Протест пред ВВС преди обсъждането на писмото на Съюза на съдиите

Иван Гешев обяви, че няма да участва в дискусията
22 окт 2020 12:03, Нели Христова
40

Снимка: Димитър Кьосемарлиев

С протест под прозорците си и викове "Оставка"  Висшият съдебен съвет обсъжда писмото на Съюза на съдиите с искане съдебните кадровици да установят налице ли са данни за откриване на процедура за предсрочно прекратяване на правомощията на главния прокурор Иван Гешев, съобщава БНР.

Представители на БОЕЦ, "Да, България!" и "Правосъдие за всеки" се събраха около 9.30 ч. - преди заседанието на кадровиците, за да подкрепят позицията на съдиите, че "пoвeдeниeтo нa Обвинител номер едно зaплaшвa фyндaмeнтите нa пpaвoвaтa дъpжaвa". В дневния ред на Съвета е и позиция на Асоциация на прокурорите в подкрепа на Иван Гешев.   

В началото на заседанието главният прокурор обяви, че няма да участва в дискусията, за да не допринася за разделението между съдии и прокурори.

Три седмици след оповестяването му Висшият съдебен съвет обсъжда първия доклад на Европейската комисия за България по новия хоризонтален Механизъм за върховенството на правото. До този момент нито един от съдебните кадровици не е коментирал констатациите, свързани със съдебната система.

"Настоящата структура и функционирането на Висшия съдебен съвет и Инспектората към него поставят съществени въпроси, свързани с тяхната ефективност и независимост и дебатът следва да продължи", пише в евродоклада.  Оценката се базира на констатацията на Венецианската комисия, че в съдийската част на Съвета няма мнозинство на съдии, които са избирани от съдии, какъвто е стандартът на Съвета на Европа. В този контекст се отбелязва засилването на атаките срещу съда без адекватна реакция на компетентните власти. Отбелязано и е силното влияние на главния прокурор в пленума на Съвета.

Статутът на Обвинител номер едно е самостоятелен акцент в доклада. Очакванията на ЕК са в България да бъде въведен ефективен механизъм за отчетност и разследване на главния прокурор като отново се обръща внимание, че за това от години настоява Венецианската комисия.

Първата точка в заседанието на съдебните кадровици е обръщението на Съюза на съдиите в България (ССБ), с което се иска оценка и евентуално стартиране на процедура за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, но и насрещната реакция на Асоциацията на прокурорите в България в защита на Обвинител номер едно.


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Марионетките на мутрите искат оставката на първия прокурор който си върши работата.
33
2
 
7
 
! Отговори
Зорът на народът преди 1 месец
Ееех дали ще го свалят
И след туй ме изберат
Стига водя туй ДеБе
Веч кат' главен ми се ще.
32
1
 
11
 
! Отговори
Онли ин Бг преди 1 месец
"адвокат" без нито едно дело, иска оставката на прокурор, с довод, че не е прокурор от кариерата
31
2
 
11
 
! Отговори
ист преди 1 месец
вицът на деня
Партия Да България и Боец са за честно правосъдие.
30
2
 
