Радев поздрави лекарите, пожела им здраве и непреклонна воля

Изявени педиатри и неонатолози получиха Почетния знак на президента
46
Радев поздрави лекарите, пожела им здраве и непреклонна воля
Снимка: Президентство

В Деня на българския лекар президентът Румен Радев отличи с Почетния знак на държавния глава изявени педиатри и неонатолози.

Отличията са за заслугите им към детското здравеопазване и приноса им за реализиране на дарителската инициатива под патронажа на президента "Българската Коледа".

Удостоени с Почетния знак на президента са проф. д-р Пенка Переновска, проф. д-р Боряна Слънчева, проф. Мая Кръстева-Вилмош, проф. д-р Виолета Йотова, проф. д-р Добрин Константинов, проф. д-р Стефан Стефанов и д-р Георги Узунов.
 
Уважение и признателност заслужават всички медици, посветили живота си на тази трудна и свята професия, в основата на която са залегнали най-висшите морални ценности. Освен да лекуват, мисията на лекарите е да дават вяра, да връщат надеждата и да гарантират бъдещето на българската нация, заяви на церемонията президентът.

Той изрази признателност пред отличените медици за активната им работа за реализацията на инициативата "Българската Коледа", съобщиха от прессекретариата на държавния глава. Благодарение на тези усилия инициативата спечели общественото доверие и се утвърди като национална кауза, вдъхваща вяра, че сме хуманно общество, умеещо да се обединява около най-благородните цели, добави Румен Радев.

Държавният поздрави всички български медици по повод празника и им пожела здраве, сила и непреклонна воля, за да продължават да изпълняват успешно своята мисия.

В своето слово от името на наградените проф. д-р Виолета Йотова изрази признателност на българския медицински персонал за това, че намира сили, въпреки неустойчивото и понякога непонятно време, да работи с всички сили и отдаденост. Той благодари и на обществото, което поставя своите медици на заслужено високо място в елита си. Проф. Йотова се обърна към поколението бъдещи медици с призив да бъдат още по-добри, можещи и успешни.

Проф. д-р Виолета Йотова е ръководител на Катедрата по педиатрия и медицинска генетика в Медицински университет - Варна, и ръководител на Първа детска клиника в Университетската болница "Св. Марина" във Варна. Председател е на Държавната комисия за присъждане на специалност по детска ендокринология и болести на обмяната и е директор на Експертния център по редки ендокринни заболявания към УМБАЛ "Света Марина". Основните й научни разработки са в областта на детския диабет, растеж и ендокринни последици от раждане с малки размери, а в последните години - в областта на детското затлъстяване и редки болести.

Проф. д-р Пенка Переновска е педиатър-пулмолог в УМБАЛ “Александровска” и началник на Първа детска клиника в болницата. През годините е сред съоснователите и ръководителите на Българското дружество по ваксинопрофилактика, Българското дружество по алерголгия и Българските асоциации по педиатрия и детска пневмология.  Носител е на редица отличия и награди в сферата на медицината у нас и в Европа.

Проф. д-р Боряна Слънчева е специалист по педиатрия, неонатология и здравен мениджмънт. Професор по неонатология към Катедра по акушерство и гинекология към МУ - София. Ръководи Неонатологичната клиника към Университетска болница "Майчин дом“ - София. Автор е на над 85 научни труда в специализирани медицински научни издания. Два пъти е носител на почетната диплома „Лекар, на когото българите вярват”, съответно за 2012 г. и 2015 г.

Проф. Мая Кръстева-Вилмош е специалист по педиатрия и неонатология и е началник на отделението по неонатология в Университетската болница "Свети Георги“ - Пловдив. Републикански консултант-специалист е в областта на неонатологията за Южна България. Дългогодишен председател е на Българската асоциация по неонатология.

Проф. д-р Добрин Константинов има специалности по детски болести, клинична хематология и детска клинична хематология и онкология. Специализирал е в Австрия, САЩ и Великобритания. Проф. Константинов е началник на Клиниката по детска клинична хематология и онкология в Университетска многопрофилна болница за активно лечение „Царица Йоанна - ИСУЛ“. Председател е на Българско научно дружество по детска хематология и онкология, член е на УС на Българския алианс за прецизирана и персонализирана медицина, член е и на редица международни медицински организации.

Проф. д-р Стефан Стефанов е специалист по детски болести и по детска ревматология. Специализира детска ревматология във Финландия, Германия и Италия. Член е на Международната организация на детските ревматолози (PRINTO), Българската педиатрична асоциация, Българското научно дружество по ревматология, Българското медицинско дружество по остеопороза и остеоартроза и на Асоциация "Ревматично болно дете". Автор и съавтор в над 120 научни статии, доклади и научни съобщения, учебник, учебно ръководство и др.

Д-р Георги Узунов е дългогодишен педиатър и неонатолог, преподавател в Тракийския университет, а от 1997 г. е директор на ДМСГД Ст. Загора. Има специалност по детски болести, магистър е по стопанско управление и здравен мениджмънт. Преминал е обучения в Швеция, Дания, САЩ, Франция и Испания. Работата му и като педиатър, и като директор, е насочена към недоносените деца и към децата с увреждания и техните семейства. Иновативен за страната и въведен от него е моделът за ранната интервенция на уврежданията.


