Двойният аршин в ЕС: Бебешкото ни мляко най-мазно, корнфлейксът без витамини

Проверка установи седем храни у нас с различни съставки
31 мар 2021 07:03, Елка Василева
227
Двойният аршин в ЕС: Бебешкото ни мляко най-мазно, корнфлейксът без витамини
Снимка: архив, БГНЕС

Седем храни у нас съдържат различни съставки от тези, които се влагат в продукти със същата марка в Западна Европа. Това установи ново проучване на Европейската комисия за двоен стандарт при храните, резултатите от което бяха оповестени преди дни.

Адаптираното мляко за бебета например се оказва най-мазно у нас. В зърнена закуска за деца пък липсват витамини, каквито съдържа същият продукт в други държави, пише „Монитор“.

При сравнение на търговската марка Nestle NAN Optipro 2 е установено, че в продуктите, които се предлагат в България, Испания, Хърватия има повече мазнини или 24,2%, спрямо това, което се предлага в Литва, Малта и Полша – 23,6%. В същото време протеинът в адаптираното мляко, което се продава в тези държави, е повече и възлиза на 9,6%. У нас и Испания и Хърватия тази стойност е 8,5%.

Резултатите от изследването на Kellogg's Special K Classic/Original показват, че в състава на зърнената закуска, насочена за България, Чехия, Германия и Словения, не фигурират витамини. А в корнфлейкса, предлаган в Малта и Италия, има витамин В1, В2, В3, В6, В9, В12, D, цинк и желязо.

Анализът установил още разлика в състава на безалкохолните напитки, чипса и инстантно кафе.

Картофеният чипс у нас е един от най-мазните и солени в Европа.

Изследването показа, че съдържанието на мазнини е 35%, а в останалите държави процентът е по-нисък, като най-малко са мазнините в Белгия – 30%. При тестване на вкус родният чипс обаче се оказал най-хрупкав спрямо останалите страни. По този показател на дъното е Словения, въпреки че съдържанието на мазнини е близко до това на продукта, продаван у нас - 34%.

Драстична разлика има и при безалкохолните. Такива са открити в PEPSI на българския пазар. Безалкохолната напитка съдържа гума Арабика, а в останалите страни няма наличие на тази съставка. Обикновено тя се влага в алкохолните напитки за придаване на отлежал и по-мек вкус. Съставката е установена още в две държави - Хърватия и Словения. Данните от изследването сочат, че кока-колата у нас е една от най-калоричните в Европа, като продуктът съдържа 187 калории. За сравнение в Испания калориите в напитката са само 81, а съдържанието на захар е 4,5%. У нас пък сладкото вещество е 10,8%. Най-калорична и с най-много захар е колата в Италия. Там показателите са 205 калории, а захарта е 11,8 на сто. В студения чай Lipton Ice Tea Lemon у нас има 4,5% захар, а в Германия е 4,2%.

Сред изследваните продукти е и разтворимо кафе 3 в 1. Марката е Jacobs 3 in 1 като при българския вариант е установено, че е вложена 17% кафява захар, а съдържанието на инстантно кафе е 10%. При органолептичната оценка е установено още, че кафето, което се предлага у нас, образува повече пяна спрямо това в останалите страни, от които са взети проби.

При прегледа на състава се вижда, че в българския вариант има малтодекстрин, което е полизахарид, използван като хранителна добавка. Той се произвежда от нишесте чрез частична хидролиза и обикновено се среща като кремаво-бял хигроскопичен прах. Малтодекстринът е лесно смилаем, абсорбира се бързо като глюкоза и може да бъде умерено сладък или почти без миризма. Действа като подобрител на вкуса, но е отричан от много диетолози и хора, които водят природосъобразен начин на живот, като изкуствен продукт с липсващи публично оповестени изследвания за неговото действие. Експерти го слагат редом до аспартама като вредно вещество за здравето.