10
 
! Отговори
Междувременно в Бг преди 1 месец
Лице, завършило "право" в НБУ, иска оставка на някого, с довод, че бил завършил "право" в Симеоновската школа.
29
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
УВАЖАЕМИ ПРОТЕСТИРАЩИ- ТВЪРДИТЕ, ЧЕ ГЕШЕВ Е НЕЗАКОННО ИЗБРАН- КОЙ ПРАВЕН СПЕЦ ВИ ПОДАДЕ ТЪКМО СЕГА ТАЯ НОВИНА- ОТ НОЕМВРИ 2020 ЗАПОЧВА ДА РАБОТИ ЕВРОПЕЙСКА ПРОКУРАТУРА- ПОДАВАЙТЕ СИГНАЛИТЕ ТАМ. ГОСПОДИН ПРЕЗИДЕНТ ДАЙТЕ ФАКТИ, КАКВО СА ОТКРАДНАЛИ ГЕРБ- НЕ СЪМ РАЗСЛЕДВАЩ, АМА ГЕРБ КРАДАТ, МНОГО КРАДАТ- ТОВА ФАКТИ ЛИ СА ИЛИ КЛЕВЕТА- КОГА ДРУГАРЯТ НАЗНАЧЕН ОТ КРЕМЪЛ ЩЕ БЪДЕ ОСЪДЕН ЗА КЛЕВЕТА. ПО ДОКЛАД НА ОЛАФ ЗА КРУПНИ КРАЖБИ И ИЗМАМИ НА ПРАВИТЕЛСТВОТО НА ЧЕРВЕНАТА МАФИЯ ЕК СПИРА НАД 500 МЛ ЕВРО.
28
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"Незаконно избран":)))))))))))) силни думи от платен "патриот". Пинокио е мъжко момче, нищо че пикае седнал:))))))))))))))
27
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Пинокио крие порасналия си нос от лъжи.
26
2
 
17
 
! Отговори
= преди 1 месец
Не Гешев , а съда освободи убиеца Пол Фриймън както и други такива , както и защитава олигарсити и мутрите.И ако някой трябва да си отиде това е техния шеф -Лозан Панов!
25
16
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Браво на протестиращите българи! Искат оставката на един Незаконно " избран" под масата глав прокурор! Подкрепям ги! ОСТАВКА ВЕДНАГА!
24
2
 
9
 
! Отговори
Татко Карло преди 1 месец
Хм. Следва ли казионното вписване като адвокат да се зачита за юридически стаж? За един питам дето от 2002 г. е вписан, но от консултанства по проекти и политикастване едно реално дело няма и "клиентите" му го търсят но не за адвокатски услуги. Че му е много мерак да стане главен...
23
13
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
За избирането на Гешев предсрочно сядайки на стола на Цацаров.Прецедент в историята ни след 1989 г.Лобираше най вече Борисов! Защо ли? Защото слизайки от властта,няма да бъде притеснявам и преследван от прокуратурата! А ще си тръгне спокойно.Виж ако е друг глава прокурор може и да го ококошари веднага! Та си пази гърба Борисов така! Игри и сметки с лостовете на властта! ОСТАВКА МУТРИ!
22
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Едно заглавие не може да напишете правилно. Стегнете се малко!
ВВС - против новите самолети ли ще протестират?
21
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ЕС се в каскета на гешев и му нахлузи обратно на простата кратуна, а марионетките му в съдебната система се чудят как да го изкарат, че това е похвала ахахах
20
4
 
14
 
! Отговори
Майора преди 1 месец
Какъв протест, какви 100 кила.Та нали по правилата на Пинокио бе избран главен прокурор или и той ще се отметне от думите си като комунист.Видя се че и за министър не става и затова бе уволнен , сега с крадеца от "Боец" и други *** искат оставка.Не Гешев , а съда освободи убиеца Пол Фриймън както и други такива , както и защитава олигарсити и мутрите.И ако някой трябва да си отиде това е техния шеф -Лозан Панов!
19
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"В началото на заседанието главният прокурор обяви, че няма да участва в дискусията, за да не допринася за разделението между съдии и прокурори."

За да може да притиска и заплашва съдии и прокурори зад кулисите без да влиза в стенограмата на заседанието.
18
1
 
4
 
! Отговори
Абе 16 преди 1 месец
ти не си ли ПроСТото?
17
4
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Някой може ли да обясни за какво точно се иска оставката на Иван Гешев? Какви са "греховете" му към народ и Родина? Но точно и конкретно!"

1. Сделката с Недосегаемите, ощетила държавата с няколкостотин милиона лева.
2. Спаси Пеевски от делото за КТБ
3. Резолюцията на ЕС за влошаване на независимостта на съдебната власт и борбата срещу корупцията

Лек ден.
16
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Борисов, как е възможно този да е бил министър в твое правителство? Как се случило това?
15
0
 
7
 
! Отговори
До 13 преди 1 месец
Мхм думите ти прилягат точно за един от тримата от запаса.