Българите свикнаха с изолацията, купуват повече компютри

Продажбите на дребно скочиха за месец
31
Българите свикнаха с изолацията, купуват повече компютри
Снимка: Pixabay

Българите се втурнаха да пазаруват. Продажбите в търговията на дребно рязко нарастват спрямо миналата година, показват данните на НСИ. Основната причина за това е, че хората свикнаха с Covid-19, както и увереността, че пандемията е към края си.

За пореден месец продажбите в търговията на дребно нарастват. В резултат реализираният оборот през април е с близо 26% повече от същия месец на миналата година, обявиха от НСИ. Най-голяма промяна има при покупките на дрехи. Оборотът в търговията на дребно с текстил, дрехи, обувки и кожени изделия е нараснал със 188,7%, или е близо три пъти по-голям от същия месец на миналата година, когато хората масово стояха по домовете си ,допълва „Труд“.

Любопитно е, че продажбите на компютърна и комуникационна техниха са нараснали с близо 50% на годишна база. В началото на пандемията през миналата година, с оставането на много хора и ученици у дома, заради дистанционната работа и обучение нарасна търсенето на лаптопи, таблети и мобилни телефони. Оказва се, че една година по-късно, въпреки, че някои се върнаха в офисите, покупките на компютри и таблети са значително повече. Това показва от една страна, че хората са уверени в доходите и заплатите си, а освен това, че ще продължат да работят от вкъщи през част от дните в месеца.

Продажбите на битова техника, мебели и други стоки за дома през април са с 34% повече от същия месец на миналата година. Това също показва увереността на хората, че ще продължат да получават заплатите си през следващите месеци. Защото, когато хората се чувстват несигурни в доходите си, най-лесно може да спестят от разходи за обзавеждане.

Търговията на дребно с автомобилни горива нараства с 41,2% на годишна база. Явно хората пътуват значително повече спрямо миналата година. Дори продажбите на лекарства, козметика и тоалетни принадлежности са нараснали с над 27% на годишна база.

 


31
Още по темата: продажбакомпютриНСИ
Още от Общество
Съпругата на загиналия пилот: Извървя пътя от мечтата до реалността
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
0
 
0
 
! Отговори
пешо преди 1 седмица
До програмиста. То анонимно аз мога да се набедя за космонафт.А тази клиширана истина грам не кореспондира с моят пост.А колкото до произвеждането мога само да се гордея че съм стопански субект.
11
0
 
1
 
! Отговори
.... преди 1 седмица
i az moje bi 6te nameria na4in da si kupia
10
1
 
1
 
! Отговори
Програмист преди 1 седмица
До Пешо (4) : Именно технологията развива икономиката, но двете ти мозъчни клетки не могат да го проумеят. Хайде върви да произвеждаш, за друго не ставаш.
9
0
 
2
 
! Отговори
дада преди 1 седмица
Да бе да хората вече са толкова бедни, че нямат пари за хляб. ***.
8
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Едва ли е заради изолацията, по-скоро възходът на криптовалутите.
7
0
 
0
 
! Отговори
Сифилиско преди 1 седмица
Цените на компютрите са нагоре поради други причини. Завишеното търсене на лаптоп от 700 лева не е чак такъв фактор.
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Никой не е свикнал с лъжата, която поддържате. Измислената ви пандемия и фалшивите ви мерки - маски, локдауни и затваряне на бизнеси за един грип. Вече си признавате, че е точно пригоден грип от лаборатория, за да спрете всичко и да обеднеем масово. Сега сме били купували. Виж доверието е възстановено. В какво да вярват хората - в гнусната инфлация, която готвят...?
5
2
 
8
 
! Отговори
пешо преди 1 седмица
В Технополис В.Търново един продавач-консултант ме халосваше колко много се копували лаптопите и им се дигнала цената.Не се стърпях и му казах :Абе готин тука виждам поне двеста лаптопа да седят и му казах да се огледа че в момента клиенти бахме пет човека в целия магазин.Специално ученик да е чакал на пандемията че да си купи лаптоп си е смешно.
4
6
 
12
 
! Отговори
Пешо преди 1 седмица
И как се развива икономика с компютър ?Трябва производство а не лежане пред компютъра !
3
13
 
3
 
! Отговори
Станах пишман преди 1 седмица
Аз компотер нивгиш няма си купя щот Билито иска да ме дебне и у спалнята ко прая. Ах гадинката му с гадинка...уж го гасим пък той ме шпионства с кеф в тъмното?! Последният го разбих ритуално с кеф с черпака на жената и повече неща таквоз адско нещо да ми влазя у дома! Аз го млатим, а оня се хили и цвили като кон...
2
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Купуват, да... На 5-6 години веднъж, на изплащане за 1-2 год.
1
15
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Всичко това е благодарение на мъдростта и далновидната политика на генерал Борисов наричан още способния, а сред народа известен като бойко суджука, или по-кратичко банкянскию кофпомпиер. Хвала на такива способни държавници раждащи се веднъж на всеки един милиард години.