те запазват същия темп, около 5,6%, какъвто е и за цялото общество. Към момента са отчетени 1152 заразени медицински специалисти, от които 409 лекари и 387 медсестри, каза проф. Ангелов.

Активните случаи на заразени медици в момента са 227, а 36 от тях са хоспитализирани. Двама - лекар и сестра, са в интензивно отделение.

 


176
Още по темата: НОЩкоронавирус
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
134
2
 
15
 
! Отговори
Мунчо преди 2 месеца
Народе-трепери от страх! Короната е тук, Бойко ще ви рине с фадроми, Мин/етчийски ще ви купува ковчеци, ь Кунчев ще ви реди в зала Арена! Парализирайте се бе, ту/лупи!!!!!!
133
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Сред болните няма пушачи тва е най интересното ама го мълчат или говорят с недомлъвки
132
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Защо починалите в болници хора ги изпращат на близките в запечатани ковчези. Сигурно за да не се вижда какво е останало от тях. Ми ако вируса е толкова страшен защо за по голяма част от положителните проби има само карантина. Запечатването на починали хора може да е законно но иска ми се да знам дали е морално и етично.
131
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То от много отдавна има подозрение в хората че нещо нередно става в нашите болници и реанимации особено в някой от тях. Нищо не е в състояние да ме убеди че лекарите са коректни докрай, обаче медицинските сестри са добри даже доста добри и заслужават пари.
130
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Който носи маска
тя към гроба го повежда
Но добро не вижда също
който вируси отглежда
129
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
също така сме първи по бедност!
128
8
 
6
 
! Отговори
Германска пивоварна преди 2 месеца
По брой на хора дето не вярват за вируса сме №1 със сигурност. При това положение и прекрасната здравна система смъртноста е действително малка. Проблема е, че по брой на заразените сме много напред от статистиката, тъй като тестваме на 1/5 на развитите държави.

И най-големия проблем е, че при тоталната липса на доктори и мед. сестри по болниците, ние ги изпоразихме тях .. Та дано не е тежка зимата, че ще търим лекари...
127
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Знаете ли, че са направили и вървели в експлоатация в банка в САЩ робот, който да следи за хора без маски? Да им казва да си сложат маските и ако някой откаже да уведоми ръководството.
Презумпцията за невинност в отменена с лъжата за корона вируса.В момента всеки е болен до доказване на противното. И виновен,ако няма поведение на болен,т.е. не носи маска.
Доказа ще си мълчим? Защо сте съгласни да ви съсипват живота? Вие безсмъртни ли сте? Или имате по повече животи като герои в игра?
126
6
 
13
 
! Отговори
Джендю преди 2 месеца
Къде са камионите с трупове..??? Да идвааааааааат ...
125
6
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ние навлизаме в цифров концлагер.
Дали чрез заплаха от вирус или от извънземна инвазия,е все едно.Идеятя е целият свят да бъде изправен пред общ враг, за да се постигне целта.Е страхът от вируса сработи, всички даже си искат ограниченията, глобите и са враждебно настроени срещу малкото,които се усещат за измамата.Зомбизацията е в ход, но ще леете кървави сълзи, но ще е късно.
124
7
 
11
 
! Отговори
Феминистът. преди 2 месеца
За мен подновяването на брифингите има само респектираща цел сред населението - нещо като затягане на дисциплината. Сметнали са, че лятото ни е отпуснало. Я ги погледнете - сериозни физиономии, леко скръбни каменни лица, които ще те пръснат само с поглед. Защо само Мутафчийски е без униформа? Нямаше ли някой социален психолог да му напомни, че слагането на униформа е един от начините стоящият срещу него да почувства власт и склонност към подчинение.
123
6
 
8
 
! Отговори
Феминистът преди 2 месеца
Задължават ни да носим маски, защото просто изпълняват заповеди отгоре. И това отгоре може да е много високо, дори извън България. И те самите като отделни лекари може и да разбират цялата постановка COVID-19, но не смеят да се опълчат. Ще се откроят на общия фон, ще блеснат като бунтари, а те това никога няма да направят. Ако им дадат задача да конструират машина, в която водата да тече нагоре, те просто ще започнат безропотно да я конструират. Респект към Авторитета.
122
4
 
6
 
! Отговори
Феминистът преди 2 месеца
А защо трябва да се ограничава разпространението? Дори и смъртните случаи са под въпрос за реалните причини. Изглежда трябва човек да бъде застрелян от бандити на улицата с десетина куршума, за да може да пишат смърт от убийство, в случай че застреляният е бил с положителен резултат.
121
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Не знам колко хора осъзнават простият факт, че ни ЗАДЪЛЖАВАТ нещо, под заплаха от глоба и ни бяха ЗАБРАНИЛИ да излизаме от домовете си!
Стадото е съгласно, но само да добавя че и през “комунизма” не е имало такива неща.
Аз ви казвам, че комунизмът тепърва ще бъде наложен и вие сте готови и го искате, за да се “спасите” от “вирус”
Не знам, нещата не отиват на добре,като щракне капана ще бъде прекалено късно да се съпротивлявате.
Айде,умната’
120
3
 
6
 
! Отговори
Феминистът преди 2 месеца
Вини ме насочи правилно, на дванадесето място сме по смъртност. Приблизително същата смъртност отчитат Германия и Дания. А за второ място въобще не може да става и дума, както ни зарибяваха преди около месец.
119
4
 
5
 
! Отговори
Баба преди 2 месеца
Никога не сме били на второ място по смъртност в Европа.... Какви са тези тотално грешни статистики.По смъртност сме на 12 място.
118
2
 
4
 
! Отговори
Вини преди 2 месеца
В тази статиските не сме 8 в Европа....
https://statista/statistics/1111779/coronavirus-death-rate-europe-by-country/
117
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Доло Мотафчйиски доло доло
116
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Какво постигате с манипулиране имасаво опростачаване питам,кажете заблудени овце ли взехте хората
115
7
 
4
 
! Отговори
аз преди 2 месеца
До Анонимен
Освен носенето на маски, могат да се спрат концерти, кина и спортни събития, да се затворят училищата и заведенията.