Наши учени: Новата мутация на вируса променя действието му

Първоначални резултати показват отслабване на антитела до 50 пъти
164
Наши учени: Новата мутация на вируса променя действието му
Снимка: БГНЕС

Новата мутация в спайк протеина на коронавируса може да промени значимо действието му на молекулярно ниво, предупреждават български учени.

През последните няколко дни те провеждат редица симулации на взаимодействията между така наречения рецепторен домейн на спайк протеина с човешкия АСЕ2 рецептор, чрез който вирусът основно навлиза в клетката.

Още по темата
"Наблюдаваме значително променяне както в структурата на комплекса от двата протеина, така и на взаимодействието между тях", казва ръководителят на научния екип д-р Филип Фратев.

До два дни ние ще имаме много по-точни изчисления чрез използване на суперкомпютри, с помощта на най-точните методи, които са достъпни в момента в света. На практика това ще са първите сериозни данни, на базата на които ще се правят някакви научни заключения, обясни той.

Точността на тези методи са близки до тези на експерименталните, за които ще е нужно повече време, а ситуацията е наистина тревожна, допълва д-р Фратев.

Първоначалните резултати обаче за съжаление показват значително отслабване на свързването на създадените при боледуване антитела към вируса. Степента на това отслабване ще се прецизира през следващите дни, но на база на текущите данни е между 20 и 50 пъти.

Това не значи автоматично, че нашите антитела няма да ни предпазват, но е сериозна индикация за тяхното ослабено действие към мутиралия вирус. Получените изчисления кореспондират добре и са валидирани чрез ефекта на свързване на вируса към човешкия АСЕ2 рецептор на подобни мутации, като N501D например, за които вече има експериментални данни. Става също така ясно, че N501Y предизвиква по-силно свързване към АСЕ2 за разлика от мутацията N501D, която го отслабва над 100 пъти.

Изследването ще се публикува първоначално като препринт, а нашите специалисти ще уведомят за обобщените резултатите и медиите. Това се прави с цел, за да се прецизира какви мерки е нужно да се вземат от съответните власти, посочват от научния екип на Micar Innovation (Micar21).

Повечето хора знаят за хиляди мутации на вируса, но N501Y е в буквално най-значимото място за навлизането му в клетката. Сериозността на мутацията е открита при експерименти с мишки и публикувано в списание Science като целта е била да се увеличи в пъти тежестта на тяхното заболяване и те да бъдат използвани при създаването на нови лекарства.          

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
138
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 140Такива първобитни индивиди като теб който живят според книга писана преди хиляди години нямат място в 21 век.
137
1
 
3
 
! Отговори
Зеленоок преди 3 години
До 140 АнонименНякой не си е пил хапчетата......
136
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
много добре го каза 142, какво имаш предвид за : "Събитието в Давос" ?
135
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вирус има. Целта му е сриване на икономиките,бедност и безредици. Средната класа изчезва и оставят само много богати и бедни. После тези които печетат парите, ще предложат нов икономически модел в който разбира се те са господари. Ще ви се осигури универсален доход, най-вероятно криптовалута в замяна на вашата собственост. Мислите,че това е конспирация ли? Събитието в Давос е скоро
134
1
 
9
 
! Отговори
ДоктУр Хаос преди 3 години
Шът, не думайте ..... Вируса мутирал и променял действието .... ама ваксините ОЩЕ били предпазвали . Ония същите ваксини дето бяха правени за миналогодишния, по слабозаразен щам.Как ли стават тия работи ? Вероятно като се продадат произведените сега ваксини , изведнАж ще се опкаже ч е трябват НОВИ ваксини дето да имунизират срещу новия коронавирус..... и ваксинацията ще започне отначало .С две думи - Ваксината е безполезна ..... ама нали трябва да се продаде.
133
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей, целия ЕС ще падне обаче ИМПЕРИЯТА няма да се откаже от законите за правата на гейовете. СПОРЕД БИБЛИЯТА И БОГ ДА СИ ГЕЙ Е ГРЯХ РАВЕН НА ГРЕХА НА УБИЙЦИТЕ. ТОВА СА ХОРА, КОИТО СА ПРЕСЛЕДВАНИ ОТ БОГ.Може да продължавате да се опитвате да победите, но накрая ще рухне цялата империя. Защо просто не приемате нови закони, забраняващи правата на убийци и гейове. ?Хайде на бас, че самия акт до три дни ще изчезне болестта.НИКОГА НЯМА ДА МОЖЕ ДА НАПРАВИТЕ РНК ВАКСИНА!!! НИКОГА!!!
132
1
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
...ческите приготвени от убит цялостен вирус, при които организмът може да направи умунитет срещу няколко белтъка на инфекциозния агент. Затова правителството, не трябва превръща ваксинирането в геополитика и да дава авансово народни пари, за ваксини от една технология ( РНК с преносител от изкуствени липиди или векторни с преносител аденовирус ), а да се обърне и към производители на ваксини с убит вирус. Те са по-трудоемки и бавни за производство, но трябва са имат като добра алтернатива.
131
1
 
