Изкуственият интелект - повод за ентусиазъм, но и за страх

България ще прави един от петте суперкомпютъра в Европа
1 дек 2020 03:00, Анисия Иванова
27
Изкуственият интелект - повод за ентусиазъм, но и за страх
Снимка: БГНЕС

Изкуственият интелект (ИИ) е повод за ентусиазъм, но и за страх. Това явление е вече факт във всички сфери на технологиите - от автомобилите до пералните у дома. През следващите години ИИ неминуемо ще промени човешките взаимоотношение и бизнеса, но към този момент не същестува адекватно адаптирана регулаторна среда, която да позволи и насърчи неговото развитие. Това коментира проф. д-р Георги Димитров, член на Съвета на директорите на Evrotrust и управляващ съдружник на адвокатско дружество „Димитров, Петров и Ко.”, в предаването "В развитие", с водещ Делян Петришки.

"Европейският парламент излезе с три резолюции през октомври, които вече са налични на сайта на институцията. Трите документа засягат създаване на регулаторна рамка от етични аспекти за ИИ и роботиката; рамка за т.нар. "гражданска отговорност", т.е. обективна отговорност отвъд традиционните приниципи и разбирания; и не на последно място - рамка за защитата на интелектуалната собственост".

"Но тези документи и тяхното бъдещо имплентиране ще представляват огромно предизвикателство за правните и политическите системи, затова те ще бъдат въвеждани и контролирани вертикално във всички страни членки", поясни проф. д-р Георги Димитров пред Bloomberg TV Bulgaria.

"Посоката е да се създаде или поне да бъдат положени основите на една паневропейска регулаторна рамка, но към този момент тя влиза в директен сблъсък с установените права и интереси на субектите в ЕС като GDPR, защита на потребителите и интелектуалната собственост. Затова най-голямото предизвикателство е да се намери балансиран подход и да се създадат прозрачност, предвидимост, държавен контрол, сигурност и режим на отговорността", каза още той.

"Човекът трябва да бъде в центъра на етичните аспекти на всяка бъдеща регулация", заяви гостът.

По отношение на по-широката конкуренция отвъд ЕС в лицето на САЩ и Китай проф. Димитров коментира, че все повече започват да се материализират международните измерения на ИИ и в близко бъдеще този аспект от информационните технологии ще доведе до една много по-различна и динамична конкурентна среда, предоставяща много по-ниски цени.

В заключение гостът посочи, че България е на последните места в ЕС по дигитализацията на своите вътрешни процеси, но "не трябва да забравяме, че у нас ще бъде изграден един от петте суперкомпютъра в Европа, което ще привлече големите играчи да се възползват от нашата компютърна мощ".

Целия разговор - във видеото.


27
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
1
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 1 месец
ес и ии е все едно тато и полупроводниците... изоставането от китай е налице, ще става и осезаемо.
23
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Самоуправляващите се превочни средста не са толкова далеч, колкото ги мислите. И не, не сравнявайте публично достъпните, дето им е разрешено да са в експлоатация на пътя.
22
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Няма никаква регулация против "ИИ".
Има регулация против събирането и обрабовтането на лични данни. Както я има от десетилетия, но просот се наложи, да се "ъпдейтне", за да е в крак с тхенологиите.
Има и регулация за авторките права.
21
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
На чафутите им се такова мамата.
20
2
 
2
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Идете в офис на фирма или се обадете по телефона. Имате честта да комуникирате с ИИ. Къде търсите ИИ в бъдещето. Той е вече във Вас. Вие сте. Не е толкова трудно да се осъзнае. Чак "бъдещето, страх, ентусиазъм". Гръмко и сложно, но истината е проста и е сега. Няма нужда от преструвки.
19
3
 
4
 
! Отговори
гост преди 1 месец
Изкуственият интелект е много по-стар отколкото предполагате. Вие да не си мислите, че Вашия интелект е естествен? След цялото социално програмиране, след всичко, което сте приели в мозъка Ви от втора и трета ръка? Да, има естествен интелект, но той сега е голяма рядкост. Както обичам да се шегувам: "Много от душите на хората не са техни".
18
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Обожавам искуствения интелект в компа ми . Всичко прави и даге го научих да псува на майка
17
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А изкуствен манталитет ще внедряват ли?
16
0
 
3
 
! Отговори
Minuva42 преди 1 месец
Те го изобретиха, че вече и го внедряват.
Този маркетинг ще ни изяде главата
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
ХАХАХАААААААА И XAXOTO от xaвстралия е на поста...
14
7
 
7
 
! Отговори
оттCиднейAaвстралия преди 1 месец
Когато завършвах университета имахме катедра роботика, автоматика, статистика, а математика ни спукваха освен 4те висши математики и куп други като математическо моделиране, числени методи, автономни системи, дискретизация, неврони мрежи. Но понеже интелекта на драскащите и профанизацията на масите не може да вдене нито едно от изброените по горе за какво се бори аджеба, измислиха думички като ИИ, ВР виртуална реалност. АР аугментед реалност. Тотална профанизация
13
0
 
12
 
! Отговори
да бе да преди 1 месец
"Ще дойдат големи играчи заради компютърната ни мощ" Няма как да стане. Да докараш интелектуална собственост в толкова корумпирана и крадлива страна е все едно като да си преместиш златото от Берн в Меделин. Ще опукаме европейски пари и ще копаем биткойни.
12
0
 
2
 
! Отговори
тт преди 1 месец
ИИ е инструмент!

Но се пита в чии ръце ще попадне и за какви цели ще се използва!
11
1
 
7
 
! Отговори
Niki13 преди 1 месец
превзето парвеню, като използва англицизми и повтаря общоизвестни истини. Ние в България с диджитали ли смятаме? Какво пречи на подобни персони думата цифровизация?
10
1
 
8
 
! Отговори
Дрвме ми на.... преди 1 месец
Нито съм ентусиазиран нито уплашен. Засега изкуственият интелект е предимно изкуствен.
9
4
 
5
 
! Отговори
До ГосТ преди 1 месец
Абе мЪлyмняк, ти природно ли си толкова npocтo или го тренираш усилено?
8
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
"България ще прави един от петте суперкомпютъра в Европа"
............................

На въглища ли ще работи ?
7
6
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Затова и простолюдието и евреите толкова мразят развития азиатски свят. Там търгаша си знае мястото, а евреите не виреят.
6
8
 
8
 
! Отговори
ГосТ преди 1 месец
Благодарение на Китай, изкуствения интелект би могъл да сложи край на пазарната икономика и свръхпроизводството и потреблението и да сложи край на експанзията на търгашите от низшата прослойка. А също и да спаси каквото е останало от планетата за идните поколения, защото само контрол и планова икономика са ефективните методи. Ако изкуствения интелект остане в търгашите от низшата прослойка, нищо друго не очаква хората освен варварска мизерия и безработица подобна на сащ
5
1
 
6
 
! Отговори
Минка преди 1 месец
Аз само на волт и половина батерийки карам дето карат гумения ми да се гърчи като смок. Изкуствен интелект обаче ногу безопасен.