Резултатът от изследването на кафето сочат, че в Германия има по-малко кафе - 8% и повече захар – 54%, а Естония, Хърватия, Унгария, Литва и Словакия това съотношение е съответно 15% и 62%.

Изследването е второ поред, първото беше през 2018 година. Тогава бяха избрани 113 продукта и беше направен анализ по съдържанието на етикета, коментира изпълнителният директор на Асоциация „Активни потребители“ Богомил Николов пред „Телеграф“. То се осъществява от Джойнт рисърч център, което е изследователското звено към Европейската комисия и на темата двоен стандарт. Последното проучване включа 20 от тези храни, които са избрани с гласуване от контролните органи в страните членки. Тоест същите продукти са тествани втори път само, че първото проучване изследва съдържанието на етикетите, а при сегашното се прави по сензорен метод, тоест от експерти по вкусови тестове. От изследваните 20 продукта, при 10 има значителни различия. Изводът на ЕК е, че нямо ясно различими географски признак на различията при продуктите.

При крем сиренето Pfiladelphia (Филаделфия) не са установени сериозни различия между това, което се предлага у нас и в другите държави. В състава на продукта, продаван във всички страни, обаче присъства дъвка от рожкови или добавката Е410 Това е вещество от естествен произход. Според информацията в Уикипедия тя не се разпада в тялото. Смята се, че е напълно безопасна за хората, поради което употребата й в хранително-вкусовата промишленост е разрешена в много страни, включително Русия. Дори използването й в производството на бебешки храни е позволено.

Въпреки това, дъвка от рожкови може да увреди здравето на тези хора, които страдат от индивидуална непоносимост към този стабилизатор. В допълнение, без последици за здравето, един възрастен може да консумират не повече от 20 мг на 1 кг тегло на ден като тази норма е установена от лекари.

 


227
Още от Общество
За първи път над 5 000 нови случая за ден, починалите надхвърлиха 13 000
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
219
0
 
0
 
! Отговори
Безалкохолни=диабет преди 3 седмици
ПП: В Безалкохолнуте не е толкова проблем видът на подсладителя, а количеството. Преди да отпиеш си представи си че чашата ти с кола е пълна до половината със бяла захар.
218
0
 
0
 
! Отговори
Безалкохолни=диабет преди 3 седмици
До минаващ 214

Решението на проблема ти е просто не пи кола или пий но не мрънкай.
И със захар и без захар все е вредна. Кока кола лайт е с аспартам. Оригиналната рецепта на кока-кола в САЩ се прави с глюкозо фрукнозен сироп.
Има други марки кола на пазара с каквито искате подсладители - Аспартам, Глюкозо-фруктоза, Зарах, дори има марки със Стевия, та човек да се самоизлъже че уж било здравословно

Това да ни даваш колата със захар като пример за здравословна храна е глупост или лицемерие!
217
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Забрана да тези храни- не отговарят на стандарта и толкова.
216
0
 
2
 
! Отговори
Стоян преди 3 седмици
Абе какви са тези глупави публикации. Като не отговарят тези храни на изискванията , не ги допускайте в България или ги конфискувайте и търсете финансова отговорност от фирмите вносители. Седнали да ми се оплакват като вдовици за ...й. Мързеливи нагаждачи и продажници .За какво контролните ни органи взимат заплати ? Или се страхуват за службицата си от Брюксел?
215
1
 
0
 
! Отговори
ВандерлейЛюксембурго преди 3 седмици
Не бе, храните са си чисти, въздуха е чист, водата е чиста, няма стрес....КОВИД ни убива. КОВИД е най-страшното нещо на планетата Земя от ехеее Динозаврово време....
214
1
 
0
 
! Отговори
baggio82 преди 3 седмици
До минаващ
Ами те руснаците саси по-близки с краварите. Летят си в космоса, партнирайки си, пият си хубава кока-кола и се джавкат като Пиф и Еркюл. Тва постоянното лаене по-посока Масква си е пълен цирк, какъвто сирк е държавата им, дето и държава не е ами щати...
213
0
 
