Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите

Координационен съвет поема цялата логистика около имунизацията
290
Борисов: Първо ваксини за медиците, за най-уязвимите
Снимка: Правителствена пресслужба

Премиерът Бойко Борисов заяви, че всеки, който иска от системата на здравеопазването, трябва да има възможност за имунизация.

"Съсредоточете се първо в медицинския състав, в най-уязвимите групи", добави Борисов.

Още по темата
Да бъде създаден Координациoнен съвет за изпълнение на Националния план за ваксиниране срещу COVID-19 предложи министърът на здравеопазването Костадин Ангелов по време на редовното правителствено заседание, което се проведе чрез видеоконферентна връзка.

Координационният съвет ще отговаря за организацията, логистиката и съхранението на всички ваксини, които България ще получи, както и ще определи приоритетните групи за имунизация. Новото звено не отменя и не измества Националния оперативен щаб по отношение на възложените му отговорности, а ще има ключова роля при изпълнението на ваксинирането.

"В петък трябва да е готов и съставът на Координационния съвет. Той трябва да направи цялата логистика, 24 часа трябва с това да се занимава, за да може като дойде ваксината, да сме готови още първия ден", заяви премиерът Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Премиерът добави, че днес у нас пристигат 300 000 дози нискомолекулярен хепарин, който се прилага с други медикаменти при лечението на COVID-19. "Така ще има за всеки един човек. Ремдесивир също има достатъчно", подчерта министър-председателят. Той разпореди ежедневно да се следи наличността на лекарствените продукти за терапията на пациентите с новия вирус.

На днешното заседание на Министерският съвет беше приет Национален план на Република България за готовност при пандемия. Това е програмен основополагащ документ за справянето на държавата с определена пандемия. На тази основа за в бъдеще ще могат да се изготвят конкретни пандемични планове за справяне с конкретни заболявания, ако обществото се изправи пред друга пандемия.

Основната цел на Националния план е да ограничи заболяемостта, да намали смъртността от пандемичната инфекция  и едновременно с това да осигури оптимални възможности за лечение на заболелите. Разписана е организацията на действията, които са необходими за поддържанетo на функционирането на основни за обществения живот сектори и служби, осигуряването на информация за обществото относно хода на пандемията и предприетите мерки.

Документът ясно дефинира координацията между секторите и различните административни нива, като е посочено кой ще е отговорен за всяка дейност от етапите на пандемията и това се променя в зависимост от нейната тежест и въздействие. Предвидено е съществуващите структури и механизми за спешен отговор в държавния и в частния сектор да се използват и за реакция при пандемия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


290
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
251
0
 
3
 
! Отговори
Любомир Иванов преди 3 години
ПЪРВИТЕ ВАКСИНИ ЗАДЪЛЖИТЕЛНО НА ДЕПУТАТИТЕ! ТАКА Е РЕДНО!
250
0
 
1
 
! Отговори
Селянин с колело преди 3 години
Тъй като има много неизвестни около качествата на ваксините,аз предлагам първите ваксини да бъдат поставени на депутатите,правителството,президентството и то публично.Ако няма странични ефекти,тогава по реда.Нямам доверие.За 65 години нищо добро не съм видял от държавата-само ми създава проблеми.Натроших си здравето от хамалогия за нищо.Много съм лъган и от комунисти и от демократи.Тъй че-мерси боку.
249
0
 
1
 
! Отговори
БРАУС! преди 3 години
Балгуристан ще ползва БГ-пенсионерите за безплатни опитни зайци на EU против някаква течност с някакъв етикет, някакво менте от някакъв си производител.Каквото е БГ-киселото мляко, сирене, колбаси от соя, такава ще е и тази менте ваксина.Трябва само да ВЯРВАШ в Covid-666.Одобрено от Б.Б. Главен биотехнолог, имунулог, вирусолог, епидемиолог и паразитолог на държавата.
248
0
 
3
 
! Отговори
Dj Urban преди 3 години
Първо ваксини за Бойко евроатлантика-параноика,а след това за хелекторатата му.
247
0
 
1
 
! Отговори
Мин. Предс. преди 3 години
Боко отдавна пие ракия-МАСОН-лия! Така, че той е ваксиниран, дезинфекциран и парафиран отвсякъде с цялата си ЕВРО-клика.
246
0
 
