Личен лекар: Намираме се в режим на свободно падане

Всеки негов пациент с температура е с коронавирус
13 ное 2020 20:24, Ния Христова
66
Личен лекар: Намираме се в режим на свободно падане
Снимка: Pixabay

"Намираме се в режим на свободно падане. Общопрактикуващите лекари даваме своя дан в борбата с коронавируса, действа се по извънреден начин, защото е така, когато си на война, а ние сме в състояние на война". Това каза пред БНР д-р Валентин Янев, който е общопрактикуващ лекар от София. 

Той обясни, че всеки негов пациент, който се оплаква от температура, се оказва с COVID-19. А всеки втори или трети развива пневмония. Лекарят предположи, че подобна е ситуацията и при неговите колеги.
 
"В кабинетите си ние преглеждаме само Covid болни и ако след шестчасово дежурство трябва да ходим по домовете, тогава всички, които чакат съвет от нас, ще останат без помощ. Средно по 100 разговора провеждам дневно с пациенти, през нощта също. Имам около 1000 пациенти, има колеги с практики от по 2000, 3000 пациенти, техните телефонни разговори са сигурно повече. Даваме терапия, препоръки, получаваме от пациентите допълнителна информация и всеки ден контролираме терапията, която сме им назначили. Внимаваме за момента, в който започват да се влошават", обясни д-р Янев.
 
Той е на мнение, че "лекар, който добре разпитва, добре диагностицира", затова и не смята за нередно консултирането на болни по телефона.
Още по темата
 
Д-р Янев смята за престъпление това, че пациенти не могат да бъдат настанени в болница и че трябва да търсят връзки, за да им се осигури болнично легло.
 
"Голяма част от пациентите успяваме да задържим в доболнична помощ. Работим с протокол, когато видим, че човекът се влошава, го насочваме към лечебно заведение... Ако така продължават нещата, влизаме в сценария на Северна Италия и хората с пневмонии ще умират в домовете си. Картината е лоша и драматична".
 
Личният лекар предупреди още, че ако кризата продължи да се развива с тези темпове, доболничната помощ ще катастрофира, лекарите ще се разболеят, а кабинетите ще затворят.
 
"Борбата е да забавим заразяването, трябва да се затегнат мерките". 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
59
1
 
5
 
! Отговори
?? преди 3 години
До Covid-19Аз писах за пациенти с положителен PCR. И не ми се намъквай без да си коментентен. Не се изолирам, докато не пукна.
58
11
 
8
 
! Отговори
Covid-19 преди 3 години
Интересно..Всички говорят за Covid-19.Всички,които имат респираторни заболявания са болни от Ковид.Лекарите виждат във всяка настинка Ковид,вкл.и този,който е писал по-долу..Все едно,че обикновения грип се е изпарил!!!Ковида е обсебил психиката на голям процент от населението принизявайки ги до това на определен животински вид
57
2
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
До МюлерДа,пикливото левче ми боде очите,защото когато вляза за преглед при лекар УНГ,първият му въпрос беше -плати ли таксата!?Първо ще ме пита какво ми е,после ще пита за левчето!Разбра ли,отворко!?
56
4
 
9
 
! Отговори
123 преди 3 години
Не цъкайте минуси, скапани GP-та, а отивате на работа. "Пациентите" ви по принуда, не искат да ви плащат вече за "работата" ви!!! Скапани писарушки, скатани както винаги.
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези лични лекари са онези учадтъкови лекари от системата на соца но работещи в условия на ограничения санкции без отпуска Различното от системата на соца са болниците тогава бямаше недостиг и нямаше кл.пътеки като ти изтече пътеката и те изхвърлят и айде къдъ пак при изсмукания ти личен лекар
54
1
 
1
 
! Отговори
прочети си внимателн преди 3 години
До До 15да не четеш някакви жълти сайтове с *** писанияне с ти верни данните
53
0
 
1
 
! Отговори
Зоро Командоса преди 3 години
Тези капки действително отпушват носа. Ксилометазолин. Ползвам ги от хлапе. От 1988 година. Вършат работа. Тогава и сега са от Полша. Възможно е да има заместитители, но аз тях си ги знам. Не са скъпи. Има ги в аптеките. Наистина отпушват носа.
52
5
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Личните лекари в България трябва да се премахнат като вредни за системата.Те са излишни и само точат пари от касата.Но пък са задължителни.А когато видяха малко опасност и трябваше да поемат основната роля за лекуване на болните от КОВИД-19 с лека форма, се изпокриха от страх. Така доказаха, че файда от тях няма никаква.Експеримента на правителството на Костов в сферата на здравеопазването се провали тотално.Връщайте старата система от соца!!!
51
3
 
11
 
! Отговори
??? преди 3 години
Къде са умниците, които до преди няколко дни твърдяха, че никой не познава починал или заразен с този коронавирус? Вместо да се радват, че не познават, те направиха всичко възможно да се заразят повече хора и да умират хора. Днес почина от Ковид-19 един мой много близък човек и около 15 човека от най-близките му роднини са заразени. В работата ми са вече 33 заразени. При половинката ми също имат куп заразени колеги.
50
7
 
13
 
! Отговори
123 преди 3 години
Като чуя за GP-тата и ми се драйфа... И да ги има и да ги няма, все едно. Тотална трагедия са на 90%...
49
8
 
13
 
! Отговори
123 преди 3 години
Най-излишните шушумиги... "лекари" - GP-тата. Лапащи най-много излишни пари, списвачи, ненужни и спъващо звено към лечение. Трябва да отпаднат от веригата, да отиват да работят реално като лекари, а не скатана администрация.
48
8
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някои лекари май забравиха защо взимат такива заплати. Вирусът им го припомни, така че последното което искам да чувам е оплаквания с какво са принудени да се справят.
47
5
 
13
 
! Отговори
ЛИЧЕН ЛЕКАР преди 3 години
Всеки ден преглеждам пациенти с Ковид. Какви са тези коментари, които чета ??
46
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вълчев все още се колебае за училищата...
45
5
 
16
 
! Отговори
Цитирам.. преди 3 години
Жалко е, че лекарите свикнаха на лесна печалба и сега когато трябва да поработят те се уплашиха! Ами ако пожарникарят, полицсят, учителят, попа..откажат да си свършат работата..тогава не ни трябва държава.
44
4
 
4
 
! Отговори
Зоро преди 3 години
Имам проблем с носа си от 1988 година. Всяка пролет и есен. Алергия. Маска няма да сложа. Има хора с много по-големи проблеми от мен. Астматици. Аз маски съм носил в СпецНаз. Истински маски. По съвсем различни причини. Но ще започна да нося Глока си. С бойни патрони.
43
7
 
11
 
! Отговори
Anonimen боец преди 3 години
Що за уродщина? Какви "лекари" са тия?
42
1
 
19
 
! Отговори
Никой преди 3 години
ИМА и добри ЛИЧНИ лекари.
41
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Д-Р ПСИХОТакова е "лечението ", колкото и смешно да звучи за хората със стабилна имунна защита.За останалите обаче ситуацията е с почти винаги с фатален край. Лечение за тях няма...
40
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бла бла блаКажи го това на личния си лекар, а не тук. Форумни юнаци.