Шефът на ГДБОП: Фалшив ТЕЛК струва между 1000 и 1200 лв.

Разследват случая над година
19 сеп 2021 09:43, Ния Христова
32
Шефът на ГДБОП: Фалшив ТЕЛК струва между 1000 и 1200 лв.
Снимка: БГНЕС
"Между 1000 и 1200 лв. струвало изваждането на фалшиво ТЕЛК решение", каза пред Нова тв директорът на ГДБОП гл. комисар Калин Стоянов. 
 
Шефът на ГДБОП посочи, че службата разследва случая на злоупотреби с ТЕЛК-ове над година. До момента са установени около 50 случая. Установени са и хора, които са от провинцията и са се регистрирали в столицата, за да се явят пред конкретна ТЕЛК комисия.
 
"В групата има т.нар. кандидати, които имат ангажимента да намират желаещи, които реално не отговорят на условията за получаване на съответен процент нетрудоспособност. След това срещу сумата от 1000-1200 лв. на тези лица се оказва пълно съдействие за изваждане на необходимата медицинска информация. Има фрапиращи случаи, при които лицето само дава личната си карта, без дори да ходи на прегледи. След като получи необходимата медицинска информация, въпросните посредници правят контакт с ръководителите на ТЕЛК комисиите. Те, срещу по-голямата част от сумата, издават съответното ТЕЛК решение", обясни още Стоянов.
Още по темата
 
Той обясни, че издаването на такова решение се ощетява държавата по различни начини – предоставяне на пенсия, както и различни социални услуги. ГДБОП в момента проверяват дали тази схема има „шапка”, работят и срещу други, подобни схеми.
 
Гл. комисар Стоянов направи коментар относно и разбитата организирана престъпна група за каналджийство. Той посочи, че този случай не е прецедент.
 
"Организаторите на престъпни групи, ангажирани с нелегалната миграция, са предимно граждани от страните на произход на мигрантите. Някои от тях дори придобиват статут на постоянно пребиваващи. Участници в групите са и българи, които са организирани в отделните звена и етапи на престъпната дейност. Основно у нас такива лица отговарят за логистичния процес – осигуряване на транспорт, храна, подслон", обясни шефът на ГДБОП.
 
Стоянов изтъкна, че цената за предвижване от Афганистан до Германия варира между 10 000 и 12 000 евро, а транспортирането от Турция до Сърбия струва около 2000-3000 евро.

32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
29
0
 
5
 
! Отговори
ПроСоТо преди 1 месец
не знам как ще ги подведат под отговорност тия хванатие,вероятно за "Издаване на документ с невярно съдържание",но според мен при ДОКАЗАНО такова действие,виновните да влизат в панделата за поне две години..И доктора,издал фалшификата,и "инвалида",който е платил за престъплението..Да си имат "обеца на ухото"..
28
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До 29, Чичи не няма! За тях има нормални граждани, журналисти, блогъри и протестъри, които да подслушват и да тероризират. Що се крият от народа в кенефите, щото те толкова си могат.
27
4
 
0
 
! Отговори
Чичи преди 1 месец
За служителите и ръководството на ГДБОП няма ли наркотрафикнти, ддс-ри и перачи на пари, та опряха до изкуфлите лекарки и *** да се правят на полицаи??
26
0
 
6
 
! Отговори
ако преди 1 месец
се развъртят по ТЕЛК-вете из цялата страна ,ще се окаже ,че 90% са фалшиви. И да се тръгне --от къде и КОЙ издава фалшив документ за заболяване несъществуващо за към комисията ТЕЛК. Това трябва ! Останалото са всекидневни информации за фалшивост и НИЩО накрая.
25
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ако се захванат двама сериозни разследващи жутналисти за една година ще разкрият 100 такива доктори и ще имат заснети материали със скрити камери,микрофони,документи с подписи и печати от съответните нарушители. А държвата с целият си ресурс дреме.
24
0
 
5
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
БЛАГОСЛОВЕН ДА Е ТОЗИ КОЙТУ ИЗЛЪЖИ И ОСКУБИ ДРЪЖАВАТА ! СВЕТИЯ Е ТОЗИ КОЙТО НАПРАЙ СЪЩОТО С НЕКОЯ БАНКА !
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Не мога да ги гледам даже. През два дена сте ги цопнали в телевизиите да ви заекват.
22
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Манете ги тия ГДБОП само некадърници и неадекватници.
21
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
А ще се разследват ли колко реално болни са били ощетени от решенията на TEЛK?
20
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Познавам един с фалшив ТЕЛК който получава пенсия за инвалидност и прави и търговия, пътува по чужбина
19
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
НЕГРАМОТНО написано
18
4
 
2
 
! Отговори
Всъщност преди 1 месец
Фалшив ТЕЛК няма.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
То по-ужасното е, че не дават ТЕЛК решения на хора, които ги заслужават и от тя също искат пари!Аз съм с диабет, диабетна полиневропатия, хипертония 2 ст, и прекаран синдром на Гилен-Баре... Без подкуп абсолютно нулеви шансове за 50%. Затова не съм си правил и труда да вися денонощно на опашките пред РЗОК.
16
0
 
11
 
! Отговори
ТЕЛК-а преди 1 месец
Че то нещо сметките са на кантар. Аз съм с ТЕЛК и след 25 години втора категория, ме инвалидизираха с 212 лева пенсия. Значи, на 2 години ме преосвидетелстват, ако плащам по 1200 лева пенсията ми остава 150 лева месечно. Пък тия "допълнителни социални услуги" си ги вземайте. Щял съм да пътувам безплатно в градския транспорт?! Че аз до спирката нямам възможност да стигна с количката.
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Кажете поне на кого да ги дадем да не търсим .. то е ясно че бг всичко е прокажено
14
0
 
2
 
! Отговори
капка в морето преди 1 месец
не се покрива стойнастта на скъпите лекарства!
13
0
 
11
 
! Отговори
ЦИНИК преди 1 месец
Фалшивите Телкуве ощетяали дръжавата ? Бря ,а партийте кът зимът субсидии те не я ощетяват ? Кой е тарикат жа скуби дръжавата колкуту мой ! От тя не е майка ,а мащеха.
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Интересно тия мигранти от къде ги вадят тия пари икои им плаща цялото пребазиранев Европа. Ясно е че искат дазатрият Европа и християнството.
11
0
 
10
 
! Отговори
практиката на ТЕЛК преди 1 месец
При 80% заключение ти дават Решение 50%. Борба за икономии! Кой е крадецът?-ТЕЛК!
10
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
След 30 години тия откриха че имало фалшиви ТЕЛКОВЕ!Цели поколения индуси израснаха с фалшиви пенсии!И не само индуси ами и разни мутри и кифли,връзкари всякакви че и доктори!