Здравният министър зове лекари: Имаме нужда от помощ!

Най-много настанени в болници има в София, Пловдив и Благоевград
Обновена: 22 окт 2020 10:35 | 22 окт 2020 10:23, Красимир Ангелов
255
Здравният министър зове лекари: Имаме нужда от помощ!
Снимка: БГНЕС

Навлизаме в доста сериозна фаза на епидемията на територията на страната, заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на пресконференция на националния оперативен щаб.

Той представи последните данни, според които сред починалите в последния ден имаме и по-млади починали – мъж на 40 години без придружаващи заболявания и жена на 46 години, която е имала заболявания.

"За последното денонощие тестовете са 8738. 1472 са новите случаи. 33 335 са общо потвърдените, а 17 598 са излекуваните. 14 689 са активните случаи в страната. Излекуваните са повече от активните случаи до момента. 1727 са медицинските лица, които са позитивни. 45 са за последното денонощие, от които 14 лекари, 13 сестри, 4 санитари и 4 фелдшери“, каза още той.

Петте най-засегнати области с хоспитализирани хора в лечебни заведения са София с 425 случая, следва Пловдив – 208, Благоевград – 197, Бургас с 97 и Шумен с 82.

Най-големият проблем в момента е с медиците на първа линия – имаме сериозен недостиг по отношение на техния физически капацитет, посочи здравният министър и уточни, че всички са изморени, има и болни лекари и дори такива в реанимация.

"Имаме нужда от помощ! Решението го виждаме в активното участие на лекарите в доболничната помощ – специалистите в ДКЦ-тата. Лекарите в лечебните заведения работят 24/7 за всички нас!", посочи здравният министър.

Той призова кметовете в общини, където има недостиг на лекари, да се направят срещи с лекари в доболничната помощ и да бъдат назначени под някаква форма в болниците, за да помогнат и да получат полагащото им се възнаграждение.

Ангелов посочи, че ще се обсъди и студентите 6 курс медицина да помогнат на лекарите в лечебните заведения и това да се признава за техен стаж. Ще се говори и с медициските колежи, за да се търси решение на липсата на медицински сестри и персонал в заведенията, където има нужда от помощ!

Здравният министър отново призова да се спазват мерките, за да се намалят хората, което ще се заразят с вируса.

Заболелите у нас с 136 на 100 000 и така ние сме на 21 място в страните от ЕС, както и на четвърто на Балканите, обяви доц. Ангел Кунчев.

У нас само област Видин остава в зелената зона със заболеваемост под 20 на 10 000.

Благоевград, Габрово, София-град, Сливен, Търговище и Шумен са в червената зона. Очаква се и още области следващата седмица да попаднат в червената зона.

Има остра крива на нарастване на случаите в последните дни, призна доцент Кунчев.

"Този процес ще продължи и по-голяма част от областите в оранжевата зона ще попаднат следващата седмица в червената. Не може да се каже, че териториално може да се хванат закономерности. Там, където има епидемиологични взривове, се повишава заболяемостта и след вземането на мерки, намалява", посочи още Кунчев и продължи:

"Целим върхът да започне да намалява темпа и да се задържат показателите. Засега сме далеч от това. Смъртността продължава да се повишава, но с по-малки темпове. Продължава да се затвърждава тенденцията за намаляване на възрастта на засегнатите лица, но без това да води до по-висока смъртност“, допълни той.

Нищо различно от това, за което сме предупреждавали, не се случва. Трябва да сме отговорни, но без паника, посочи проф. Тодор Кантарджиев.

„Здравната система прави каквото може, държавата прави каквото може, всички колеги правим каквото можем и ако разбиране от хората, нещата ще станат още по-добре“, заяви още той.

Той посъветва отново да се спазват трите Д-та и сега слагаме едно четвърто Д – витамин Д.

„Никакви свръх дози, витамин Д се взема с прекъсване“, уточни професорът.

Той призна, че маските не спасяват на 100%, но значително намалява риска от заразяване.


255
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
1
 
1
 
! Отговори
valdes преди 1 месец
Манипулацията в действие....Представете си - 24 непрекъснато работели лекарите но питам КАКВО !!!!!!!!....Кой носи хапчетата . Човек на легло е и !!!!!...Всяка една деонст я върши техниката... Тези персони незнаят какво значи натоварване и работа.... Това е ласкателство на една прогнила система....
Само един парадокс- бъркане в носа - секрет - реактив и на машинката за тестване и то само за 120 лв. Това се нарича НИСКОКВАЛИФИЦИРАНА РАБОТА. Реална цена за труд 3 лв. Това е ...Били опаковани ами
206
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ПОмощ?Винету да тегли нов заем.Това е спасението.
Заеми до дупка.
205
0
 
