В края на седмицата затягат мерките: Ще има ли локдаун до изборите? (ОБЗОР)

Крайното решение ще бъде обявено на брифинга в четвъртък
Обновена: 17 мар 2021 00:04 | 17 мар 2021 00:01, Красимир Ангелов
132
В края на седмицата затягат мерките: Ще има ли локдаун до изборите? (ОБЗОР)
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Сериозни мерки срещу разпространението на коронавируса у нас готвят здравните власти. Това стана ясно от думите на главния държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев по време на брифинг пред журналисти във вторник следобед.

Решението за затягане на мерките срещу коронавируса ще бъде обявено официално на брифинга в четвъртък от здравният министър Костадин Ангелов. "Искаме този път да има малко повече подготовка и предварително да се чуем с всички, така че е най-вероятно мерките да влязат от събота в София и от понеделник, евентуално, в цялата страна, ако се стигне до такова решение, така че да може да овладеем този последен пик, който очакваме в следващите две-три седмици. Вълната засяга вече почти цяла България, така че моето лично мнение е, че е назрял моментът и за национално решение, дори то да е два-три дни след това, което се вземе за София", обяви Кунчев, с което даде да се разбере, че мерките по всяка вероятност ще бъдат национални, а не просто регионални, както е в момента. Една от причините за това е нежеланието на местните власти да се конфронтират с местния бизнес, който на няколко места в страната веднага излезе на протест след локалното затягане на мерките.

Още по темата
Сроковете на рестрикциите ще са минимум 14 дни, което по всяка вероятност значи, че и парламентарните избори ще се проведат в условията на най-строги мерки. Възможно е все пак локдаунът, ако бъде приет такъв, да отпадне непосредствено преди вота на 4 април.

КПП-та обаче категорично няма да има.

"Целта е да се ограничат различни прояви от обществения живот от всякакъв характер на открито и закрито, за да се овладее пика на епидемията, който се очаква в близките две - три седмици", уточни доц. Кунчев. Той увери, че не се обсъжда по никакъв начин ограничаване на движението извън населените места. Цели се да се избегне струпването на хора на едно място.

В магазините и търговските вериги мерките ще станат още по-строги, както и контролът по спазването им. Обмислят се и мерки за пиковите часове за пазаруване, когато по традиция се струпват повече хора.

Какви мерки се обсъждат?

Готвените мерки на първо време се очаква да засегнат София, но не е изключено да бъдат наложени и в цялата страна. В зависимост от създалата се ситуация и тенденция, която се запазва, вероятно ще се затворят молове, ресторанти, кафенета, училища, детски градини, фитнеси, а всички културни мероприятия ще бъдат забранени. В големите търговски центрове се очаква да останат да работят само хранителни вериги, аптеки, дрогерии, банки и оптики.

Почти сигурно от следващата седмица всички ученици ще преминат в дистанционна форма на обучение, която ще продължи до пролетната ваканция, която започва на 3 април. Това би дало почти месец липса на присъствени занимания в училище, което да е важен коз в борбата с пандемията.

Официалните данни сочат, че областта с най-много болни към днешна дата е Бургас – 676 болни на 100 000 души. Във вторник местният щаб отмени всички масови събития край морето. В област Плевен болните са 647 на 100 000, а в столицата София – 638 на 100 000.

Единствената област, която не е оцветена в червено на ковид картата е Търговище, където болните са 79 на 100 000. На фона на останалите области в червено сравнително по-ниска е заболеваемостта и в областите Разград, Кърджали и Видин.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
110
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ето как изглеждат нещата в едно ковид отделение:Тъщата е лекар в малко ковид отделение. Ясно е че е пълно. Под пълно разбирайте 25 човека, защото толкова се събират. Всяка смяна умира по един човек в отделението. По-малдите лекари си тръгват разревани от всяка смяна, без значение дали е била 12-часова или 24 часова.
109
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Те това се знаеше още като казаха датата за изборите че ГРОБ се готвят да направят някаква уйдурма с гласуването,пък то като погледнеш и от пиене и пушене умират хора ама още не са забранили това...нали...така както е тръгнало ще гледаме още 10-15 години Баце и неговите 40 разбойника да ни управляват....по бетер стнахме от навремето от СССРто там управляваха докато умрат....айде лек ден..
108
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
абе бойко, те доста хора умират и в катастрофи, да вземем да затворим и магистралите изобщо, а? :D
107
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Зомбираните овце повтарят матрата на медико-мафията, много сте зле и не можете да мислите сами явно (и изобщо)!
106
7
 
2
 
! Отговори
благодарим ти Бойко преди 3 години
показаха графиката на заболяване. В подножието сме на върха в който по време на миналата вълна имаше хора, умиращи в линейките. Правилно е да се затегнат мерките. Видя се, че миналия път почте веднага се усети. В рамките на 5- 10 дена линейките спряха да задръстват болниците. Сега даже затягат мерките по-рано явно с идеята за изборите да няма прекалено много карантинирани, за да се справят с мобилните секции. Действаш хладнокръвно и разумно УМЕН СИ
105
11
 
