Най-слабо населените области ли са най-засегнати от COVID-19?

Д-р Антони Рангачев смята, че ключова роля играят медицинските грижи
9 мар 2021 17:00, Ния Христова
7
 
Математиката може да бъде използвана за две задачи - да даде оценка на случилото се досега и да предвиди какво ще се случи. За второто математиката допуска проекциите си с известно отклонение. Това заяви д-р Антони Рангачев, преподавател по математика и информатика в Университета в Чикаго, в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Д-р Рангачев категорично заяви, че голяма част от математическите модели допускат известно отклонение:
 
"Ние можем да дадем долна и горна граница на проекциите, изчисляването R - на колко човека средно предава един вирусоносител вируса. Има редица проблеми и един от тези проблеми е тестването", допълни той.
 
Ако няма достатъчно тестване, е трудно да се даде точна оценка за случващото се, смята математикът.
 
"България оглави класациите за смъртност. The Economist публикува една ранглиста, в която ние сме в челното място по смъртност, но тези данни не дават ясна представа за смъртност по области. Аз очаквах най-гъсто населените места да са най-засегнати - там има най-много контакти, но от 28 области София е на 17-о място, а най-засегнати са области като Смолян, Разград, Благоевград, Пазарджик, Силистра", посочи д-р Рангачев.
 
Той обърна внимание и на изчисляването на смъртността по райони:
 
"Надвишението за страната е 20% от март до декември за нормалното. Ако 2% е средното отклонение, има области, които наближават 30%, и тук вече трябва да търсим причините."
 
Според математика в страната е имало дифузно разпространение в големи мащаби. А медицинските грижи са изиграли ключова роля. "В София са най-добрите в страната, а в Смолян - има една единствена многопрофилна болница, която може да осигурява лечение", посочи д-р Рангелов.
 
Той добави, че транспортът в провинцията отнема повече време, а това рефлектира върху качеството на медицинските грижи и съответно на смъртността.
 
"Спадът на броя на случаите в есента се случи преди локдауна. Хората започнаха да се плашат от смъртността, започнаха да се плашат", коментира още той.
 
Рангачев смята, че третата вълна се дължи на силно заразния британски щам.
 
"Всеки от нас е чувал за хора прекарали коронавирус. Това са не повече от 2 млн. души. Има още много хора, които ще дават гориво на тази злокобна статистика', категоричен е експертът.
 
Рангачев определи ръста в новите случаите на заразени като зловещ.

7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
3
 
! Отговори
zanzibarka преди 1 месец
В Занзибара сичко е шес. Как е ковидата ? В Занзибар само девойки загорели.
5
2
 
2
 
! Отговори
Знаещ преди 1 месец
А колко струва апарата? 1200 ? Под наем 180 + депозит. А пенсията е ... ?
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Да се обърне внимание и на липсата на персонал,а когато го има,е на предела на силите си.Така също стават грешки,които рефлектират върху пациентите.Нека болните се лекуват у дома си,не в отделение.Всеки може да си вземе концентратор и да диша кислород,ако се налага.
3
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Оп оп математика отново !! взе да ми липсва
2
1
 
2
 
! Отговори
Хайде бе преди 1 месец
Айде бе..ковид идиотии къде сте??Има база тук да изкарате някой лев.аде почвайте ,родата колегите путин хакери пушени прилепи...атаакааа
1
2
 
2
 
! Отговори
хаха пълни идьотен преди 1 месец
Дадаа..най.