Поклон! 148 години безсмъртие за Апостола на свободата

Днес отбелязваме не смъртта, а подвига и великото му дело
75
Поклон! 148 години безсмъртие за Апостола на свободата
Снимка: БГНЕС

Навършват се 148 години от деня, в който Васил Левски увисва на бесилото и дава живота си за свободата на България и българския народ.

Днес отбелязваме не смъртта, а подвига и великото дело на Апостола, и неговото безсмъртие във вечността за поколенията.

Тази година, заради въведените противоепидемични мерки срещу разпространението на COVID-19, в София не се предвижда церемония с изказване на официални лица, с цел да няма събиране на много хора по едно и също време.

Почетен караул от Националната гвардейска част ще има пред паметника на героя през целия ден.

В родния му град Карлово в църквата "Света Богородица", където е бил ръкоположен, ще бъдат отслужени света литургия и панихида, а след това с митинг-поклонение ще бъде отбелязана годишнината.

В родния град на Апостола снощи се състоя и възпоменателна церемония. Много жители и гости на Карлово дойдоха, за да отдадат почит пред подвига и делото на Апостола на свободата.

Васил Левски е заловен на 27 декември 1872 г. при Къкринското ханче. И до днес не е доказано кой е предателят на Апостола. Часове след залавянето му турците не са знаели кого точно са задържали, припомня историческите факти БГНЕС. Апостолът е отведен в София, където е изправен пред съд.

Васил Левски изгражда защитата си на основите на правата на християните, според турския Хатихумаюн, за да не издаде някого и вътрешната революционна организация. Няколко пъти той заявява, че е търсил законни пътища за изменение на живота в Империята.

Левски се разграничава от дейността на Димитър Общи, за да избегне криминални обвинения.

Смъртната присъда е издадена на 14 и е потвърдена на 21 януари 1873 г. Процесът завършва, а според историците, комисията, съдила Апостола, е иззела функциите на съд, което е недопустимо по законите на самата империя.

60 подсъдими са осъдени на затвор и заточение и двама са обесени — Димитър Общи и Васил Левски.

Апостолът увисва на бесилото на 18 февруари 1873 г., но традиционно датата се отбелязва на 19-ти. Васил Левски дава живота си за свободата преди да е навършил 36 години.


75
Още от ЕС
Как бременна българка се оказа в ареста за трафик на мигранти?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вместо да спорите за Русия, САЩ, ЕС, никога не забравяйте че Турция до ден днешен остава най големият ни враг и заплаха за националната ни сигурност.

Най големия враг на България е българския "традиционен" *** и неговите схващания за живота! :)))))))))
59
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Вместо да спорите за Русия, САЩ, ЕС, никога не забравяйте че Турция до ден днешен остава най големият ни враг и заплаха за националната ни сигурност.
58
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До 60
Анти българи са тея, които са ти натрапили фалшива история и фалшиви идоли за да обезличат истинските и да те контролират.
57
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До Анонимен 59
Там по-добре да не ровим, че ще намесим и Вера Мутафчийска, и съпругът и... и като нищо съвсем да разклатим "непоклатимата" вяра на съвременния български патриот в славната ни история. Хората не искат истината, а готината тарикатска история. Някой ден като нищо да честваме Васил Илиев, Васил Божков... Имат си всички реквизити и по нищо не отстъпват.
56
1
 
2
 
! Отговори
До 57 преди 1 седмица
Леле, как извъртя нещата. Бе вие - антибългарските агенти винаги ли стe толкова неграмотни? Да знаеш, че „чорапче“ в заглавието се пише с малка буква! Нещо така за братя Грим и„Време разделно“ да направиш паралел? Стига се излагай, бе човек! Хайде, лек и спорен ден!
55
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Романът се базира на сериозни източници за събития станали в Родопите през 1668 г. НИКОГА Антон Дончев не е твърдял, че е измислица
-------------------------------------------------------------------------
По-скоро трябва да питаме Фани Попова-Мутафова, но тя за съжаление отдавна е покойница
54
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Поклон пред паметта на Левски - чист идеалист, готов да жертва всичко, включително и собствения си живот в името на народа си и неговата свобода. Без капчица егоизъм, мисли за лично забогатяване, изгода или власт
Не е бил само той, навремето сме имали редица подобни личности - идеалисти, непримирими борци, много липсват сега такива за съжаление
Един въпрос към Вуйчо Ваньо или някой запознат - установено ли е със сигурност кой убива Ботев?
53
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До до 55
Да, Астрид Линдгрен никога не е твърдяла, че Пипи Дългото Чорапче не е исторически достоверен роман, не е твърдяла и обратното, следователно е. А фанатизъм знаеш ли какво е?
52
0
 
1
 
! Отговори
до 55 преди 1 седмица
Ми разбира се, че ще е Ок! Когато някой някъде нещо твърди би следвало да го подкрепи с факти. В противен случай е жалко и смешно.
51
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 52

Ок, не е измислица, с очите си го е видял и документирал. Той е историческият извор за епохата. Жив и здрав!
50
2
 
5
 
! Отговори
ЯНИЧАРИТЕ преди 1 седмица
които българка е родила се оказват най-вредни, най-агресивни турски главорези. А колко български моми са се оказали в харемите на турците. . Всичко това НЕ Е МИТ, а трагичната ни история. А сегашните турски агенти, кото се прегръщат с ЕРДОГАН като пръв АРКАДАШ, човекът, който спи и вижда ТРАКИЯ пак в ТУРСКО. Как да ги наречем ПРЕДАТЕЛИ, ЯНИЧАРИ, ТУРСКИ ТИКВИ
49
0
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 1 седмица
Не бягай от темата и не глупотствай! Къде и кога Антон Дончев е казал, че този роман е измислица? Посочи линк, пък после пак си гледай холивудските „шедьоври“.
48
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
До До 47
"Игра на тронове" също се базира на исторически достоверни факти, събития места... Казах ти, човека си е жив и здрав, скоро даже го наградиха за нещо си, можеш да му издириш контактите и да го питаш... Или да си живееш твоя си филм, по негов сценарий.
47
1
 
5
 
! Отговори
Отечествен Фронт преди 1 седмица
Най великият син на България Васил Левски и другите ни национални герои като Капитан Петко Войвода са родени да дават от себе си а не да вземат от народа .Ето защо са най велите синове на България .
46
2
 
4
 
! Отговори
До 47 преди 1 седмица
Романът се базира на сериозни източници за събития станали в Родопите през 1668 г. НИКОГА Антон Дончев не е твърдял, че е измислица!!! С изключение имената на героите. Айде по-полека със завоалираните антибългарски изказвания!!!
45
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА... изградена с грабежи, рекет и убийства на българи! После що съвременниците му са си отдъхнали като увиснал на бесилото.
44
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
ЗА ЧИСТА И СВЯТА РЕПУБЛИКА
43
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 46

Чакай бе човек, Антон Дончев - авторът на "Време разделно" си е жив и здрав и никога не е твърдял, че романът му е исторически достоверен. Това си е художествена измислица. Това че в твоята глава е нещо друго...
42
1
 
4
 
! Отговори
До 39 преди 1 седмица
Въпросната професорка даже апелираше от разни медии да се забрани издаването на „Време разделно“. Било измислица насаждаща етническа омраза...За подобно изказване примерно в Гърция или Сърбия свързано с тяхната история, тълпата щеше да я чака пред студиото и никой нямаше да я спаси!
41
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
до 39

Да, за хората е трудно и болезнено когато разобличават фалшивите им кумири и изградените им стереотипи за разни личности събития. В Русия още не смеят да пипнат мавзолея на Ленин...