5
 
! Отговори
минаващ преди 3 седмици
Кока-колата в Бг не се прави със захар, а с глюкозо-фруктозен сироп, което е страшно вредно и води до затлъстяване и стеатоза на черния дроб. В нито една друга държава не го правят така, даже и за Русия е със захар
212
0
 
2
 
! Отговори
none преди 3 седмици
"инстантно кафе" ?! .. трагедия
211
1
 
2
 
! Отговори
Бай ви Ганя преди 3 седмици
Нищо от гореизброените продукти не употребявам.
210
2
 
4
 
! Отговори
Доктор Емилова преди 3 седмици
Когато ви казвах да пиете само чай и да ядете природосъобразно къде бляхте пак?
209
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Кауфланд - пий една вода на изгодна цена!
208
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 210

Викаш, купуваш килограм свинско за 5 лева, и то, пълно с вода.

Егати, е как така. Няма ли свинско за 5 лева, което да не е пълно с вода?
207
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Ето Иво Христов ще ти обясни,извършва се срив и ограбване на българската държава:

https://youtube/watch?v=rm4Mkp-d1hs

Да не говорим, че ние като държава не можем да защитим българските граждани, служители, бизнесмени и партийци да не бъдат разболявани и избивани,
а камо ли да имаме възможност да защитим интереса страната си,било то икономически,социално,политически,чрез реално образование или по друг начин,ние просто се превърнахме в жалка,безправна държава!
206
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
За бебешкото млако - не знам,
но че Кауфланд пълни месото от витрината с вода - вече на всички е ясно.
Кубпуваш риба или свинско, а то - вода.
205
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До 189

Че България храниха половин Европа,освен силно развитата промишленост и международен транспорт
-------

Ти изглежда си на 15 годинки и не внимаваш в часовете по история.

Единственото, което произведе комунизмът у нас, са айдуци като Бойко Норисов.
204
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
Както и подозирах, 201 е ПОРЕДНИЯ мързеливец, който само повтаря неща за които нищо не знае.

Пич, има хора, които цял живот БАЧКАТ да постигнат нещо. Такива готованци като вас нямате предимство, защото сте от шарЕната порода.

Ако не можеш нищо и те мързи не получаваш и не гледаш в паничката на тоя, който може и му се работи.
203
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен

201 мутренските фирми от републиката ти са собствениците в държавата политиците за от тях ония трибуквенте велики мутренски фирми за кадри от които гласуваш да те управляват, те разпределят парите от европа ти гласуваш за тях защото ти харесва
----
Ами ББ и ЦЦ,които са изпонатръшкали хората и са рекетирали в тази група ли ги слагаш?
Щото те са на дистанционно управление.
202
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 201

Я бе, пич, че ме заинтригува, ТИ ЛИЧНО какво си "пожелал да произвеждаш"? Разкажи каква ти е била дойността, колко време, за какво си кандидатствал?

Да не се окаже, че преразказваш от четвърто лице?
201
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
201 мутренските фирми от републиката ти са собствениците в държавата политиците за от тях ония трибуквенте велики мутренски фирми за кадри от които гласуваш да те управляват, те разпределят парите от европа ти гласуваш за тях защото ти харесва
200
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 седмици
До Анонимен 201

"Да не говорим в селското стопанство,там субсидии не се дават на желаещите да произвеждат,ако ще и да се счупиш да подаваш документи!"

Ахахахахахаха. Само да ти кажа, имам близък приятел, който се занимава със замеделие. С какво ли не се е захващал, само и само да успее. То не беше мед, то не беше пипер. Преди това със семейството му две десетилетия по коумистическо тютюн работеха счупваха се от бачкане. Обикновени хора. Те тоя, сега има парници домати. Ама РАБОТА А НЕ ЛЕЖАНЕ!