Остров в Антарктида носи името на наш професор

Това е петият български лекар, на когото се кръщава остров
4 ное 2020 23:23,
5
Остров в Антарктида носи името на наш професор
Снимка: БГНЕС

Остров в Антарктида носи името на дерматологът проф. Николай Цанков. Лекарят, участвал в шест антарктически мисии, стана кръстник на остров във Вилхелмския архипелаг на Антарктическия полуостров.

Остров "Цанков" е необитаем остров с координати 65° 3′ 58″ S, 64° 8′ 38″ W, част от островите Данеброг във Вилхелмската островна група по западното крайбрежие на Антарктическия полуостров. В по-голямата си част той е покрит от лед. Има дължина от 625 м в посока запад-югозапад и ширина 216 м в посока запад-североизток и площ от 9,48 ха.

"Аз съм петият български лекар, на когото се кръщава остров. Първият е доктор Карл Джераси, изобретателят на противозачатъчните хапчета", разказа пред БТВ професорът.

Нови географски наименования се дават от страните, участващи активно в научното изследване на Антарктика, а проф. Цанков е един от учените, участвал с научни проекти в областта на дерматологията в цели 6 мисии на студения континент. Името е одобрено от Комисията по антарктическите наименования, основана от Българския антарктически институт през 1994 г.

"Това е единственият континент, където коронавирус не е забелязан. Затова има строги мерки за посещаването му. Тази година няма да имаме пълна експедиция, само логистична група, която да огледа нашата база", поясни проф. Цанков.

България е една от 23-те Антарктически нации, които имат наименования на географски обекти на Южния полюс. Български към момента са 1498 топонима, с което страната ни се нарежда 9-та в света по брой географски обекти в Антарктида, носещи българско име.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
2
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Едно от многото малкото свестни неща, направени след 1989 г са българските експедиции в Антарктида
1
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дрьн-дрьн Алабала