Ресторантьорите с открито писмо до Радев, молят го за помощ

Те искат отмяна на мерките, докато не се осигури помощ на бизнеса
7 сеп 2021 17:00, Нели Христова
65
Ресторантьорите с открито писмо до Радев, молят го за помощ
Снимка: БГНЕС

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията изпратиха отворено писмо на президента Румен Радев. В него те изразяват недоволството си, че институциите са останали "глухи и слепи" за изразените от тях проблеми и не са предложени механизми за минимализиране на последиците от противоепидемичните мерки.

Тъй като няма редовно избрано правителство на парламентарна основа, те се надяват президентът Радев да им помогне да получат компенсация за щетите, които понасят.

Ето и пълното им писмо:

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията нееднократно заявиха своята позиция относно предстоящото въвеждане на противоепидемични мерки на територията на страната и нуждата от конкретни постъпки на служебния кабинет в лицето на министъра на здравеопазването, министъра на труда и социалната политика и министъра на икономиката. За огромно съжаление, институциите останаха „глухи и слепи“ за сочените от нашия бранш проблеми и предлаганите от нас механизми за минимализиране на социално-икономическите последици от предстоящата четвърта вълна от Ковид 19.

На 15.07.2021г., назначеното от Вас служебно правителство прие с Решение №518 „НАЦИОНАЛЕН ОПЕРАТИВЕН ПЛАН ЗА СПРАВЯНЕ С ПАНДЕМИЯТА ОТ SARS-CoV-2“. Същият не беше подложен на обществено обсъждане, нито беше подкрепен с необходимият задълбочен и мотивиран анализ на предложените нефармацевтични мерки за справяне с пандемията от Ковид 19. Безспорно, предвидимостта на правителствените решения за нас като бизнес е изключително важна и наличието на адекватен план би било важно за планирането на бъдещите действия от страна на управляващите, с които се засягат интересите на бизнеса и конституционното право на труд на работещите в сектора граждани. Но тази „предвидимост“ залегна само в частта със затварянето и ограничаването на работата на нашия сектор. Предвидимост и спокойствие за социално и икономическо подпомагане няма и безбройните медийни изяви и твърдения от страна на представители на служебния кабинет, че мерки в подкрепа на бизнеса също ще бъдат предвидени, остават само празни обещания, неподкрепени с реални действия и инициативност от страна на отговорните институции в тази посока.

Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията отново апелират и настояват за разум и политическа отговорност - налаганите здравни мерки следва да кореспондират със съответстващите им компенсации и помощи за бизнеса, които да ни позволят както да запазим работещите в сектора хора, така и да спасим бизнеса си от фалит.

И понеже страната ни е на прага на нова Ковид вълна, а няма редовно избрано правителство на парламентарна основа, считаме, че единствено Ваша е политическата и морална отговорност за действията и бездействията на назначеното от Вас служебно правителство. В рамките на срока на правомощията на служебното правителство само Вие имате възможност да правите промени в неговия състав, а за наложителната необходимост от това ние, а и целия туристически бранш нееднократно сигнализирахме и апелирахме.

Днес, 07.09.2021г., с влизането в сила на издадената от здравния министър заповед за въвеждане на национални противоепидемични мерки, БЕЗ предвидени насрещни социални и икономически компенсации, „на улицата“ остават стотици хиляди български семейства, заети в туристическия бранш и съпътстващите го обслужващи сектори. Подобна политическа безотговорност и липса на междуинституционална координация, въпреки многократните сигнали от наша страна, не може да продължава да бъде толерирана.

Настояваме за отмяна на действащите от днес противоепидемични мерки до предвиждането и приемането на съгласувани с бизнеса социални и икономически мерки за подпомагане. Настояваме за спешна ревизия на Националния оперативен план за справяне с пандемията, за да се премахнат заложените в него дискриминационни и лишени от житейска и медицинска логика ограничения.

Служебните министри са избрани и назначени от Вас! Действията и бездействията им са и ще бъдат Ваша политическа отговорност!