7
 
! Отговори
Селянин с колело преди 1 месец
30 години държавата държи лекари,учители,че дори и научните си работници на ръба на бедността.Сега молите лекарите да помагат,учителите да обучават,учените да работят ваксини.Те сменят памперси и чистят къщите на охолна Европа.Никой ли не се сети,че на тях ще дойде време да се разчита.Бог да пази България и децата ни.
204
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А, сетихте се. А когато сваляхте сестрите от прозорците, спомняте ли си? А сега, моля, помогнете ни!!!!
203
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Бойко не затваря,вече, щото мутрите,които го крепят го заплашиха, че ако им направи второ затваряне ще го разстрелят!
202
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Политиците са крадци,лекарите са крадци, българите са крадци, съдиите са крадци, поповете са крадци, администрацията са крадци, полицаите са крадци.. БЪЛГАРИТЕ СА КРАДЦИ ОЩЕ БИСМАРК ГО Е КАЗАЛ!
201
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ми направете им заплатите 3000лв и ще има лекари...ся кво от 600 им ги направихте 1600.. ми то аз си клатя краката по цял ден на хоум офиса и вземам 2500, а те бачкат 24/7...
200
0
 
5
 
! Отговори
Българин преди 1 месец
Аз се спасих от ковид.. продадох си апартамента в София и без това им се сриват цените и и си купих къща в село Неофит Рилски до най-големия Исторически парк в света още март месец.. тук за 7 месеца няма нито един заразен! А иначе има биопазар,кино,ресторанти, фитнес,клиника,детска,училище,конна база.. хареса ми много и повече кракът ми няма да стъпи в мръсната софия! Храната е уникална..
199
0
 
1
 
! Отговори
в чакалнята ли бяхме преди 1 месец
Важното е,че сме в Еврозоната за...вече някой сеща ли се за какво? И важното е,че ЕС ни хвали в някакъв си доклад! Ей ся как ме топли това,че сме в чакалнята,че чакаме нещо си там,ама кво беше--май да ни наложат и еврото?
198
0
 
8
 
! Отговори
Геноцид,а преди 1 месец
Значи- с години извършвахте геноцид над българския народ, гонехте хората от страната, нарочно поддържахте ниски заплати,убихте земеделието,разнебитихте леката промишленост, образованието,налагате извратени конвенции,а сега-въййй,нямаме лекари..Ми нямаме ,я-щото лекарите и мед.сестри отидоха в Германия,Англия. Нямаме и строители-затва калпаво строят магистралите,Метрото,ремонтират София..И какво стана-евтиното/ниските заплати/ излиза скъпо! ГПродължавайте с геноцида и скоро и вас няма да има кой
197
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Печете се на огъня сега. Когато мед работници живяха и живеят като скотове, не мислите с главите си, сега се сетихте за тях когато здравето, бъдещето и настоящето на вашите деца и внуци зависи от тях.
196
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
От страх за изборите не предприемате никакви мерки. Бърборене за маски и нищо на практика. Не разбирате ли, че след няколко седмици България ще стани Италия и с прогнилото ни здравеопазване сме за никъде. Тогава ще кажете, че народа сам си е виновен за положението, но не е така. Навсякъде по света има мрънкащи против мерките, но има и правителства, който осъзнават, че отговорността е тяхна и въпреки всичко се стремят да опазят народа си. С бездействие одобрение не се печели.
195
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Шо не помолите БХК за помощ ве. :)))
194
1
 
11
 
! Отговори
БЦЖ преди 1 месец
Дълги години унищожавахте лекарите,учителите с ниско заплащане за висококвалифициран труд,защо знаете че уните българи ви мразят и не можете да ги заблуждавате с 50 лв. магистрали и пр.Сега ви трябват лекари на пръви фронт щото ще стане скандал и може да изпуснете изборите не за друго.Народа не ви интересува щото си имате маша болница и пари за чужбина.Но без пари никой няма да ви работи за да се правите на велики.Ако спрете да крадете ще има пари за лекари за народа .
193
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
фалирахте болниците за да си направите ваши частни такива, окрадохте здравната каса, с лекуване на здрави хора,чрез така сладките пътеки,изгонохте кадърните защото заплатите и условията са ужасни,живеете в къщи за милиони,и сега ще молиш за помощ господин министър браво...Толкова пък да сте нагли...
192
0
 
7
 
! Отговори
ни са знай преди 1 месец
Помниш ли времето, през което ликвидираха здравни заведения поради...и вода се носеше от 9 кладенци, но противопожарни служби не се ликвидираха.Е, животът много скоро опроверга тези умници. И съм сигурен, че някои от тях са станали жертва на своята простотия.Аз от прости хора нищо умно не очаквам!
191
3
 
5
 
! Отговори
До 195 преди 1 месец
Разправяй се ти цял ден с *** по 24 часа и после бъди мил и добър. В кафенетата сервитутките са криви и злобни, ти искаш лекарите да те глезят.
190
5
 
5
 
! Отговори
Ванката преди 1 месец
Не лекари, а търговци на смърт. От близък влязъл в болница и излязал почти жив труп със стрес от отношението в болницата! Пази боже и варди от тези търгаши!
189
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кой ли ще иска да работи "на ползу роду", когато правителството работи "на ползу джобу"?
188
1
 
5
 
! Отговори
Вълканов преди 1 месец
Как да има, като не ги пазите. Срещу танкове, взводния хвърля войнниците само с па една пушка. Виж докъде докарахте медицината. На самообсл,жване от пациентите, по-скоро ще се разболееш в тях, отколкото да оздравееш.