Ценови шок и при горивата - декември ще плащаме от 3 до 5% по-скъпо за литър

Шофьорите вече усещат увеличенията
Обновена: 7 окт 2021 23:11 | 7 окт 2021 23:00, Анисия Иванова
151

От 3 до 5% ръст на цените на основните горива до края на годината очакват експертите у нас. Причината - растящите цени на петрола и природния газ на световните пазари. Възможностите към момента за задържане на цените са почти изчерпани, смятат от Българската петролна и газова асоциация.

От началото на годината цените на горивата тръгнаха нагоре, като до момента увеличението е с до 50 стотинки за литър. В сравнение със световните пазари у нас ръстът е по-бавен, благодарение на съхранените наличности, но тенденцията за увеличение ще се запази до Нова година, отчитат експерти.

Още по темата

"В момента тези запаси са изчерпани и прогнозата е в рамките на 5-7 стотинки, бихме могли да се придържаме, стига да няма нови колебания", каза председателят на Българската петролна и газова асоциация Живодар Терзиев.

Зрители на Bulgaria ON AIR сигнализираха, че в последните дни цените на бензина и дизела са между 2,20 и 2,35 лв. за литър. Така на практика се оказва, че през декември ще зареждаме с от 3 до 5% по-скъпи горива и тогава литърът ще ни струва 2,40 лева. 

А шофьорите вече усещат по-скъпите горива и по джоба си.

"Пълня си автомобила догоре", каза шофьор.

"Повечето бензиностанции предлагат отстъпки", допълни друг шофьор.

Причините за поскъпването на горивата са готвените от ЕК промени в облагането и вкарването на екологичен компонент в цената им, обясни Светослав Бенчев - юрист на браншовата организация.

Според подготвяната нова евродиректива от 2023 г. акцизът за всички горива, използвани в транспорта, ще се смята според енергийно съдържание, а не на литър, както е в момента. Само от тази промяна косвеният данък за бензина ще се увеличи с 50 ст., при дизела с 1,40 лв., за пропан-бутана увеличението ще е от 18 до 40 ст., а за метана, който се използва като моторно гориво - до 76 ст.

Към тези стойности трябва да се прибави и екологичната компонента, която при 50 евро цена на тон въглеродни емисии ще добави още 55-65 стотинки на литър, показват изчисленията на асоциацията. От крайните сметки излиза, че се очаква увеличение на литър гориво от поне 1,20-1,32 лв.

Така новото облагане ще доведе до почти двойното поскъпване на бензин и дизел, ако се сравняват със сегашните им нива, и от 2023 г. литър ще е към 4 лева, пише "24 часа".

На фона на увеличението в момента ЕС цели постигане на икономика без вредни емисии в следващите три десетилетия, а промените трябва да влязат в сила от 2023 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


151
Още по темата: горивацениBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
126
0
 
0
 
! Отговори
Цецо преди 2 години
Бойко come back нали бяхме енергийно независими
125
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз ще си закупя файтон с два коня нека видим тогава как ще ме обложат
124
3
 
2
 
! Отговори
Таня преди 2 години
Моята кола е на ток. Повечето зареждачки са безплатни.
123
1
 
3
 
! Отговори
успокоение... преди 2 години
Това ще бъде най-малкото което ни очаква , ще ни се стори като РАЗХОДКА В ПАРКА , от това което ни очаква , които и да дойдат на власт , дори и герб да се завърнат , защото пък герб ЗАДЪРЖАХА УМИШЛЕНО СКОКЪТ НА ЦЕНИТЕ !
122
1
 
6
 
! Отговори
Е... преди 2 години
Нали все пак сме в България , която е само на ТЕОРИЯ в ЕС , а на практика нищо подобно !
121
1
 
6
 
! Отговори
Фактите ! преди 2 години
Аз си мисля че е малко , поне 50 % . В България всичко е хаос , като при управлението на И.Костов , за депутатите инфлацията бе 70% , и с толкова си вдигаха заплатКИТЕ , а на другият ден , за народа , инфлацията бе обявена от Костов ---3 % /ТРИ %/. И друго ,... как е възможно в Турция едно лекарство да струва 1. 44 лв. / ЕДИН ЛЕВ И 44 СТОТИНКИ / , а същото ФЪФ Бе-Ге-тото на Европа , да бъде 11. 86 лв /ЕДИНАДЕСЕТ ЛЕВА И 86 СТОТИНКИ /!НЯМАМ ДУМИ ,... И НЕ Е САМО ТОВА ..
120
0
 
2
 
! Отговори
Т.е. преди 2 години
Смятайте 13-15% , омръзна ми да ни будалкат , с колко се повишиха цените до сега , с 2 или с 3 % !Забравят нулите след 2 - 3 % , да не говорим за 200 % на някои стоки , например ЖЕЛЯЗОТО !
119
0
 
1
 
! Отговори
до 109 преди 2 години
а дано!
118
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Голямата цел на зелените тикви в Брюксел - да унищожат икономиката и да ви направят бедни.
117
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Все повече се убеждавам, че ЕП и ЕК в Брюксел са хора, които си нямат идея за проблемите на обикновенните хора. Те са си добре с 15 к евро заплати. Повече от половината от цената на литър гориво са акциз и ДДС и те ще вдигат акцизите?!!!Явно след две години 2 евро на литър ще ни е цената тук. Електрическите автомобили не са алтернатива, защото са скъпи и енергията също расте.
116
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Добре дошли в средновековието - купувайте коне и каруци. Да благодарим на екоталибаните и брюкселските слабоумници, за мизерията която с такива кански усилия ни осигуриха - хвала на тези гении и добри хора.
115
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев няма вина за повишението на бензина. Това е международно увеличение. Радев има вина за повишението на тока, за спирането на строежите, за голяма част от инфлацията, за хаоса с умрелите от ковид и за заседналия кораб дето стои от половин месец.
114
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
До Иван - защото в ЕС има данък + акциз. В турция данъчната ставка на горивото е мноого по-малка.
113
2
 
1
 
! Отговори
Уууу преди 2 години
Да живеят генералните промени на фигуранта.
112
0
 
6
 
! Отговори
Иван преди 2 години
А защо в Турция, която не е в ЕС, цената на Shell V-Power e 1,40 лв. за литър?????
111
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
То краварникът вече пред фалит. Снощи сенатът гласува агонията да я проточат до Коледа иначе ще обявят дефолт още към 20 октомври, пък вие за едни цени на нафтата се кахърите.
110
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Малко е. 10 евро литъра да стане, тада се спрът най-сетне скапаните каруци.
109
0
 
1
 
! Отговори
Гответе се преди 2 години
$542 Billion - това е сумата която американската индустрия трябва да плати за рестартирането на спрелите, по времето на ковид петролни кладенци. На всичкото отгоре има голям политически вятър срещу петрола. Зелените в Европа са против рестартирането на холандското газово поле. В САЩ пищят срещу Шистовите кладенци и канадските петролни пясъци. Няма да му е лесно на Байдън. Хем да угоди на зелените си избиратели хем да педотрвати енергийна криза. Гответе се за енергийна криза!
108
0
 
2
 
! Отговори
Няма изход преди 2 години
До има изходДържавите нямат интерес от безплатен транспорт: колела , ригши, обувки и тн. Дори и на тези неща да преминем, пак ще намерят начин да ни обложат. Хазните трябва да се пълнят.
107
0
 
0
 
! Отговори
Някой си преди 2 години
До до 120И как сам ще си определиш заплата пък си ми много интересен ТИ. Кво отиваш при работодателя и му викаш "Искам аз 5000 лева заплата".....