60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията

Таксите за парични преводи от чужбина към България са едни от най-високите
14 май 2021 07:40, Анисия Иванова
194
60% по-малко пари от емигранти влезли у нас заради пандемията
Снимка: Pixabay

България е страната с най-голям спад на изпратените от емигранти пари през 2020 г. заради пандемията. Това показва анализ на Световната банка, в който са включени данни за 186 страни. През миналата година българските емигранти са изпратили на близките в родината си 955 млн. долара, което е с близо 60% по-малко от предходната година, когато светът не беше засегнат от пандемията.

Значителният спад на изпращаните от чужбина средства от една страна може да се обясни с големия брой на българските емигранти в страните от Европа.

Това позволи на много от тях да се приберат в родината си по време на пандемията въпреки въведените ограничения за пътуване. Освен това за изпращаните пари от огромно значение е каква работа си е намерил емигрантът в чужбина. Ако работи на ниска позиция в някой от секторите, които силно пострадаха от мерките срещу разпространението на Covid-19, е по-вероятно да загуби работата си, отколкото ако заема по-висок пост в добре развиващ се бизнес.

Ведната след нас по спад на изпратените пари според данните на Световната банка са две островни държави – Сейшели (-58%) и Сао Томе и Принсипи (-46%). Страната Сейшели е разположена на 155 острова в Индийския океан, а Сао Томе и Принсипи е малка островна държава в Гвинейския залив на запад от бреговете на Централна Африка. Топ пет на страните със спад на емигрантските пари се допълва от Литва (-39%) и Ирландия (-37%).

Но в много държави има ръст на изпратените от емигранти пари. Сред тях са например Малта (+6,7%), Чехия (+8%), Мексико (+10%), Бразилия (+11%), Дания (+12%), Аржентина (+20%) и Кипър (+31%).

Оказва се, че пандемията е довела до големи размествания при средствата от емигранти. Във някои страни има огромен спад, в други има ръст или няма промяна. Като цяло в света, въпреки пандемията от COVID-19, изпращаните пари от емигранти остават без съществена промяна. През 2020 г. общата сума на тези средства е 701,9 млрд. долара, което е само с 2,4% по-малко от предходната година.

Спадът на парите от емигрантите през 2020 г. е по-малък от този по време на световната финансова криза през 2009 г. (-4,8%). Освен това е значително по-малък и от спада на преките чужди инвестиции към страните с ниски и средни доходи, които, с изключение на вложенията в Китай, намаляха с над 30% през 2020 г., пише в анализа на Световната банка.

Основната причина за запазване на стабилността на парите от емигрантите са помощите, които дават на хората и фирмите в страните, в които те са се установили, посочват от Световната банка. Това води до по-добри от очакваните икономически условия в тези страни, което пък позволява на емигрантите да продължат да изпращат пари на своите близки в родината.

Работещите и живеещите в чужбина българи са изпратили на близките си в родината общо 23,88 млрд. долара за периода откакто влязохме в ЕС през 2007 г. до края на 2020 г., показват данни на Световната банка, цитирани от "Труд". Само за последните 10 години получената сума е над 17,34 млрд. долара.

Парите от емигрантите имат огромно значение за родната икономика. Хората използват получените от роднините им в чужбина пари за плащане на сметки, купуване на храна, ремонти в дома и т.н. Това са пари, които веднага влизат в търговския оборот и водят до ръст на печалбите на фирмите и на доходите на хората, а оттам и на Брутния вътрешен продукт (БВП) на страната. Затова рязкото им намаление през 2020 г. не е добър знак за родната икономика.

Най-добра за България по отношение на парите от емигрантите е била 2018 г., когато българите в чужбина са изпратили на близките си 2,4 млрд. долара показват данните на Световната банка.

В периода от 2002 г. до 2007 г. емигрантските пари стабилно са в размер около 1,7 млрд. долара на година. През 2008 г., след като вече сме член на ЕС и българите по-лесно можеха да си намират работа в страните от общността, емигрантските пари надминават 1,9 млрд. долара. След това обаче идва световната финансова криза и има няколко години на спад на получаваните от чужбина средства. Най-тежка по време на тази криза е 2010 г., когато емигрантите са изпратили само 1,33 млрд. долара. След това започва постепенно възстановяване на световната икономика и парите от българите зад граница нарастват. Докато не дойде пандемията. Получените през 2020 г. пари от емигранти са доста по-малко, отколкото по време на световната финансова криза.

България е на 86-то място по размер на получената сума от емигранти през 2020 г. сред 186-те страни, за които Световната банка има данни. Това е много добра позиция, като се има предвид населението на страната. В държави, които са много по-големи от България, влизат по-малко пари от емигранти.

Например малко след нас, на 90-то място, е Турция, където през 2020 г. емигрантите са изпратили само 795 млн. долара. След нас са и страни като Канада (911 млн. долара) и Гърция (611 млн. долара).

Таксите за парични преводи от чужбина към България обаче са едни от най-високите. От Световната банка са направили изследване за цената за изпращане на 200 долара между различните страни. Тези данни показват, че преводите от Турция до България са най-скъпи и дори таксите се повишават през последното тримесечие на 2020 г. спрямо предходната година. Средната такса за превод на пари от Турция към България е около 12%.

Паричните преводи от Великобритания до България са на четвърто място по най-високи такси, но поевтиняват през последните три месеца на 2020 г. до около 9%. На второ място по най-високи такси са паричните преводи от Швейцария до Албания, на трето – от Великобритания до Албания, а на пето – от Чехия до Украйна. Най-евтини са паричните преводи от Русия до Азербайджан, Грузия, Киргизстан, Казахстан и Молдова.


