Петковден е, започват зимните празници

Правят се курбани, сборове, служби за здраве и плодородие
14 окт 2021 07:40, Анисия Иванова
3
Петковден е, започват зимните празници
Снимка: БГНЕС

Българската православна църква почита днес църковния празник на Света Петка - Параскева Търновска, наричан от народа Петковден.

Преподобната Петка, наречена още Българска, е родена в град Епиват на Мраморно море през 11-и век. Води благочестив живот, а след кончината й нейните мощи, които притежават целителна сила, се превръщат в символ на борбата за съхраняване на християнската култура от ислямската асимилация.

Цар Иван-Асен Втори ги пренася в Търново, където се пазят до превземането на старата столица. След дълги странствания мощите намират покой в румънския град Яш, където са и досега.

Празникът в чест на Света Петка - Петковден, се смята за завършек на лятото и есента, а с това и на активния стопански цикъл.

Народът отбелязва Петковден като начало на зимните празници. По традиция се правят курбани, сборове и служби за здраве и плодородие.

На този ден имен ден празнуват: Петко, Петка, Петкан, Петра, Петрана, Петрина, Петрия, Петричка, Петкана, Пенко, Пенка, Параскев, Параскева, Парашкев, Парашкева, Паруш, Кева.


3
Още от Общество
Работодатели искат заплатата само по банкова сметка
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
Петрана не празнува ли на Петровден?Какви са тия измишльотини с имена,нямащи нищо общо с празника.Щом започват буквата П,значи трябвало да празнуват.А моята Путкана да празнува ли?
2
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 2 дни
На именниците - честито, да са живи и здрави, да пожънат успехи.
1
4
 
6
 
! Отговори
До анти-хелоуинците преди 2 дни
По стар стил Петковден е бил честван на 27 октомври, няколко дена преди западноевропейския Хелоуин. На здрачаване, на кръстопът извън населеното място жените от селото (града) се събирали, за да извършат вещерски ритуали с черна птица. Всяка от тях занасяла у дома по няколко пера от тази птица и през годината ги използвала при извършването на различни магически практики. В по-ново време (19-и век) народът си обяснявал този обичай като магия за здраве, да бъдат възпрени болестотворните демони.