Икономист: Сигурно е, скоро ще има повишаване на данъците у нас

Нужна е промяна на пенсионния модел в България, каза Юлиан Войнов
14 сеп 2021 21:30, Анисия Иванова
58
Икономист: Сигурно е, скоро ще има повишаване на данъците у нас
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Почти е сигурно, че  ще се наложи повишаване на данъците в България в близко бъдеще. Увеличението на  зависимостта на пенсионната система от директни средства от държавния бюджет може да доведе до подобни промени в данъчната политика. Това заяви Юлиан Войнов, финансист и преподавател в Стопанска академия „Димитър А. Ценов", Свищов, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"На дневен ред за следващото правителство излиза промяната на философията на пенсионната система – дали тя може да продължи по този начин. За разлика от развитите държави, вторият и трети стълб на пенсионното осигуряване почти не действат в България и техният принос е малък“, каза Войнов, като причина за това за ниските доходи и осигурителни нива.

Още по темата

Остават проблемите в бюджета на НОИ, той като системата не може да набере нужните й средства само от осигурителните средства на работещите, като 50% от средствата идват от държавния бюджет, напомни Войнов.

"Ние получаваме най-ниските пенсии в ЕС“, коментира Войнов – в страната този доход от е порядъка на 40% от предишното заплащане, докато в много страни той достига до 70%-90%.

"Депутатите прекроиха пенсионната система по начин, по който тя е неустойчива, като увеличиха зависимостта й от държавното субсидиране.“, обясни гостът.

Продължаването на тази популистка политика, за което се виждат сигнали в парламента, могат да доведат до ситуация, в която вноските в пенсионната система нямат нищо общо с получаваните пенсии, каза Войнов.

Наливането на пари в икономиката винаги води до повишаване на инфлацията, когато това се случва по време на икономически възход. „Когато имаме криза в икономиката, това е подпомагаща антициклична мярка. Гласуваните в актуализирания бюджет средства за подпомагане ще бъдат отпуснати на бизнеса, ако се влоши здравната криза.

От финансовата криза от 2008 г. до 2015 г. България имаше „много сериозни дефлационни процеси, които се успокоиха в периода 2015 г. - 2017 г. След това имаше по-сериозна инфлация, която надхвърли 4 % през януари 2020 г. В момента имаме 3.6%, което не е извънредно.“ Проблемът идва от това, че докато е нормално България да е в такава догонваща цените позиция, тези инфлационни процеси са нарушени в развитите държави, особено сега с високите нива на налични средства в банките.

От гледна точка на макроикономическите прогнози, за ЕЦБ и Федералния резерв на САЩ проблем са дефлационните процеси, които може да се окажат перманентни, коментира Войнов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Когато се готвеше бюджетът в България миналата година, прогнозите не бяха много добри и се получи голямо подценяване на икономическото възстановяване – това явление се наблюдава и в световен мащаб.

„Мерките в България бяха значително по-либерални, отколкото в Западна Европа, което също се отрази по-добре на икономическото развитие. Реализирахме по-малък спад от очакваното и сега имаме по-голям растеж от заложеното“, коментира Войнов.

В актуализирания бюджет има допълнителни средства от 100 млн. лв. за подпомагане на общините, около 70 млн. лв. за туристическия сектор, каза Войнов и допълни, че дизайнът на мерките не се е променил от началото на пандемията.

Има увеличение и на парите за здравната система с приблизително 70 млн. лв. - средства за лекарства и за лекари на първа линия, каза Войнов.

Добавките от 120 лв. за всеки пенсионер до края на годината, която ще важи до влизането на увеличението на пенсиите, не бе одобрена от бюджетната комисия и с приемането й от парламента се появи ситуация, в която ако бяха влезли в сила с предложеното от правителството преизчисляване на коефициента на трудов стаж от 1.2 на 1.35, един пенсионер щеше да получава около 500 лв. минимална пенсия. „Това е малко по-малко от минималната заплата и значително над възможностите на бюджета на НОИ.“

Занижената макрорамка на бюджета за тази година създаде възможност за увеличението на пенсиите, каза Войнов.  Преизпълнението на приходите и неизпълнението на някои разходи доведоха до намален дефицит от 3.5 млрд. лв. към края на годината.

Повече за актуализацията на бюджета на страната, фискалната политика и инфлационните процеси в световната икономика може да гледате във видеото.


