Икономист: Сигурно е, скоро ще има повишаване на данъците у нас

Нужна е промяна на пенсионния модел в България, каза Юлиан Войнов
14 сеп 2021 21:30, Анисия Иванова
58
Икономист: Сигурно е, скоро ще има повишаване на данъците у нас
Снимка: Bloomberg TV Bulgaria

Почти е сигурно, че  ще се наложи повишаване на данъците в България в близко бъдеще. Увеличението на  зависимостта на пенсионната система от директни средства от държавния бюджет може да доведе до подобни промени в данъчната политика. Това заяви Юлиан Войнов, финансист и преподавател в Стопанска академия „Димитър А. Ценов", Свищов, в ефира на предаването „Светът е бизнес“ с водещ Ивайло Лаков.

"На дневен ред за следващото правителство излиза промяната на философията на пенсионната система – дали тя може да продължи по този начин. За разлика от развитите държави, вторият и трети стълб на пенсионното осигуряване почти не действат в България и техният принос е малък“, каза Войнов, като причина за това за ниските доходи и осигурителни нива.

Още по темата

Остават проблемите в бюджета на НОИ, той като системата не може да набере нужните й средства само от осигурителните средства на работещите, като 50% от средствата идват от държавния бюджет, напомни Войнов.

"Ние получаваме най-ниските пенсии в ЕС“, коментира Войнов – в страната този доход от е порядъка на 40% от предишното заплащане, докато в много страни той достига до 70%-90%.

"Депутатите прекроиха пенсионната система по начин, по който тя е неустойчива, като увеличиха зависимостта й от държавното субсидиране.“, обясни гостът.

Продължаването на тази популистка политика, за което се виждат сигнали в парламента, могат да доведат до ситуация, в която вноските в пенсионната система нямат нищо общо с получаваните пенсии, каза Войнов.

Наливането на пари в икономиката винаги води до повишаване на инфлацията, когато това се случва по време на икономически възход. „Когато имаме криза в икономиката, това е подпомагаща антициклична мярка. Гласуваните в актуализирания бюджет средства за подпомагане ще бъдат отпуснати на бизнеса, ако се влоши здравната криза.

От финансовата криза от 2008 г. до 2015 г. България имаше „много сериозни дефлационни процеси, които се успокоиха в периода 2015 г. - 2017 г. След това имаше по-сериозна инфлация, която надхвърли 4 % през януари 2020 г. В момента имаме 3.6%, което не е извънредно.“ Проблемът идва от това, че докато е нормално България да е в такава догонваща цените позиция, тези инфлационни процеси са нарушени в развитите държави, особено сега с високите нива на налични средства в банките.

От гледна точка на макроикономическите прогнози, за ЕЦБ и Федералния резерв на САЩ проблем са дефлационните процеси, които може да се окажат перманентни, коментира Войнов пред Bloomberg TV Bulgaria.

Когато се готвеше бюджетът в България миналата година, прогнозите не бяха много добри и се получи голямо подценяване на икономическото възстановяване – това явление се наблюдава и в световен мащаб.

„Мерките в България бяха значително по-либерални, отколкото в Западна Европа, което също се отрази по-добре на икономическото развитие. Реализирахме по-малък спад от очакваното и сега имаме по-голям растеж от заложеното“, коментира Войнов.

В актуализирания бюджет има допълнителни средства от 100 млн. лв. за подпомагане на общините, около 70 млн. лв. за туристическия сектор, каза Войнов и допълни, че дизайнът на мерките не се е променил от началото на пандемията.

Има увеличение и на парите за здравната система с приблизително 70 млн. лв. - средства за лекарства и за лекари на първа линия, каза Войнов.

Добавките от 120 лв. за всеки пенсионер до края на годината, която ще важи до влизането на увеличението на пенсиите, не бе одобрена от бюджетната комисия и с приемането й от парламента се появи ситуация, в която ако бяха влезли в сила с предложеното от правителството преизчисляване на коефициента на трудов стаж от 1.2 на 1.35, един пенсионер щеше да получава около 500 лв. минимална пенсия. „Това е малко по-малко от минималната заплата и значително над възможностите на бюджета на НОИ.“

Занижената макрорамка на бюджета за тази година създаде възможност за увеличението на пенсиите, каза Войнов.  Преизпълнението на приходите и неизпълнението на някои разходи доведоха до намален дефицит от 3.5 млрд. лв. към края на годината.

Повече за актуализацията на бюджета на страната, фискалната политика и инфлационните процеси в световната икономика може да гледате във видеото.