0
 
! Отговори
Covid-666 преди 3 години
Коронацията на земния месия от сирийски произход е масонлийска разработка.
245
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До тук знаем само производителите.Никой не казва кои са създателите на ваксината.И никой не поема отговорност в протоколите си,ако се окаже некачествена или със странични ефекти.Така че,молете се на господ да се окаже читава,ако решите да се ваксинирате.
244
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Неее,първо на тебе,после на медиците.
243
2
 
5
 
! Отговори
бай Дедовия преди 3 години
Първо дедо Бойко и унуците му да ваксинират. Да се не затрие семката банкянска.После гологлавия Мутаф, та да не "мре яко".И после *сичките, дето се повръткват една година и крадат пари, "грижейки се" за народа!Като им видя надупчените дупетия - може и аз да се прежаля.Ми така де, дайте личен пример, бе другари!
242
4
 
1
 
! Отговори
Covid19 Лъжа-измама преди 3 години
1. Аз минах Covid19 без проблем за 10 дни, без да ходя при лекарските тарикати. Това е по-скоро вирус който атакува храносмилателната системе със симптоми на настинка. В никакъв случай не е така контагиозен като грипа.2. Да бият на всички дупетати по 3 дози, че да им гледаме сеира на тез мошеници.3. Ако ваксината е "лекарство" да я продават в аптеките. Който иска да я купува.4. Досега АПТЕКИТЕ продаваха лъжи чрез МАСОВА ПСИХОЗА и висчки им вярваха.
241
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ЕТО МАРТ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ БСП ЕДРИ МИЛИОНЕРИ/МИЛИАРДЕРИ, ГНОМЪТ ГЕНЕРАЛ, ПИНОКИО, КОСТИНБРОДСКА- АМА СИ ВИКАМ ДА НЕ ЗАБРАВЯМЕ ЧЕ ВЛЯЗОХМЕ В ЕС С 160ЛВ МИН ЗАПЛАТА И 100.18ЛВ МИН ПЕНСИЯ, ЧЕРВЕНИТЕ СА СВИКНАЛИ ПО ПАРТИЗАНСКИ ДА ГЪРМЯТ БАНКИ- ПРЕДИ 15 БАНКИ, ПОСЛЕ ЕДНА АМА ДОБРА, ЧЕ СЕ ПИТАМ КАКВО ЛИ ЩЕ СЕ СЛУЧИ И КАКВИ ЛИ ДЕМОКРАТИ ЩЕ НИ УПРАВЛЯВАТ КАТО НЕ ТЪРПЯТ РАЗЛИЧНО МНЕНИЕ, А ГО МЕРЯТ С ЯЙЦА, ПАВЕТА, КОЛОВЕ, УВЕСИХА БЕСИЛКИ, РАЗНАСЯТ КОВЧЕЗИ- КАКВО ЛИ НИ ЧАКА С НОВИТЕ ДЕМОКРАТИ...
240
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боко вируса е много по-смъртоносен от короната.
239
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оставка, съд затвор за герберастките престъпници!
238
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Недейте ваксинира първо медиците с не изпитана до край ваксина. После нема да има освен болници и медици. Най напред целият министерски съвет, публично пред камерите, за пример.
237
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се ваксинират, но пред камери, всички там - Кунчев, Ангелов, Мутафчийски и разбира се Борисов. Да се вижда добре как се взима ваксината от ново бурканче. След това всички, които се произнасят кой къде не трябвало да ходи, ако нямал ваксина. На тези да им сложат две дози първоначално
236
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо ваксините за министерският съвет , депутатите, областните управители и кметове от ГЕРБ. Нали те са най важните, те "управлеват" държавата. Без тех сме за никъде.
235
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Може би не знаете, първата сграда за инфекциозни болести в България е на Рокфелер до Музикалното, както и Биологичния факултет на Драган Цанков - втората.
234
1
 
7
 
! Отговори
Колко пари и къде? преди 3 години
За смърт причинена от ваксината трябва да се знае какво обезщетение и от кого ще получат семействата и роднините !!!
233
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Първо Бокич и компания да се ваксинират,за да дадат пример,тогава и ние.
232
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилото от край време е първо жените и децата.