Радев в Австрия: Очакваме ясна воля от РСМ за добросъседство

Президентът обсъди разширяването на ЕК с австрийския си колега
Обновена: 26 юли 2021 17:59 | 26 юли 2021 17:45, Веселина Йорданова
95
Радев в Австрия: Очакваме ясна воля от РСМ за добросъседство
Peter Lechner/HBF

България е най-силният привърженик на разширяването на ЕС, но не може да допусне нарушаване на правата на гражданите на Република Северна Македония с българско самосъзнание. Това заяви българският държавен глава Румен Радев на среща с австрийския си колега Александер Ван дер Белен.

Политиката на ЕС за разширяване към Западните Балкани бе сред темите, която обсъдиха президентите на България и Австрия. На срещата беше подчертано, че европейската интеграция на държавите от региона е в интерес на стабилността и икономическото развитие на Европа, съобщиха от прессекретариата на държавния глава.

Президентът Радев отбеляза, че България принципно и последователно подкрепя европейската перспектива на региона, която обаче не бива да се ограничава само до формални етапи в процеса на присъединяване и не може да накърнява интересите на държавите членки на Съюза, както и неговите ценности.

Във връзка с постигането на напредък в европейската интеграция на Република Северна Македония българският държавен глава заяви, че страната ни очаква ясна политическа воля от югозападната ни съседка за прилагане на Договора за приятелство, добросъседство и сътрудничество между двете държави, подписан през 2017 г.

"Въпреки че в Скопие твърдят, че покриват критериите за присъединяване, все още ставаме свидетели на системно нарушение на правата на гражданите на РСМ с български произход и тяхната дискриминация, все още съществува език на омразата към България в учебниците и в публичното пространство. Напредъкът и решаването на тези въпроси зависят изключително от политиките на РСМ, с която България многократно е изразявала готовност да води конструктивен и открит диалог. Това е начинът да се създаде климат на доверие и да се постигнат конкретни, устойчиви и необратими резултати, които да доведат до започване на преговори за членство в ЕС", заяви Румен Радев.

Той отбеляза, че в рамките на Словенското председателство на Съвета на ЕС страната ни е готова да работи по постигането на напредък по чувствителните теми и на приемливи и за двете държави решения.

Двустранните отношения между България и Австрия са на отлично ниво с интензивен политически диалог, включително в рамките на конструктивното сътрудничество по теми от европейския и международен дневен ред, отбелязаха двамата.

Румен Радев и Десислава Радева бяха посрещнати от Александер Ван дер Белен и съпругата му Дорис Шмидбауер с официална церемония в резиденцията „Залцбург“ в историческия център на града. Двамата президенти проведоха разговор на четири очи и работна среща.

Румен Радев изтъкна, че Австрия е водещ търговски партньор и инвеститор в страната. През 2020 г. стокообменът между двете страни възлиза на 1.358 млрд. евро, а австрийските инвестиции у нас са в размер на 319.2 млн. евро. България насърчава интереса на австрийските компании към нови инвестиции или разширяване на тяхното присъствие в приоритетни области като медицински и лабораторни доставки, биоземеделие, инфраструктурни проекти, машиностроене, електроника, заяви държавният глава. Румен Радев открои и значението на задълбочаването на преките контакти между български и австрийски институции в областта на висшето образование, науката, културата и иновациите.

Засилване способността на Европейския съюз за икономическото възстановяване от пандемията, укрепването на механизмите на съюза при реакции в кризи, както и преходът към дигитална и зелена икономика бяха сред темите, обсъдени по време на срещата. Според президента Румен Радев трябва да се подобри устойчивостта на националните здравни системи и със съдействието на компетентните европейски институции да се улесни функционирането им в рамките на ЕС и между отделните държави, без да се налага допълнителна административна тежест.

"Кризата с COVID-19 открои необходимостта от диверсификация на веригите за доставки, особено когато става въпрос за обществена безопасност или стратегически сектори. В тази насока трябва да идентифицираме областите със стратегическо значение за ЕС и да ги развием приоритетно", заяви президентът.

Стъпките за постигането на климатично неутрален ЕС също бяха обсъдени по време на срещата. Двамата президенти бяха единодушни, че ограничаването на емисиите на парникови газове ще донесе ползи за околната среда и здравето на европейските граждани и ще допринесе за дългосрочната глобална конкурентоспособност на европейската икономика чрез въвеждане на иновации и зелени технологии.

