БГ туроператори: Не бързайте с резервации в чужбина

Препоръката се отнася и за съседна Гърция
26 яну 2021 15:29, Елка Василева
10
БГ туроператори: Не бързайте с резервации в чужбина
Снимка: архив, БГНЕС

Родни туроператори съветват българите засега да се въздържат от резервации за почивки през лятото в чужбина заради неяснотата около разпространението на коронавирусната инфекция.

Самите те са предпазливи в предлагането на туристически пакети, защото на този етап няма общи правила за пътуване в Европейския съюз.

Препоръката се отнася и за съседна Гърция, която е една от най-предпочитаните дестинации за лятото. Според туристически агенции ситуацията може да се облекчи, ако повече хора се ваксинират срещу COVID-19 и се приемат общи правила за пътуване в рамките на ЕС.

„2020-а беше най-тежката за туристическия бранш“, каза пред БНР Светлана Атанасова, председател на Българската асоциация на туристическите агенции.

Още по темата

„В момента много от нашите колеги са платили своите аванси към авиокомпаниите, голяма част от самите пътувания – за тях са платени аванси и към самите хотели. Помощта от държавата в размер на 10 милиона лева и една година отсрочка, за да стъпят на крака – това е глътка въздух за тях. Към момента не знаем ще има ли още помощ от държавата“, каза още Атанасова.

„Записванията за лятото са различни – много е малък процентът на авансите, много са предпочетени опциите за връщане на сумите, интерес има, но предпазлив", добави тя.

„Има и засилен интерес към Гърция, но там в момента има строги ограничителни мерки“, каза Евгения Пандула от Гърция.

„Това лято няма да се изисква сертификат за ваксина, но ще се иска PCR тест, направен най-късно 72 часа преди влизане в страната, а при пристигането се прави бърз тест, трябва да имаш електронния формуляр, както и да посочиш адрес за настаняване, проходът Маказа е затворен, засега всичко е в зависимост от развитието на епидемията,“ отбеляза Пандула.

Според Светлана Атанасова българските курорти остават по-добрата алтернатива за лятото - нашите хотели спазват всички правила. Разбира се Малдивите и Дубай са без ограничения в пътуванията, но там трябва да се спазват правилата на местното министерство на здравеопазването. „Засега за Гърция или друга европейска страна трябва да се изчака. Имаме неизпълнени услуги още от лято 2020-а година," каза Атанасова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
4
 
1
 
! Отговори
Княз Лихтенщайн преди 3 години
Пореден опит да задържат туристите тук. Как да стане, след като морето ни е пренаселено? А лятото ще бъде с отворени граници за всички, които са ваксинирани! Ето това е разковничето на туристическия сезон!
9
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига с тази агресивна кампания за ваксинацията,бе!Писна ми вече.То ваксини няма те -ваксинация ,та ваксинация.
8
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тази новина нашите лютеница туристи не ги засяга те и без това.....
7
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
БГ туроператори-давате парите и получавате.?......Ваучери, приятна почивка
6
2
 
1
 
! Отговори
чети внимателно преди 3 години
Европейци обедняват, колкото и да не ви се вярва.Точно пък такива социалтуристи, идват по много на Черноморието.Миналото Лято обаче, в малки хотелчета ... захлебиха нашенците.
5
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туроператори, има ли още такива твари? След брокитата на нед. имоти, тези са един от най-паразитните елементи.Не, не бързам , имам собствен малък апартамент в Гърция и ходя когато пожелая.Непотребни сте.
4
2
 
13
 
! Отговори
БайКольо преди 3 години
За никъде не бързам, най-вече за БГ курортите
3
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това не означава, че отидем на море в бегето, драги ми туроператори и бг хотелиери.
2
5
 
10
 
! Отговори
до ТУРИСТИТЕ преди 3 години
няма проблем да криткувате мерките в ЕС оттук и най-вече от вкъщи, защото ако някой се пробва в техните държави да вдига демонстрации, бунтове, метежи ще получи освен солидната глоба в евраци, а и няколко палки и баня с маркуч студена вода през зимата
1
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направо да поискат почивките в чужбина да се поставят извън закона. Пък и въвеждането на данък "черноморска мутра" няма да е лошо. Защо горките да се бият с предоставянето на легла и услуги. Така или иначе си немогат. Направо държавата да им плаща на прогнозиран доход.