0
 
! Отговори
Много разумно преди 3 години
решение. Днес показаха графиката на заболяване. В подножието сме на върха в който по време на миналата вълна имаше хора, умиращи в линейките. Правилно е да се затегнат мерките. Видя се, че миналия път почте веднага се усети. В рамките на 5- 10 дена линейките спряха да задръстват болниците. Сега даже затягат мерките по-рано явно с идеята за изборите да няма прекалено много карантинирани, за да се справят с мобилните секции. Действат хладнокръвно и разумно.
104
5
 
4
 
! Отговори
Criticus Magnus преди 3 години
Много конспирации се търсят тука :) хахахахаДо сега общо взето коментарите бяха - ОТВАРЯЙТЕ, ОТВАРЯЙТЕ, ОТВАРЯЙТЕ!Пък се каза - Отворим ли, ще има нова вълна... Няма значение- Отваряйте.Е, отвориха... Сега защо има нова вълна...Трябва не разчитане на самосъзнанието на гражданите, защото те това не могат да го направят - стана ясно...По-строги мерки и по-строг контрол!Айде полицаите да си изкарат повишението на заплатите (30%!!!)Време е всеки да си върши работата!
103
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей тия да не отменят в последния момент изборите. Га-дни страхливци.На всичко са способни само и само да задържат властта.
102
3
 
11
 
! Отговори
Право в целта преди 3 години
Колкото повече мерки, ограничения и ваксинирани, толкова повече болни и умрели.Гарантирано от юдео-масонската върхушка!
101
0
 
10
 
! Отговори
кук преди 3 години
Възможно е все пак локдаунът, ако бъде приет такъв, да отпадне непосредствено преди вота на 4 април.А дано ама на дали.Това не е във ваша полза.На вас ви трябва много ниска избирателна активност.Вируса определено ви е оръжие за страх.Без него бяхте сигурни пътници не че сега не сте.Меркел изяде бой на техните изборите, време е и Баце да последва съдбата и.
100
0
 
10
 
! Отговори
ДДТ преди 3 години
Оня *** с джипката къде е?! Нищо не се чува сега. "И Ангелов, от 1.март отваряш ресторантите, нали ме чу ?".
99
1
 
5
 
! Отговори
Някой преди 3 години
До АнонименПропускате масовата ваксинация през последния месец - едно "външно заразяване" , което води до паника и съответни усложнения.
98
1
 
8
 
! Отговори
хух преди 3 години
единственото важно е на 04.04.2021 всеки да отиде и да гласува, за който искате, но е важно да се направи.
97
20
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако се питате защо пак ни затварят!?Отговора е следния: на 27 - 28 февруари всички бяха на бул.Витоша и се разхожда безгрижно и ядяха сладолед! На 3 март всички българи се хванаха за ръчички и му тропнаха едно хоро етака напук по нашенски! Миналата събота и неделя (13-14 март) преляха чашата - цели семейства от майката с детето, таткото и бабата, се бутаха из паркове и градинки на фона на пищящи линейки.Сега станали ясно, че не моловете и ресторантите са виновни те са търговски обекти по просто въртят пари тези които обикалят парковете и градинките нямат пари те са на социални помощи!
96
2
 
11
 
! Отговори
йакооо преди 3 години
Ангеле, нали знаеш, че на 4,04 ви изтриваме от политическата карта на България! Още месец и си заминаваш, копумпирана мишко! Вече са подадени необходимите доказателства към каскетчето колко струва да си затворите очите и да пуснете заведение без необходимите документи.... ***!
95
2
 
12
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Това е копи-пасте: Така кaктo ca я пoдкaрaли нoкдaун cлeд лoкдaун и пaк, и пaк прecoлихa мaнджaтa! Лacтикa издържa нa oпъвaнe "дo" и кaтo гo прecилиш ce къca! И нe знaeш къдe щe ce cкъca и къдe щe изплющи!Хубaвo e изцялo и oтвcякъдe дa кoнтрoлирaш нaрoдoнaceлeниeтo, cлaдкa рaбoтa e! Въпрoca e дoкoгa щe уcтиcкaш c кoнтрoлa и заигравката дa ти излeзe прeз нoca!?
94
1
 
21
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
"КПП-та обаче категорично няма да има."Само наивните могат да вярват на обещанията на правителството и щаба (представителите на бялата мафия). Никоя мярка не е изключена и никое обещание не важи за повече от 24 ч.
93
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Геният на Коце пак ще излезе в цялата си прелест.
92
3
 
24
 
! Отговори
Препърс преди 3 години
На 13 март 2020 животът ни който познавахме приключи,в момента се случва това,не ни попариха изведнъж,а на бавен огън.Това е за тези които четат
91
5
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умишлено ни създават усещане, че положението е извън контрол, за да поемат пълен контрол над стадото.