194
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
4
 
15
 
! Отговори
До 69 преди 2 месеца
Е за какво са ви имоти в България, като живеете в чужбина?Купувайте имоти там.Нали в България животът бил много мизерен.
72
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До анонимен 67 Много грубо от твоя страна, остава съвсем да ги отхвърлим емигрантите и да видим "икономическия тигър" в действие, тоест едно големо нищо :))
71
10
 
5
 
! Отговори
... преди 2 месеца
Значи искам да кажа само, че тези внесени пари са само отчетените такива! Щото обикновено реалната сума е двойна на тази написаната! Та така! Парите изпращани от емигрантите в БГ представляват до около 5% от БВП то ни ама някои хора си мислят, че тез хора не трябва да гласуват на изборите! Та се питам ако тез хора спрат да дават толкоз пари то дли нема да има изпукали от глад тука по тия земи!!!???
70
4
 
4
 
! Отговори
Крас преди 2 месеца
Ама как така ,какво става с най големия инвеститор на България.Да не би и той да не плаща данъци в чужбина и работи на тъмно .
69
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Една държава дето чака пари от имигранти какво искаш от нея това ли е икономиката бе хаха
68
3
 
4
 
! Отговори
Англия преди 2 месеца
Аз се чудя как преживяват с трохи сънародниците, с тея смешни парички. Положението навсякъде е тежко, но в бг винаги е най
67
2
 
4
 
! Отговори
от коментарите преди 2 месеца
Излиза,че емигрантите са като след развод или все едно издържат извънбрачно дете.Пращат пари,ама никой не им го признава,защото не се грижат всеки ден за детето.
66
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Гласува се закон,който има двойно гражданство няма право да гласува и готово!Ама никой не иска да го предложи нали?А защо?!А?Щото е глупаво. Ако имаш двойно гражданство, но си живееш в България, каква е логиката да не можеш да гласуваш?Далече по-добре е за всички избори да има уседналост от няколко месеца - например 6месеца.
65
2
 
4
 
! Отговори
От чужбина до 71 преди 2 месеца
Ами така е, някои трябва да си купуват имотите - не всички имат наследствени такива като вас. ;)
64
5
 
11
 
! Отговори
До 67 преди 2 месеца
От какво да съм комплексиран,бе ***?Живея си в България в голяма къща,в която имам всички удобства,не мизерствам като емигрантите,за да пестя пари,всеки месец ходя на курорт за уикенда,редовно се храним семейството по ресторанти.Комплексирани сте вие,които мизерствате по чужбина и върхът на постиженията ви е да купите имот в България.
63
3
 
3
 
! Отговори
до 74 преди 2 месеца
ако се гласува такъв закон още на другия ден си аут от Евросъюза а това значи смърт за бедната ти държава
62
5
 
3
 
! Отговори
Българи, нарочени преди 2 месеца
сте за заличавене !Този ГЕНОЦИД ни е случаен.Останалите оцелели ще са слуги на новите ни господари евреи.
61
2
 
0
 
! Отговори
Тиква преди 2 месеца
Оооооо, баси якото фото...
60
3
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
Стига сте спорили! Който е тук, той опира пешкира и точка! Пращали били пари!? Може и да не пращат! Ами баща ти кой му хвърля отпадъците бе, умнико, кой му меси хляба, кой му ремонтира спуканата тръба? И трилиони да пратите, не сте тук, как по-ясно да ви се обясни, и оставяте страната на други, с друг цвят, и престанете с това нелепо самочувствие хранели ме били?!
59
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Абе гласуването може да се реши в миг!Гласува се закон,който има двойно гражданство няма право да гласува и готово!Ама никой не иска да го предложи нали?!!!А защо?!А????
58
9
 
10
 
! Отговори
От чужбина преди 2 месеца
Айде стига сте ревали с това гласуване. Ако и вие бяхте гласували вота в чужбина щеше да бъде под масата както всеки път. Ама българина най-много го бива в това да плюе и да се оплаква. Аз например не можах да гласувам защото секцията беше в друг по-голям град. А и не само аз ами и много други българи в чужбина не успяха да гласуват по тази причина. Все някой друг му е крив на Ганьо.
57
6
 
17
 
! Отговори
кръпел преди 2 месеца
каква наглост само , да си прогониш населението да си вади хляба в чужбина и да чакаш да изпращат пари в бг ......
56
5
 
7
 
! Отговори
ЦК на БКП преди 2 месеца
4 април-Ден на освобождаване от ГЕРБерско робство ;!!!
55
4
 
11
 
! Отговори
анонимен преди 2 месеца
До до 62 - значи според вас ще ходят само там, дето ставало за живеене и ще чакат тук някой да свърши това? И в същото време да плюят какви сме ние останалите бавнооооразвиващи се и тук е коооочина? Това мислене е нагло, и тези заслужават никога да не се завърнат тук, да вегетират някъде, защото повечето съвсем не са успешни като Канев и други милионери навън. На страната нито парите на подобни тарикати им трябват, нито пък такива ......
54
5
 
17
 
! Отговори
Евала преди 2 месеца
Изпращат, не изпращат, по 50 кинта на месец си капят на ВСИЧКИ пенсионери, вкл. и на тези, чиито деца са чужбина и нищо не внасят в бюджета на НОИ. Аз им плащам пенсиите, а гастарбайтерите имат претенциии да ме управляват от чужбина. ДА СЕ ВЪВЕДЕ УСЕДНАЛОСТ ЗА ГЛАСУВАНЕ!!!