58
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
47
1
 
1
 
! Отговори
123 преди 1 година
До az явно не правиш разлика между данъци и осигуровки. То не че много хора правят разлика. Държавните служители плащат всички данъци.
46
1
 
4
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
До 46:На всички! Ако си работил в реалната икономика си внасял осигуровки, ако си държавен служител да си си внасял ти, ако си "социално слаб" да си учил и да си почнал работа! Няма система в която един да внася и 5 да могат да ползват! Няма математически как да стане! А след 20 години като пенсионерите станат 3 милиона,социално слабите и те 3 милиона и имаме половин милион работещи от къде ще взимаме пари?
45
3
 
7
 
! Отговори
Не бойте се преди 1 година
Великата свищовска академия е нищо повече от техникум. Тоя икономист за нищо не става, камо ли да прогнозира данъчна политика. Да си седи в Свищов и да руча рибена чорба.
44
2
 
13
 
! Отговори
az преди 1 година
Айде почнете първо да облагате с данъци държавните служители - и без това не плащат данъци. Стига на гърба на реалните данъкоплатци си правите политиките. 1 данъкоплатец издържа 1 държавен служител , 1 дете , 1 пенсионер и 1 тъмно зелен - няма как да стане
43
4
 
13
 
! Отговори
ББ преди 1 година
хаха какви пенсионери...нима те не внасяха по 40 години...къде са им вноските ...пеевски...божков?а в ...чекмеджетата...и сега мантрата...ама ние храним пенсионерите...не бре карате баварци с техните пари...приватизирахте заводи...създадени от тях...язовири...продадохте АЕЦ блокове...куневица...кого лъжете...си мислите...къде са инвеститорите-произвеждащи и плащащи данъци..само обществени през които ограбвате данъците ни и ЕС фондове...дпс-гроб...и ЕС лицемерно мълчи...и продължава този геноцид
42
5
 
5
 
! Отговори
Я да се съвземете преди 1 година
Вече се говори за безусловен минимален доход. Бизнеса е основан на потреблението. Няма потребление, няма бизнес. Като не ти харесва да плащаш за да ти потребяват продуктите, марш някъде в Африка. Ама то там кой да ти купи цеулозата (примерно). Данъците нагоре! Това е начина!
41
5
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 1 година
До Спокоен: Ама и пенсията е толкова колкото си внесъл :)
40
0
 
11
 
! Отговори
до 44 преди 1 година
Индивидуални партиди на КОГО? На полицаи, на пожарникари, на военни, на общински и държавни служители ли? На учители, на лекари с държавни и общински заведения, на горски, на ДАИ, на ТОЛ-аджии ли? Я, ама те станаха повече от ***!
39
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Сега ще повишат данъците на самоосигуряващите се за да може тези на държавна служба да са си спокойни
38
5
 
9
 
! Отговори
Радослав преди 1 година
ИНДИВИДУАЛНИ ПАРТИДИ!!! Това е истината! Които колкото е внесъл, толкова да ползва! Спрете и плащанията към "социално слабите" с 10 чаавета и 0 работни дни! Пари има, ама ги пилеем по държавни мързели и ромей! С тези глупости които правят скоро няма да има нито един човек в тази държава които да се осигурява на повече от минималната заплата!
37
0
 
10
 
! Отговори
до 38 преди 1 година
Дания казваш. Смяна на тазобедрена става е БЕЗПЛАТНО и след 6 месеца се връщаш да работиш и плащаш данъци. В България ми искат 6000 лева които с ТЕЛК пенсията си няма как да платя, съответно до края на живота си ще съм в тежест на държавата.
36
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Бива да спрат кражбите на бюджета и всичко е точно. Също така 50% от държавните служители и производни трябва да се премахнат и народа да си ползва услугите през нета.
35
3
 
9
 
! Отговори
Спокоен преди 1 година
Не съществува развита държава в света, която да е заседнала в т.н. "плосък данък печалба". В Норвегия теоретично може да стигне 90%. Дания, Щвейцария, Швеция, Финландия и т.н. И никой бизнес там не е напънал да бяга към България. Спрете се с безумията и пари има. За всичко!
34
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
До Христо Христов . . .Ти сериозно ли говориш за двойни вноски към ЕС. Увеличение има но то е с 10%, а не двойно.
33
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Да тези които не са държавни служители ще им плащат техните данъци и осигуровки затва хората се натискат за държ служба
32
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Вдигнат ли данъците в БГ маса народ ще избяга и ще мине пк в сивия сектор, трябва да са налпумни ако ги пипнат по време на пандемия !!!
31
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Ние сме вързани към еврото, когато се печата евро като за световно и левчето се обезценява. Затова сега имаме и тук покачване, нама нищо чудно в това, лошото е че заплатите не догонват а в БГ те са най ниски и хората са оставени на заплати за оцеляване а не за живот. Работодателите ако бяха нормални щяха да вдигнат заплатите с по 50% за да нормализират нещата .
30
0
 
5
 
! Отговори
Stoyanov преди 1 година
До Анонимен"Днес ми звънят от мобилния оператор" --- може може , аз от 3 години съм на срочен договор. Не ходи да преподписваш.
29
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Никви данатциии уууеуееее! То не чи ги плащам, ама и ас да са изкажа!
28
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 година
Днес ми звънят от мобилния оператор, че ми изтичал договора в края на годината и аз викам, че искам да си продължа сегашния договори, ама ми казаха, че не можело , защото вече нямало такава възможност. Предложиха ми вариант с 5 лева по-висока сметка.Ще ни се разкаже играта от инфлация на каквото се сетите.