Дигитализацията на здравеопазването е реална инвестиция

Нужен е надпартиен консенсус, убедени са експерти
27 апр 2021 23:45, Анисия Иванова
18
Дигитализацията на здравеопазването е реална инвестиция
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Секторна стратегия, надпартиен консенсус и обществено въвеждане са основните, върху които дигиталната трансформация на българското здравеопазване трябва да стъпи. Това заявиха Мира Ганова, изпълнителен директор на Български клсъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването; Радой Павлов, технологичен архитект, Университетска болница - Цюрих, в ефира на предаването "Бизнес старт" с водещ Живка Попатанасова.

"Разбира се, че дигиталната трансформация на българското здравеопазване е възможна. Но тя трябва да бъде един дълъг процес, чийто първи стъпки трябва да бъдат обект на надпартиен консенсус", коментира Мира Ганова.

"Не може да съществува устойчива икономика без ефективно здравеопазване - трябва да се предприемат множество стъпки от българските политици и то бързо", посочи тя.

"Първата стъпка, която трябва да се предприеме по изграждането на национална здравна архитектура, е единна секторна стратегия за дигитализация", коментира изпълнителният директор на Български клсъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването.

"Нашата организация е изготвила такава стратегия, която е предложена на властимащите и предстои да бъде приета и консолидирана".

От разговора стана ясно, че в Националната здравна стратегия 2021-2030, разписана от Министерството на здравеопазването, електронното здравеопазване присъства като 4-ти приоритет.

"Предишните три направления са резултат на електронното здравеопазване и те могат да бъдат постигнати, когато приоритет 4 се превърна във фундамента и над него да бъдат надграждани останалите приоритети".

"Инвестицията в дигитализация на здравеопазването не е разход или преразход, а е реална инвестиция. Дигитализацията предоставя прозрачност и контрол на процесите - когато ние успеем да ги проследяваме правилно е и респективно сме способни да взимаме ефективни и информирани решения, то тогава финансовите параметри ще се върнат обратно в системата", посочи Мира Ганова пред Bloomberg TV Bulgaria.

По думите на Радой Павлов България не е задължена да започва от нулата в тази трансформация, тъй като има държави, които са започнали този преход преди 15-20 години, и имаме прекрасната възможност да се поучим от техните грешки и успехи.

"Дигиталната трансформация в Швейцария е постижение не само на политиците, но най-вече на обществото. Затова нашата инциатива за създаването на секторна стратегия и здравна архитектура е базирана върху успешните модели навсякъде по света", каза той.

Технологичният архитект към "Университетска болница - Цюрих" сподели, че в Швейцария трансформацията е била дълъг процес, обект на грешки, от които България може да извлече поуки.

"Преди 10 години Швейцария е стартирала с една много голяма кампания за дигитализиране на тяхното здравеопазване. Те обаче пропуснали да въведат всички тези иновации в тяхното общество - не само сред гражданите, а и сред тяхните специалисти", обясни Павлов.

Целия разговор може да видите във видеото.


18
Още от Общество
Готово ли е бебето за стол за хранене
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
До Дрямката
Xaxa, те и на китайски ще се радват. Сигурно си имал впредвид африкански
7
1
 
3
 
! Отговори
Gost преди 2 седмици
Глуппости!
Сега се раздават огромни суми на лекарите , но те не стават по-грижовни за здравето ни !
Некадърни и алчни !
6
0
 
6
 
! Отговори
Др Собаков, кинолог преди 2 седмици
"Мира ГанЬова, изпълнителен директор на Български клсъстер за дигитални решения и иновации в здравеопазването"

АХАХАХАХА, ЕБААТИИ ИДИОТИЯТА! ДОКАТО ИМА ТАКИВА КЛЪСЪСТЕРИ, СЪСЕЛИ И ШУШУММИГИ ЗДРАВЕОПАЗВАНЕ НЯМА ДА ИМА.
5
2
 
3
 
! Отговори
Дрямката преди 2 седмици
До Христо Христов

Качеството на кадрите ще се подобри, като им давате ЕВРОПЕЙСКИ заплати, а не КИТАЙСКИ!
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Цифровата тв глътна няколко милярда и сега няма тв или са 2-3 канала.
3
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
е ше инвестираме, може някой фризьорски салон да направи здравния регистър...
2
3
 
8
 
! Отговори
Глобалисти Сатанисти преди 2 седмици
няма да ме Чипирате със Белега на Сатаната, Вашият Господ-Бог! ГЕСТАПО-Вън!!
1
3
 
8
 
! Отговори
Христо Христов преди 2 седмици
Супер!
Но, преди 20г. Китай е изоставал с 20г от мениджмънта и цифровизацията на здравеопазването в ес. Сега Китай води пред ес с около 10-15г.
Също така, трябва ясно да се заяви защо, какви са целите на цифровизацията в здравеопазването.

ПП. Не знам какви са първите 3 приоритета на здравното министерство, но святам че качеството на кадрите трябва да е и си остане първи приоритет. Не виждам как цифровизацията може да го подобри.