Как може да се справим със затлъстяването?

Основна е промяната в стила на живот, смята проф. Каменов
4 мар 2021 15:38, Ния Христова
16

 

Днес се отбелязва Световният ден на борбата със затлъстяването. Пълнеенето се превръща във все по-голям проблем за хората по света и в България.  
 
По данни на Световната здравна организация, двама от трима българи са с наднормено тегло и затлъстяване. По този тревожен показател страната ни изпреварва както Европа, така и света.
 
"Категорията няколко килца в повече не съществува в научната литература - има много ясни категории. Използваме индекс на телесна маса. Разделя се теглото на килограмите на ръста в метри, повдигнат на квадрат", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR ендокринологът в Александровска болница и Национален консултант по Вътрешни болести проф. Здравко Каменов.
 
Според него индексът за наднормено тегло е от 25 до 30.
 
"Oт 30 нагоре е вече затлъстяването. Теглото е или нормално, или не, но това не е абсолютно категорично. Другият показател е типът на затлъстяването. Женският се описва като глутеофеминен - крушовиден и тн. Той носи не висок сърдечносъдов риск. Рисковият е мъжкият тип, съсредоточен в корема", добави експертът.
Още по темата
 
Той обясни още, че затлъстяването води и до други проблеми като остеоартроза, износване на ставите, увеличава затруднението при спортуване. Възможни е да се появят и други сърдечносъдови заболявания, сънна апнея, репродуктивни нарушения, психологическите проблеми и др.
 
"Не трябва да се стига дотам. Затлъстяването е всепризната болест. Тук основна е промяната в стила на живот - в начина на хранене и физическата активност. Стресът, пушенето, напрежението, сънят - всички тези компоненти, физическите аспекти, депресивната нагласа, увеличават консумирането на храна. Порочен кръг, от който трябва да се търси изход. Достатъчно е да се погледнеш в огледалото и да започнеш нещо, за да намалиш теглото си. Трябва да се консултираш със специалист първо, защото може да има и ендокринна болест", обясни проф. Каменов.

16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
1,4-динитрофенол, инхибитори на грелина, протонно облъчване на хипофизата.
Основата на капитализма е трупане на пари върху изкуствено създадени проблеми. Няма как да стане. От феодален социализъм скочихме на социалистически капитализъм - по малоумнна форма на див капитализъм.
14
0
 
1
 
! Отговори
IT-спец преди 1 месец
мога да добавя че дори и да се водиш с наднормено тегло пак може да си здрав, съдя по себе си, тренирам за маса и сила не за релеф, ходя по 2-3 километра дневно когато времето позволява, имам мазнина по корема понеже обичам много биричка но не пия безалкохолни газирани напитки, ям само готвена храна, пържено ям 1 път в месеца максимум, 184 съм 114 кг, правя си кръвни тестове на 2 години и са перфектни.
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимeн преди 1 месец
Стреса е на първо място като причина за затлъстяването.
За да спра стреса, ми е необходимо минимум :
1. Една средна европейска заплата на месец
2. По 10 дена отпуска пролет, лято и зима
3. Работно време от 8-16,30 часа за да имам време да спортувам, да си видя семейството и приятели.
Скромен съм, това на първо време ме удовлетворява и ще отслабна.
12
1
 
4
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 1 месец
Здравословния и природосъобразен начин на живот, изисква определени усилия, които не всеки успява да полага постоянно.Ако премахнете храните които не трябва да ядете, остават т.нар. полезни.Понякога тялото само ви показва, какво му е нужно.Това е така, само при условие, че сте се очистили от токсините в голяма степен.Започнете още днес, с малки стъпки, на дълъг път.Успех !
11
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Докато всеки не осъзнае колко е важно да
си здрав и да се храниш правилно, нищо няма да се получи.
10
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
*лафките
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Затваряне на ласките в училище и връщане на столовите. Заключване на външните порти на основните училища като в Англия. Така нито хлапетата се шляят, нито Сульо и Пульо влиза без основателна причина.
8
0
 
14
 
! Отговори
Away преди 1 месец
Само с желание няма да стане. Спрете всякакви газирани бълвочи, ограничете захарта, алкохола, пърженото и хляба. Повече слати и плодове. Повече движение, плуване, колело и малко тежести 2пъти седмично. Звучи сложно и травиално но, без усилие няма да стане. На 52г. съм тежа 77 кг. на 180 височина. Единствено което се изисква е действие и постоянство, всичко друго е бла, бла и чесане на езици.
7
1
 
5
 
! Отговори
Вуйчо Ваньо преди 1 месец
Не знаех, че в България имаме проблем със затлъстяването.
Е преди малко оставих над 30лв в магазина и що да видя - държа една полупълна тъжна кесийка в ръката си.
6
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Яжте сланина, пръжки с лук и всичко ще е наред. Всеки ден ям филия със свинска мас:)
5
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А с тъпотата що никой не се бори?
Ей тогава ще останат 10-20 човека ....
4
2
 
8
 
! Отговори
Яжте преди 1 месец
бял хляб и кренвирши още
3
2
 
9
 
! Отговори
Хоп преди 1 месец
Тичане си е решението!
2
2
 
11
 
! Отговори
О хо хо преди 1 месец
Доста лекари в БГ са затлъстели. Не вярвам на дебел лекар!!! Съжалявам.
1
6
 
6
 
! Отговори
Боце преди 1 месец
Като ядем повече тлъсти паржоли и тялото ще започне да разгражда тлъстините. Има такава диета на Аткинс. Много я обичам.