3
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
....или даже безсимптомно, но предварително увредени артерии или вени и имат данни за сериозно обостряне на тези заболявания. Болестта е сериозна и обратната теза се дължи на незсягането на децата, в които вирусът не навлиза. Както се вижда SARS Cov-2 е доста изменчив и ваксините срещу него ще са като грипните - сезонни. РНК ваксините се. произвеждат бързо, защото са синтетични, но при изложените факти няма да остяват траен имунитет. При тази характеристика на Коронавируса шп добри ще са класиче
130
1
 
4
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Вирусът е пуснат сред хората и той се развива по обичайния си начин. След 2 години ще имаме епидемии подобни на грипните, но много по-тежки увреждания, защото причинителя на Грипа поразява епитела на дихателната система и много рядко кръвоносните съдове, докато причинителя на Ковид 19 поразява основно ендотела на малките кръвоносни съдове и причинява тромбози, най-често в Белите дробове, но и на всики други органи. В момента болниците са пълни с хора преживяли средно тежки форми на Ковид 19, ...
129
0
 
23
 
! Отговори
Доналд Рейгън преди 3 години
изненадай вируса - мутирай пръв!
128
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До anonimАбселютно си прав! Болниците са пълни със здрави хора, които умират от пневмония!
127
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименАз пък преди малко гледах видео, че цяла стая може да се отоплява с една свещ и че земята е плоска.
126
1
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До ДинкоРозоватаПантераспоко!..Има доста време до "фаталния ден".."Мераклии" да ударят Земята ИМА,но САМО на някои от тях "ще им се отвори парашута"...тия не са от тях..
125
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...след излизането от този медицински затвор,тя е отишла сама да се тества и се е оказало,че няма никакъв КОВИД,забранено и е било да се прави аутопсия и на майка си,затова също я принудили да подписва документи,ако нямат вина,защо ще я принуждават?
124
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди малко гледах видео на една жена(лекар по професия),която е била затворена заради КОВИД заедно с майка си,хората са били изолирани в помещения,като в концлагер - без право на свобода и мнение,насила са ги принуждавали да поемат лекарства и насила са им ги вкарвали и насила са ги принуждавали да подписват документи ,които те не искат да подписват,включително и персонала да не носи отговорност,както и забрана да казват какво се случва вътре,майка и починала,а тя успяла да излезе,след излизан
123
4
 
15
 
! Отговори
ДинкоРозоватаПантера преди 3 години
не искам да ви плаша, но в допълнение към вируса, три астероида са се насочили към Земята. Така че освен маски, във ваш интерес е да носите и каски
122
11
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора ,събудете се, за тъй наречените "ваксини" ,нямате право да знаете какво съдържат и фармацевтичните компании няма да носят отговорност,ако нещо се случи с пациентите ,това означва,че съвсем "законно" могат да се убиват хора,деца или увреждат физически!И това е прието от СЗО.Събудете се,протестирайте,превръщаме се в нацистки концлагер начело с бездушни из.роди, като Менгеле и Ото Хан!Протестирайте по цял свят!
121
12
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мумията на червения площад произвежда тези вируси.
120
2
 
16
 
! Отговори
колко удобно! преди 3 години
Тъкмо почнахме да бутилираме физиологичен разтвор за ваксина и... измислихме нов вирус да ни оневини че нищо няма да работи!
119
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А има и четвърта версия - от няколко години насам се говори и то от официални лица че ще се разкрие че има извънземни. Даже Клинтън беше обещала да разсекрети всичко и после някак си изненадващо Тръмп спечели. Дали хората горе не са знаели за предстоящо масово изтребление на човечеството от изънземните и затова да са давали знаци че ще ги разкрият? Дали масовото изтребление не е започнало вече? Както каза някой тоя ковид дали не е СПИН предаван вече по въздуха? Надявам се да грешат!