58
Още от Коронавирус
Всеки влиза в COVID зона безплатно и без направление
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 5 дни
До az явно не правиш разлика между данъци и осигуровки. То не че много хора правят разлика. Държавните служители плащат всички данъци.
51
1
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 6 дни
До 46:На всички! Ако си работил в реалната икономика си внасял осигуровки, ако си държавен служител да си си внасял ти, ако си "социално слаб" да си учил и да си почнал работа! Няма система в която един да внася и 5 да могат да ползват! Няма математически как да стане! А след 20 години като пенсионерите станат 3 милиона,социално слабите и те 3 милиона и имаме половин милион работещи от къде ще взимаме пари?
50
3
 
7
 
! Отговори
Не бойте се преди 6 дни
Великата свищовска академия е нищо повече от техникум. Тоя икономист за нищо не става, камо ли да прогнозира данъчна политика. Да си седи в Свищов и да руча рибена чорба.
49
2
 
13
 
! Отговори
az преди 6 дни
Айде почнете първо да облагате с данъци държавните служители - и без това не плащат данъци. Стига на гърба на реалните данъкоплатци си правите политиките. 1 данъкоплатец издържа 1 държавен служител , 1 дете , 1 пенсионер и 1 тъмно зелен - няма как да стане
48
4
 
13
 
! Отговори
ББ преди 6 дни
хаха какви пенсионери...нима те не внасяха по 40 години...къде са им вноските ...пеевски...божков?а в ...чекмеджетата...и сега мантрата...ама ние храним пенсионерите...не бре карате баварци с техните пари...приватизирахте заводи...създадени от тях...язовири...продадохте АЕЦ блокове...куневица...кого лъжете...си мислите...къде са инвеститорите-произвеждащи и плащащи данъци..само обществени през които ограбвате данъците ни и ЕС фондове...дпс-гроб...и ЕС лицемерно мълчи...и продължава този геноцид
47
5
 
5
 
! Отговори
Я да се съвземете преди 6 дни
Вече се говори за безусловен минимален доход. Бизнеса е основан на потреблението. Няма потребление, няма бизнес. Като не ти харесва да плащаш за да ти потребяват продуктите, марш някъде в Африка. Ама то там кой да ти купи цеулозата (примерно). Данъците нагоре! Това е начина!
46
5
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 6 дни
До Спокоен: Ама и пенсията е толкова колкото си внесъл :)
45
0
 
11
 
! Отговори
до 44 преди 6 дни
Индивидуални партиди на КОГО? На полицаи, на пожарникари, на военни, на общински и държавни служители ли? На учители, на лекари с държавни и общински заведения, на горски, на ДАИ, на ТОЛ-аджии ли? Я, ама те станаха повече от ***!
44
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Сега ще повишат данъците на самоосигуряващите се за да може тези на държавна служба да са си спокойни
43
5
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 6 дни
ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ!!! Това е истината! Които колкото е внесъл, толкова да ползва! Спрете и плащанията към "социално слабите" с 10 чаавета и 0 работни дни! Пари има, ама ги пилеем по държавни мързели и ромей! С тези глупости които правят скоро няма да има нито един човек в тази държава които да се осигурява на повече от минималната заплата!
42
0
 
10
 
! Отговори
до 38 преди 6 дни
Дания казваш. Смяна на тазобедрена става е БЕЗПЛАТНО и след 6 месеца се връщаш да работиш и плащаш данъци. В България ми искат 6000 лева които с ТЕЛК пенсията си няма как да платя, съответно до края на живота си ще съм в тежест на държавата.
41
3
 
0
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
До 37Отделно, никъде не съм писал, че България ще плаща двойно... Но повярвай ми - никой няма да иска да плати с повече от 20-30% дори да знае, че ще си го върне с горница
40
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Бива да спрат кражбите на бюджета и всичко е точно. Също така 50% от държавните служители и производни трябва да се премахнат и народа да си ползва услугите през нета.
39
2
 
2
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
До 37Аз пиша факти: 950 милиарда и 1800 милиарда, без Великобритания.
38
3
 
9
 
! Отговори
Спокоен преди 6 дни
Не съществува развита държава в света, която да е заседнала в т.н. "плосък данък печалба". В Норвегия теоретично може да стигне 90%. Дания, Щвейцария, Швеция, Финландия и т.н. И никой бизнес там не е напънал да бяга към България. Спрете се с безумията и пари има. За всичко!
37
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
До Христо Христов . . .Ти сериозно ли говориш за двойни вноски към ЕС. Увеличение има но то е с 10%, а не двойно.
36
3
 
5
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
Предният бюджет на ЕС беше 950 милиарда. Сегашният е 1800 милиарда.Бачкайте еврофили да го плащате!
35
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 дни
Да тези които не са държавни служители ще им плащат техните данъци и осигуровки затва хората се натискат за държ служба
34
4
 
11
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
До 31"Работодателите ако бяха нормални щяха да вдигнат заплатите с по 50% за да нормализират нещата ." - кой работодател вдига заплати, ако не е принуден?
33
5
 
6
 
! Отговори
Христо Христов преди 6 дни
Не заради пенсиите, а заради повишените вноски за ЕС: двойно повече пари за Брюксел, при това без 50те милиарда от Великобритания.