"Този преход обаче трябва да е справедлив за всички държави-членки и да следва принципите на солидарност и споделяне на тежестта. Трябва да се отчитат специфичните национални обстоятелства и да се поставят реалистични и достъпни цели, които няма да предизвикат енергиен или икономически колапс в по-слабо развитите държави", заяви Румен Радев. Той посочи, че за постигане на целите на ЕС за 2030 г. с хоризонт до 2050 г. трябва да се осигурят и адекватни инструменти за мобилизиране на необходимите инвестиции, а преходът в страни с БВП по-нисък от средния за ЕС трябва да бъде подкрепен допълнително.

Двамата президенти обсъдиха реформата в областта на убежището и необходимостта от ясен план на ЕС с насоки в случай на бързо нарастване на миграционните потоци.

По-късно днес Румен Радев и Александер Ван дер Белен, придружени от своите съпруги Десислава Радева и Дорис Шмидбауер, ще посетят премиерата на операта "Дон Жуан" (Don Giovanni) в рамките на Залцбургския музикален фестивал. 


95
Още по темата: Румен РадевРСМ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
7
 
! Отговори
Мигрантски натиск преди 2 месеца
В Харманли се настаняват в момента голям брой мигранти. Не се говори умишлено по този въпрос, а местните Харманли й и вече протестират пред кметството.
48
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
do 59 " Народе"! И що да не ни "яхне " Радев сега? Пита ли ни някой,дали искаме Борисов да ни яха 12 г? Не! И що да не ни "яхне" Радев,щом НЯМА ДА Е МУТРАТА ТИ БОРИСОВ БРЕ ГЕРБЕРЕ???Маааааааа Ти Герберска АЗ!!! Що си губите времето вече бре? Мутрата и партията му УМРЕХА! Или са "живи" още в Герберските ви чугунени КРАТУНИ?-:(((((((
47
2
 
1
 
! Отговори
Blgarin od MK преди 2 месеца
Radev i NS na R. Blgarija da ne se pravat na INTERESNI.... Vednaga da krenat ramapta VETO....
46
10
 
3
 
! Отговори
Василев преди 2 месеца
Дон Жуан Български това е Бойко Борисов, който има най-малко 5 любовници и милион български обожателки от трите възрасти!Само да попитам , на онзи лум.пен Бойко Рашков кадърната му жена , която е направила бизнес и кинти по време на управлението на Бати Бойко, била ли е притискана или рекетирана от герберите???За какво говорим селяни прости?Радко , Рашко, и Лопатко , ще ядат герберската дебела Герберска тояга, въпрос на време е Бати Бойко да се върне на бял кон!Агент Кимбърли Уолш!ЦРУ!!!
45
7
 
8
 
! Отговори
НАРОДЕ..!! преди 2 месеца
НЕ ПОЗВОЛЯВАЙ ДА ТЕ ЯХНАТ МУТРИТЕ ОТ КРЪГА ОКОЛО РУМЕН РАДЕВ..!!....
44
3
 
14
 
! Отговори
До 37 преди 2 месеца
Вие глупендърите още си въобразявате,внушавате,че проблема на БГ е Борисов.Толкова ли сте кухи?Проблема е изчистването от дс олигарсите които ни сготвиха през 90- те.А когато достоен човек като Гешев им потърси сметка,организираха преврат.Че кои са " новите"?Маноловица Общата,триото на Черепа ли или прокопикостовистите от ДБ или кукловидите на Слави от Библиотекарския?Сега грижата им е удобен гл.прокурор фигурант,промяна в законите,ако успеят и промени вКонституцията към президентска республика
43
1
 
2
 
! Отговори
Миро преди 2 месеца
Тропиците на селянина от Славяново са много простички.Смешници!
42
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
След като предния път си гласуваха увеличение на заплатите, днес приеха да работят по-малко. Да ви са честити хрантутниците, много добре знам и вие сте като тях, затова гласувате за такива!
41
5
 
5
 
! Отговори
МРАЗЯ МЕЕКЕРЕТАТА..! преди 2 месеца
НА РАДЕВ И РАШКОВ....... ПРОДАЛИ БЪЛГАРИЯ НА ЧЕРВЕНИТЕ МУТРИ-ЧЕРЕПА, БОБОКОВИ, ПРОКОПИЕВ, БАНЕВИ, АРАБАДЖИЕВИ, СТАЙКОВИ........
40
2
 
