Алваро Перейра пред Bloomberg TV Bulgaria: Години делят България от пълноправното членство в ОИСР

Той отбеляза, че България има невероятен напредък през последните години
1
Алваро Перейра пред Bloomberg TV Bulgaria: Години делят България от пълноправното членство в ОИСР

Години делят България от пълноправното членство в Организация за икономическо сътрудничество и развитие. Това заяви Алваро Перейра, директор "Проучвания на страните" в отдел "Икономика" на ОИСР, в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Няколко дни след като Организация за икономическо сътрудничество и развитие публикува доклад за България, Алваро Перейра гостува в предаването "В развитие". По думите му страната ни трябва да се пребори с бюрокрацията и по-голямата регулация, а по отношение на прилагането на законите ще бъдат отправени препоръки през следващите месеци.

"Корупцията влияе на всички нива и реформите в тази посока трябва да продължат. През следващите няколко години ще следим за това", заяви Перейра в разговор с водещия Делян Петришки.

Перейра отбеляза, че България има невероятен напредък през последните години, както и, че страната върви към подобряване на живота на своите граждани.

"България е една от страните, които най-силно се приближават към показателите на нашата организация. До преди пандемията тя се представяше много добре, безработицата спадаше. Но най-важното е, че има сектори които процъфтяват, като например софтуерните и компютърните индустрии", отбеляза гостът в ефира на Bloomberg TV Bulgaria.

Той припомни, че България има второто най-ниско съотношение между дълг и БВП, което е добър показател, но в същото време е една от най-бързо застаряващите страни, което се дължи на ниската раждаемост и имиграцията, която води до предизвикателства в образованието и здравеопазването.

"Ако България участва в ОИСР ще продължи да подобрява напредъка си и ситуацията по отношение на бедността и подобряването на заетостта. Трябва да се подобри и борбата с корупцията и организираната престъпност. Институциите, които се борят с тези проблеми, трябва да имат съответната независимост“, посочва още Перейра.

Относно доклада на ОИСР за България, гостът уточни, че е него се посочва не само какво страната е направила, но и какво трябва да се направи през следващите години, за да се увеличат доходите на глава от населението.

"Важно е да се предприемат някои данъчни реформи, за да се намали още повече бедността. Но освен това най-важното е производителността. Трябва да се преборите с бюрокрацията, да се опростят много от регулациите – това е много важен аспект, за да стане страната по-привлекателна за инвестиции и да има повече работни места", категоричен е той.

Цялото интервю с Алваро Перейра в предаването "В развитие" може да гледате ТУК.


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
1
 
2
 
! Отговори
БАНко преди 4 седмици
НАЛИ ИМАМЕ ТИКВА ЗА МИНЧО ПРЕДАТЕЛ !!!