65
Още от Общество
Руски опозиционер, избягал в България: Тук е много по-добре от реалността в Русия
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
И Радев как точно ще им помогне??
60
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Радев е бита карта или употребена салфетка! :)))))))))))
59
0
 
0
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
Тяхното писмо с акцент е в края.
58
3
 
1
 
! Отговори
Бонго Бонго преди 1 седмица
Не е вярно уважаеми,Тези хора не искат помощ от редника, те ще докажат,че той за нищо не става и в труден момент не им е помогнал, това е за хората, за да се убедят в некадърността на редник Радев. Скоро той ще е арестуван и това ще прибавят като жар на главата му.Беше ясно, че ще закъсат, няма го Бойко да отдели пари. Това е сеир тъй да го нарека.
57
1
 
3
 
! Отговори
Искайте, искайте преди 1 седмица
сега е момента да искате. Както е тръгнало с гласуването на бюджета може помощите да станат 100/0. Всеки раздава вече в тази държава.
56
2
 
8
 
! Отговори
Нали шяхте преди 1 седмица
Да блокирате държавата!Стачкувайте колкото искате,никакви помощи.Защо едни да работят,за да ви хранят,а вие да лежите Дадоха ви възможност да работите на 100%,но вие не искате .
55
1
 
14
 
! Отговори
А,стига,бе преди 1 седмица
Пържите картофите в мазнина от първия локдаон,само че на четворни цени и искате клиенти.Баланите свършиха.
54
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Алууу,печелбарите ,не спазвате никакви мерки ,днес ходих на кафе ,сервитьорката нямаше маска )но пък беше облечена с една дълга кожена престилка като униформа ,такива ги ползват в месокомбинатите ,леле
53
1
 
5
 
! Отговори
РАДЕВИТЕ ЖАБИ.. преди 1 седмица
ПОСЕЩАВАТ САМО ДЪРЖАВНИТЕ ВОЕННИ ШКЕМБЕДЖИЙНИЦИ-НА ДЪРЖАВНИ КУПОНИ....... И МРАЗЯТ ЧАСТНИЦИТЕ......... ТРОЛЕНЕТО ИМ ГО ДОКАЗВА.....
52
5
 
5
 
! Отговори
Тъпня преди 1 седмица
Ресторантьорска държава. Щом и тия опряха до президента положението е уау. Давайте да се разболеем само манджата да не ни остава.
51
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Това на Алибегов измишльотините ли са?! Ама нали щеше да има стачка бе? Айде стачкувайте, че да си починем от гюрюлтията. А тръгнали и помощи да искат.. ОК , на работещите там служители може, ако са били осигуряване, ама на собствениците какви помощи?
50
4
 
6
 
! Отговори
Зозо преди 1 седмица
До мак: Стига с това ДДС на кръчмите. ДДС-то 9%, ама тока, наемите, олиото........ всичко двойно. като искаш евтино - в къщи.
49
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Алибеговците това ли измислиха??? Нещо за данъка от 9% който плащат, за помощите 60 на 40 нЕма ли да кажат или за заплатите под масата и осигуровките на 4 часов работен ден.
48
9
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Чорапът ще "помисли" за кръчмите, само, ако е гладен... А той определено не е. Ще се направи на разсеян.
47
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Според мен ако Радев се застъпи за тях на следващите избори ще спечели допълнително гласове.
46
3
 
3
 
! Отговори
Да напишат преди 1 седмица
Отворено писмо и до отворения български клиент, който не иска да се ваксинира. Колегите им в Европа работят.
45
4
 
10
 
! Отговори
мак преди 1 седмица
Мислят, че Радев ще нареди кръчмите да не се затварят, а може би искат още да им се намали ддс, още да вдигнат цените. През лятото не се ли оправиха поне малко "благодарение" на скъпотията и пълни кръчми? Те във всичко ли са изрядни? Сегашните мерки и обстановката не са по-различни от преди, защо сега са в бойна готовност, а преди само рИваха? Заради т.лупа?
44
2
 
8
 
! Отговори
ss преди 1 седмица
оставяйте ги да работят ! Рано или късно всички които ходят при тях или ще спрът или ще са умрели ! Да ги видим тогава с кви очи ще искат помощи ! По големи *** от кръчмарите няма !
43
2
 
13
 
! Отговори
ЗАЩО ?!?! преди 1 седмица
Нали им разрешиха храна за вкъщи да продават?
42
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
Др. Румен Митрофанов да ти помогне е все едно да чакаш от умрял писмо. Единственото , което може да прави нашия пРезидент е да проваля ежедневно Държавата и хората да мизеруват.