6
 
! Отговори
Кафяв Гербер преди 2 месеца
Верно ли , че агенциите не обяваяват вече рейтинга на Тиквата , че не могат да го хванат проучванията -бил колкото статистическата грешка , между 1 и 3 %
39
3
 
3
 
! Отговори
Румен Пликов преди 2 месеца
Има одобрение Радев защото един път не е поел отговорност за управлението на държавата, а само прибира пликовете от Пламен Узунов.
38
3
 
4
 
! Отговори
Миризлив Гербер преди 2 месеца
Абе защо всички трол0ве на Герб са слабоумни , лично Тиквата ли ги избире
37
8
 
5
 
! Отговори
СмЪрдел Герберунгел преди 2 месеца
Герберскито тролчяе тука съвсем изтреще , повикайте специалисти от Карлуково , да го прегледат , ако не е твърде късно .
36
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Силовака трепери за втори мандат и го сънува.Пусна дс ченгета да потулят мизериите по брутален начин с лудия Рашков,същия мравояд ,грозно разделяйки народ без никаква етика.Използва червения Стоилов срещу гл.прокурор,намеса в независим ВСС,впрегна цялата държавна машина да работи за него,нагло,закона да почака.Оттам извода какви ги е вършил,колко е корумпиран,продажен,колко дълбоко е вътре в ба.така да си позволи тази мащабна акция срещу независим гл.прокурор.А кукловодите на прехода удрят рамо
35
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Ето че бях прав! Ей деца,този човек Борисов,гонейки лични цели,много ви е озлобил бе деца?-:(((((
34
9
 
8
 
! Отговори
МРАЗЯ РАДЕВ.. преди 2 месеца
ПОДАДЕ БЪЛГАРИЯ НА ЧЕРВЕНИТЕ УМУТРИ....ЧЕРЕПА, БОБОКОВИ, ПРОКОПИЕВ, БАНЕВИ, АРАБАДЖИЕВИ.......
33
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
ЦЯЛО ЛЯТО НАРОДЪТ ВИКАШЕ- НЕ ИСКАМЕ ВИСОКИ ЗАПЛАТИ И ПЕНСИИ- НАЙ ИСКАМЕ 3/4 ИЗБОРИ НА ГОДИНА- А ТИ НАШИЯТ ЧЕ ГЕ ВАРА ВСЕКИ МЕСЕЦ НА ОПЕРА В АВСТРИЯ- ЗАЩОТО СИ ВЕЛИК, И РАШКОВ, И МИСТЪР МУСКУЛ- ВСИЧКИ СТЕ ВЕЛИКИ И ВИ ИСКАМЕ- НИЕ ОБИЧАМЕ МИЗЕРИЯТА- СТИГА ВИЕ ДА ИМАТЕ МИЛИОНИ- Е НА МИСТЪР МУСКУЛ ВИ ПОКАЗА КАК СЕ ПРАВИ ФИРМА С ОФИС В БОРДЕЙ И НЕ ПЛАЩА 1 500 000ЛВ- ВИЕ ДАВАТЕ ДОБРИЯТ ПРИМЕР- ВСИЧКИ НИЕ ЩЕ ПРАВИМ КАТО ВАС.
32
7
 
12
 
! Отговори
МРАЗЯ РАДЕВ..!! преди 2 месеца
ПРОДАВА БЪЛГАРИЯ НА РСМАКЕДОНИЯ И СЪРБИЯ......
31
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хич не им трябва на северомакедонците. Да изчакат 2-3 години, антиваксърите сами ще освободят територията и вето няма да има.
30
15
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Виждам че пишат доста дечица тук Бойкофилчета! Вижте деца,щом сте родени по късно и вярвате на това което мутрата ви надух 12 г.Е време да влезете в нета и четете,четете и за Македония в какви отношения сме били през соца! И з мутрите Борисов и Божков! И за президента Радев бил военен през цялото време от соца до днес! Стига сте писали глупости! Сами се лъжете и самонавивате един друг! И стига с " черепи" " чорапи" и други глупости! Образовайте се вече! Мутрата падна и от тук на татък,сте смешни