Не разхождайте куче по време на гръмотевична буря!

Експерт: Козината му се наелектризира и може да привлече мълния
26 авг 2021 19:50, Красимир Ангелов
26

Хората все повече подценяват опасността от гръмотевичните бури. А те могат да бъдат опасни дори и в градска среда. Според експерти по мълниезащита има няколко причини, които са довели до трагичния инцидент при бурята в София, при който снощи загина 25-годишен мъж.

"Многократно повтаряме, че когато има гръмотевична дейност, не трябва да сме навън, това е първата основна причина. Другата възможна причина за инцидента, ако те са говорили по мобилните си телефони. Не знам дали знаете, че когато едно куче се разхожда и тича по мократа трева, неговата козина се наелектризира и това също може да бъде предпоставка за привличането на мълния", коментира експертът по мълниезащита инж. Христо Иванов.

Още по темата
Оказва се, че дори в градска среда никога не сме напълно защитени. Жилищните сгради имат мълниезащита, като при по-модерните тя обхваща и по-голям периметър. Но спирките на градския транспорт се оказват опасни, когато има гръмотевична буря, тъй като металните им рамки привличат мълниите.

"Трябва да се пазим от стълбовете на уличното осветление, електрическите стълбове и спирките на градския транспорт, като трябва да сме максимално отдалечени най-вече от самостоятелни дървета, защото те привличат мълнията", заяви директорът на "Аварийна помощ и превенция" към Столичната община Красимир Димитров.

Това не е първият случаи, когато мълния убива човек в столицата. Преди две години по подобен начин загинаха още двама души. Препоръките на експертите са да се избягват места на открито и използването на мобилните телефони по време на гръмотевична буря.

Вижте повече в репортажа на Тереза Кънчева и телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
5
 
0
 
! Отговори
Божкеййй преди 2 години
Експерт, а ?! А жираф мога ли да разхождам, че козината му е по къса ?! А това с мобилния телефон изтрепа рибата! От къде ги вадят бе! От 50 години безумно скъпи компютърни модели не могат да се справят с въпроса къде се случва разряда, ама българския "експерт" се произнесе.
21
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Като не ви се живее - гръмнете се. Що трябва да разхождате кучета по време на гръмотевична буря
20
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Напротив, разхождайте го. Не разхождайте чуждо куче в буря.
19
0
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 2 години
Теа па....кучето ставало електическо!?
18
2
 
4
 
! Отговори
въпросче? преди 2 години
А, кучето може ли да мъ разхождъ га вали и гърми, щото аз съм напълно обезкосмен!!!!
17
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Тогава, щом козината на кучето се наелектрезирва, не става ли също и с косата? Косата на стопанина се разполага обикновено по-високо от козината на кучето. Следователно, преди буря, ако сте решили да разхождате кучето си, трябва да се обръснете нула номер. Може и кучето за всеки случай.
16
2
 
3
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 2 години
А оФчицата?
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Човекът просто го намериха за да му направят малко реклама като "експерт по мълниезащита", иначе е точно никакъв специален някакъв. Никой в България не го знаеше какъв е. Кой го знае в коя фирма за тия неща работи, сигурно си е негова и е видял сгоден случай да привлече внимание. Не се изказва особено професионално като за "инженер". Но иначе за животните е прав. Прав е, но не знае как да го каже по нормален начин. Не говори научно, а така както ще е най-лесно за простaците. А дали и той не е?
14
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
А тъщата може ли?
13
2
 
13
 
! Отговори
. преди 2 години
"Не знам дали знаете, че когато едно куче се разхожда и тича по мократа трева, неговата козина се наелектризира" - този напушен ли е или говори колкото да не заспи?
12
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Анонимен - Добре за кучето разбрахме а котката може ли да си разхождаме. - ;;;; - Може, но само на повод с метална верижка и гръмоотвод!
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Когато се разхождате по време на гръмотевична буря, обезкосмявайте се! Иначе може да ви стигне мълния!
10
5
 
9
 
! Отговори
Аамет преди 2 години
А коня може ли?
9
6
 
13
 
! Отговори
Доцент гръмотромб преди 2 години
Само най-новата ваксина срещу мълнии ще ви спаси от смърт при гръмотевична буря дори и да си седите постоянно вкъщи е задължително да си сложите от нашата ваксина за да сте предпазени на 0.99%от поражение от светкавица!!!
8
5
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре за кучето разбрахме а котката може ли да си разхождаме.
7
7
 
15
 
! Отговори
Единствено спасение преди 2 години
Ваксинирайте се срещу гръмотевична буря. Ваксината срещу гръмотевични бури осигурява мощна защита от 94% срещу тежки поражения и смърт от светкавици. Скоро с бустършот!
6
7
 
3
 
! Отговори
Кал-Ел преди 2 години
Не разхождайте куче по време на гръмотевична буря! ...особено ако сте графенирани. Тези новини ще зачестяват.
5
9
 
7
 
! Отговори
Доктор Сър Пичук преди 2 години
Никога не излизайте в буря ако сте ваксиниран срещу коронавируса - всичките ваксини съдържат течен чип, който попаднал в кръвта ви излъчва електрически сигнали за вашето местоположение до клетките на мобилките оператори и привлича мълнии.Разхожданото куче и стопанина му са били чипирани и това увеличава шанса за мълния двойно.
4
2
 
6
 
! Отговори
наблюдател преди 2 години
След дъжд качулка!
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За новите поколения очаквам скоро и новини "не пийте вода от пералнята", "не бъркайте с пирон в контакта", "скокът от балкон може да е смъртоносен" и може би "човешката глава не е по-здрава от предницата на автомобил, единствено е възможно да е по-празна".