Български ръчно тъкани килими стигат до САЩ и Европа

Надя Парпулова, управител на ХЕМУС ООД, Bloomberg TV
2 мар 2021 15:24, Анисия Иванова
4
Български ръчно тъкани килими стигат до САЩ и Европа
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Килимите, които ние създаваме, граничат с изкуството – съхраняваме едно загубено световно културно наследство. Това заяви Надя Парпулова, управител на ХЕМУС ООД, в интервю за репортера Велина Велинова, излъчено в рубриката Bloomberg TV Bulgaria Интервю.

Към работата на фабриката за килими в Костандово в момента проявява интерес известна дизайнерка от във Великобритания, която в момента разработва интериорна колекция.

„Вдъхновена от нашата работа, тя иска да работим заедно, но за момента ще запазя името й в тайна“, казва Парпулова. "Голяма част от нашата работа е да създаваме много сложни исторически килими, които са предназначени да влизат във важни сгради по света.“

„Материалите, които използваме за направата на нашите килими са 100% български. Суровата вълна идва от Сливен, тя се преработва в Кюстендил. Памукът пък идва от Южна България и се преработва в Габрово“, допълва още тя.

Имали сме колеги производители от Турция и от Индия, които са ни посещавали. Впечатлявали са се от фината вълна, която ползваме в нашите килими, защото обикновено се ползва по-груба и понякога непочистена вълна, разказа още Велинова.

Направата на един килим отнема различно време, в зависимост от това какъв трябва да бъде крайният продукт.

„Ние пресъздаваме различни килии – от френски класики от XVIII в., които са създадени по времето Луи XIV, през по-европейските дизайни и до модерните визии на нашето време“, допълни гостът.

Ако работим върху класически шедьовър, може да отнеме между 9 и 12 месеца. Ако работим върху по-модерен и изчистен проект – около 3 месеца. В света на килимарството това са много кратки срокове. Обикновено, когато става въпрос за специфична изработка на килим, сроковете започват от година и половина, обясни Велинова.

Целият разговор вижте във видео материала.


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
0
 
14
 
! Отговори
И.Б. преди 1 месец
Адмирации и уважение към творческото изкуство на тъкачите и тъкачки на килими в България. Английската дизайнерка не напразно иска да "сътрудничи", но това ще се изрази в ненаказуемо копиране на занаята. После ще си регистрира собствен бранд. Да внимават нашите тъкачи, дано си опазят тайните.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да са живи и здрави и да им върви търговията,за да запазят този стар занаят!
1
0
 
8
 
! Отговори
Sk преди 1 месец
Защото никога европеец или американец не са се хващали да работят толкова трудоемка робска работа.