46
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
43
0
 
2
 
! Отговори
Друга тема преди 1 месец
До кога България ше е ромска , турска и "друга" ?Не е ли най добре България да бъди БЪЛГАРСКА !?
42
0
 
3
 
! Отговори
доцент Мангъров преди 1 месец
Мене къде ме забравихте? Малко ли научен и практичен принос имам в борбата с пандемията? Путин ми обеща едни рублички, ама и орден искам.
41
0
 
0
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
До До 31: Така е. Аз не твърдя обратното :) Просто съм разбрал,че колегата обяви общо 455 починали за октомври 2020-та. Той е имал в предвид само от Ковид починали. Аз показах общо починали. Така,че да в момента е по зле със сигурност.
40
1
 
13
 
! Отговори
До 31 преди 1 месец
Сметките ти са доста щадящи за фигуранта, защото Октомври 2020 в България нямаше един ваксиниран, сега макар и 20% са си 20% отделно година по късно има и доста преболедували! Т.е. Кацаро и Радев успяват да уморят много повече хора от много по малко потенциално заразени!!!!!
39
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радеф мирно!Ходом марш към село!
38
0
 
13
 
! Отговори
e преди 1 месец
СРАМ и ПОЗОР е този,.
37
0
 
16
 
! Отговори
Muahaha преди 1 месец
Фигуранта поздравява лекарите с мерки довели до 5000 заразени и 200 починали за ден! И това е само началото!!! Как не те е срам да се показваш изобщо бе долно меекерееее!!!
36
1
 
16
 
! Отговори
Стоедин преди 1 месец
Президент ли? ГРОТЕСКА.
35
0
 
17
 
! Отговори
Надблюдател преди 1 месец
Когато цяла Европа се готвеше за новата вълна, Радев и Кацаров спаха, и се правиха че едва ли не това е измислено от Борисов и Щаба! Сега за подарък им препълни болниците, и ги поздравява с болшевишки лозунги...Нищо, ще на прави две коремни и 50 лицеви опори, и пандемията ще се "уплаши" и ще си тръгне сама! Корабът също ще отплава отсамосебе си!
34
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Радефчета!Марш в чекмеджетата!
33
0
 
21
 
! Отговори
Лицемер Радев преди 1 месец
Некадърник и лицемер се оказа пенсионираният летец Радев ! Радев Вън !
32
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Ай,Ай,Ай!Бла,Бла,Бла!
31
1
 
15
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
До Solar Power....... Неграмотните тролове на Радев не може да разберете дори елементарна информация. Починали от Ковид за октомври 2020 (за целия месец) - 441. Починали за октомври 2021 - 1606 (за 18 дни) Починалите досега за октомври 2021 са 3.64 пъти повече отколкото починалите за целия октомври. 2020. Благодарение на Радев и Кацаров! Радев е готов да ходи по трупове само и само да се докопа до втори мандат!
30
2
 
4
 
! Отговори
Solar Power преди 1 месец
До Истината: За октомври 40-та седмица на 2020-та починали - 1986 човека, за октомври 40-та седмица 2021-ва починали - 2974. Това са всички НЕ само ковид ! Ако следите дневните извадки горе долу средно по 100 на ден от ковид за една седмица за между 700-900. Може да нарасна зависи Кацъра какво ще направи. Закъсняват за зелени сертификати вече с много ... така,че като напълнят болниците на 100% следва лок пълен.
29
0
 
25
 
! Отговори
Само питам преди 1 месец
Колко безочлив и циничен наглец трябва да си, за да поздравяваш лекарите, след униженията, на които ги подложи некадърника Кацаров? Назначен от теб и изпълняващ безпрекословно твоите заповеди.
28
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
До Истината: И защо лъжеш хората. Ето информацията за миналата година: https://nsi.bg/bg/content/18121/basic-page/умирания-в-българия-по-седмици?fbclid=IwAR2j4AFJyOV3TbVv_eVt-JxhlksE6xDjcJkLrXhVwwn_sburebDuarBjFcw За октомври 2020-та година починалите са точно 8599 !!! Не лъжи ! Вземи си информацията от офиц. източник. 455 човека на месец даже и без ковид не са умирали в БГ поне 10 пъти повече :)
27
1
 
5
 
! Отговори
Пламнахме преди 1 месец
Ситуацията с Ковид в Благоевград става много изключително сериозна. МБАЛ е препълнена с болни, всяко отделение е ковид, с изключение на гастроентерология. Ковид има и в гинекология, където в момента са настанени 3 бременни жени, научи Struma. com.
26
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 1 месец
Нямаме нужда от непреклонна воля. Дано поне са компетентни и си разбират от работата.
25
1
 
21
 
! Отговори
Лойко преди 1 месец
Ако Борисов беше докарал държавата до това дереже което е сега, вече да бяхме го обесили. Мислете на тези избори с главите си. Анархията в държавата взе връх.Не ми се мисли каква хурка ни чака тази зима.
24
1
 
12
 
! Отговори
Истината преди 1 месец
Малко данни за размишление: починали в края на септември 2021 - 20882, починали до днес - 22488. Починали октомври 2020 (за целия месец) - 441 починали за октомври 2021 - 1606 (за 18 дни) Починалите досега за октомври 2021 са 3.64 пъти повече отколкото починалите за целия октомври. 2020. Благодарение на Радев и Кацаров! Радев е готов да ходи по трупове само и само да се докопа до втори мандат!