УНИЦЕФ: Всяко второ дете у нас е жертва на насилие

Трябват ни повече обучени специалисти, смятат Дани Колева и Ивайло Спасов
21 апр 2021 17:00, Ния Христова
87
Всяко второ дете в България е станало жертва на някаква форма на насилие до 18-годишна възраст. Това показват данни от последното изследване на УНИЦЕФ.
 
"Няма как пандемията да не се отразява на хората, които са затворени и живеещи заедно. Тя е обострила домашното насилие, физическото насилие, формите му, свързани с пренебрегване, неглижиране, има ситуации и на кибертормоз", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR директорът "Комуникации за социална промяна" към УНИЦЕФ - България Ивайло Спасов.
 
Заедно с програмния директор на "Закрила на детето" към УНИЦЕФ - България Дани Колева, двамата коментираха проблема с насилието у нас и начините за неговата превенция.
 
"Висок е процентът на специалистите, които все още имат търпимост, за съжаление. Специалистите не са достатъчно. Нужно е специализирано обучение, което да им позволи да разпознаят маркерите на насилието", добави Колева.
 
По думите на Ивайло Спасов, според изследването, което е проведено в период 2019-2020 г., най-чест е психическият тормоз, следва физическият, сексуалният, неглижирането. Той посочи, че насилието се случва и на улицата, в общността, онлайн. А цели 13% са жертви едновременно на трите вида насилие.
 
"Най-засегнати от физическото насилие са момчетата. Това може би е свързано и със социалните норми. Липсва комуникацията. Трябва да отделим време на децата си, не само да ги оставяме върху устройствата. Ако искаме деца, които растат уверени и самостоятелни, трябва да използваме ненасилствена комуникация. Насилието трябва да бъде изкоренено", каза още Колева.
 
Според нея най-важно е превенцията да не бъде съвкупност от отделни мерки, а цялостна стратегия, която да постави целите в дългосрочен план, а това тя посочи като работа на всички отговорни министерства.
 
"Първата стъпка е да извадим темата за насилието от сферата на табуто - много специалисти го определят като проблем на отделното семейство и на отделния ученик. За радост медиите обръщат все повече внимание на това, политиците дори го политизират. Обикновено извършващият насилие е бил жертва на насилие - винаги е вик за помощ", допълни Спасов.

87
Още от Общество
Финкултурата ни гарантира здрави финанси, ще потребяват ли младите по-малко?
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
1
 
2
 
! Отговори
Макаренко преди 2 седмици
Тия чикилизирасти явно не са яли достатъчно шамарчета когато е трябвало... :(
75
5
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Да Ви ги взимат .Вие си го заслужавате.
74
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Поредната доза изсмукани от пръстите съчинения в опит да се прокарат разни извращения от рода на истанбулската конвенция.
73
0
 
10
 
! Отговори
Сороските НПО-та преди 2 седмици
пак са в атака

гнусните евреиски гаддини няма да се откажат от опитите си да отнемат децата ни

искат като на запад да тъпчат децата ни с психотропни таблетки
72
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Който си бие децата да се замисли,може скоро без деца да остане.Съседите дебнат.Аз не си бия децата и съм спокоен.И жената не си бия.А за вас не знам ,вече няма да ви траят,ще Ви взимат децата.Може даже да ви проследят йпи адреса.Дано да започнат.
71
0
 
15
 
! Отговори
OMG_Lucker преди 2 седмици
УНИЦЕФ да вземат да се гръмнат. Да ходят в Норвегия, там да правят изследвания. Аман от "загрижени" организации.
70
0
 
9
 
! Отговори
Ама то всичко, преди 2 седмици
което преди беше нормално, сега се смята за насилие - да му се скараш, ако се ***, да му удариш шамар, ако ти се качва на главата, да искаш да си учи уроците, да се отнася с уважение към другите, да не псува и да не крещи, като му забраниш нещо... Сега зецата имат само права, нямат задължения. И ако, не дай Боже, се опиташ да изскваш нещо от тях и да бъдеш по-строг, вече си насилник!
69
0
 
5
 
! Отговори
Ген Минетчийски преди 2 седмици
И моя котьо почна нещо да ми посяга,но не мога да го зарежа защото прави много див и страстен секс!!
68
0
 
8
 
! Отговори
Леша преди 2 седмици
Това е гнусна лъжа. Ще ви липсва Бойко, поне беше кръвна линия. Сега с тези роби ...
67
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Значи, според вас едно от моите две деца е подложено на тормоз! Аман от стъкмистика цел финансово облагодетелстване от НПО та.
66
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 65

Да! Което автоматично ме прави по-добър човек!
65
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Първото не го биех. Все му обяснявам, да не бяга като ненормално по уюицитв, то не слуша и ..... няма го вече


Втпрптп след два.шамара няма таквиз проблеми
64
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 64
Викаш дори един шамар на са ти отвъртели като си бил малък?
63
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Ние бяхме три деца в семейството ми и никога не сме се биели ,нито са ни били. И да възпитаването е на първо място. Боя не възпитава. Начина на говорене и споделяне на опит за децата е най-важен.Това ,че няма да си биеш детето не го прави легло,който ще бие другите.Напротив може много добре дангомвъзпиташ без бой и да обича другите деца,а жена си да я носи на ръце,а децата си да направи ангелчета а не лигльовци
62
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 44
И като ги отнемат какво?
Ще ти ги дадат на тебе ли да ги гледаш?
61
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
абе...аз познавам много деца, приятелчета на моите - е, нито едно нито е бито, нито тормозено........от къде ги изкарахте тези "всяко 2-ро дете е малтретирана" ???????????
то бива нъпъотъ, ама чак пък толкова ?
или те броят само техните собствени деца, които наистина може да са малтретирани!
60
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 58
Това за кучетата в парка ли става въпрос?
59
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Не е въпросът само в боя! Има толкова разглезени гамeнчета, дето никой с пръст не ги е пипнал, ама с най-голямото самочувствие и тормозят и бият другите. И точно такива като пораснат си бият и жените и децата, а ако нямат такива, тогава бият родителите си! Такива разглезени мамини гaмeнчета кво да ги правим? Да ги отнемем от родителите им, щото не ги бият ли?
58
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До 54
А ако и те ме бият?
57
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Когато децата са правилно възпитавани те не се бият.