Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"

94% от ресторантьорския бранш е на колене, твърдят от СЗБ И БАЗ
8 ное 2021 10:39, Ния Христова
347
Ресторантьори: Спрете гаврата, чуваме само "следващата седмица ще решим"
Снимка: БГНЕС
Сдружението на заведенията в България и Българската асоциация на заведенията излязоха с остра позиция във връзка с противоепидемичните мерки и всички изисквания.
 
"Две седмици след въвеждането на "зеления сертификат" 94% от ресторантьорския бранш е поставен на колене. Условията по въвеждането му, нямащи нищо общо с това, което бе обещано от служебното правителство към бизнеса, вече принуди хиляди собственици в цялата страна да затворят своите обекти", казват от СЗБ и БАЗ, цитирани от Bulgaria ON AIR.
 
"Изправени пред дилемата - локдаун без обезщетения или безпрецедентно въвеждане на "зелен сертификат" при 20% ваксинирани, над две трети от представителите на бизнеса избраха в национално допитване по-малкото зло. Но само и единствено при определени от бизнеса условия", припомнят ресторантьорите.
Още по темата
 
Тези условия са:
 
1. Издаване на сертификати при положителен тест за антитела.
2. Безплатни тестове, а не тестове, които струват 10лв.
3. Въвеждане на зелени сертификати за всички търговски обекти, държавни и общински служители.
4. "Зелените сертификати" да важат само когато страната ни е в тъмночервена зона на заболяемост.
5. Разрешаване на проблемите с хора, на които заради придружаващи заболявания, не е препоръчително поставянето на ваксина.
 
СЗБ и БАЗ подчертават, че в издадената заповед нито една от по-горе изброените пет точки не присъства. "Спрете да се гаврите с нас и действайте", настояват ресторантьорите.
 
"Чуваме само "следващата седмица ще решим". И така до следващата седмица, когато отново чуваме същото. Ако и ние можехме да кажем по същия начин за всички разходи - ток, вода, наеми, заплати, осигуровки, такси, данъци, поддръжка и др. то може и да дочакаме "следващата седмица", но сега не можем!", казват още от СЗБ и БАЗ.
 
Затова настояваме за спешни действия от страна на държавата. Не ни интересуват вашите политически игри и популизъм. Не ни интересува колко ви е страх да вземете едно или друго решение, което знаете, че е правилно, но нямате интереси, лични интереси да го направите. Имате пет точки за изпълнение. Три от тях на томбола да изтеглите, ще спасите хиляди хора, заети в сектор туризъм. Очакваме действия, дами и господа, а не поредното тупане на топката. А дали ние имаме механизъм да ви противодействаме - да, отново можем да излезем на протест. Вероятно в по-различна форма, тъй като "разходките по центъра" изглежда не дават резултат, а във вашите очи те не са заплаха. Дали ще го направим сега - не, няма. Няма да организираме нито един протест седмица преди изборите, защото вие отново ще кажете, че е политически. А знаете ли как звучи това в ушите на собственик на фалиращо заведение? Знаете ли как звучи това в ушите на барман, сервитьор, готвач? Цинично, разбира се! Никога повече не си позволявайте да квалифицирате протести на бизнеса, протести с конкретни икономически искания, като политически.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


347
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
293
2
 
0
 
! Отговори
До 308 преди 2 години
Пий си хапчетата!
292
1
 
0
 
! Отговори
аз преди 2 години
До Do Solar Power Честно,не разбирам реакцията на такива,,умници"като теб!Да не ти пипат,,лапето".КАКВО ЩЕ СТАНЕ на лапето ти да се изплюе?Като гледам реакцията ти ми е ясно,че лапето ти със сигурност плюе съучениците си,но ще му се нарушат правата и ще се отрази на психиката на глезльото,ако плюе в пликче!Луд умора няма!
291
0
 
3
 
! Отговори
slayer преди 2 години
Днес мечката играе в двора на кръчмарите, утре ще бъде в следващия.Никой бизнес не е защитен от загуби.Рано или късно всички ще духаме супата...!!!
290
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Затваряйте тия смотани кръчми, на кой му пука за вас търтеи такива.
289
4
 
13
 
! Отговори
Shark преди 2 години
Стига с тези ресторанти бе. Не можете ли да работите друго? Я вземете се върнете на село до обработвате земята на семейството си и да се храните, както са правили баща ви и дядо ви. Или вече сте я продали за миризлива панелка в града и работа в кръчма! Сега ревете! Да не говорим за качеството на храната, която повечето от вас предлагат! Ще ми искате +6 лв за шопска салата от умрели краставици и домати, останали от предната вечер и 15 лв за една пържола. Ай сиктир!
288
5
 
12
 
! Отговори
НКК преди 2 години
Затваряйте като искате. Когато от кафеавтомата на улицата взимаш 4(четири) кафета бих казал с много добро качество, срещу едно при вас се замислете дали тестовете и зелените сертификати са причината. Лятото, ваканцията на децата отпуските е едно отношение на хората към вашият бизнес. Сега харчовете по подготовката за училище, за зимата са солидно перо в бюджета на хората. Една вечеря в ресторанта е месечният разход за ток и вода на семейството, за кафето писах. Замислете се кой е виновен!!
287
8
 
4
 
! Отговори
Реалист преди 2 години
Тиквойко беше прав като се изказа за "мат'ряла", че бил лош..
286
7
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Стига с тези ресторанти, кръчми и дискотеки, министъра да не се услушва ами да ги затваря вече, че отново има много заразени и умрели.
285
2
 
10
 
! Отговори
Щирлиц преди 2 години
До Анонимен 319 .................Добре,че шофьорът на джипката беше голям управник,та сме на последно място по доходи в ЕС/ЕС.
284
5
 
20
 
! Отговори
Петър Димитров преди 2 години
на село има достатъчно пустеещи земи,научете да си вадите прехраната с труд а не разни тарикатчета да се правите на големи чорбаджии.и не е вярно че като фалират ресторанти и молове работа няма.има складове,цехове,офиси и хиляди малки магазинчета.работа има.
283
2
 
23
 
! Отговори
Петър Димитров преди 2 години
нали ресторантьорите бяхте за зелените сертификати,сега защо ревете.отворени сте никой не ви е затворил,защо да Ви плащат обезщетения.като не се справяйте фалирайте,пука ми за вас.и да фалират моловете няма да е зле,тъкмо ще си харчим парите в малките български магазини.
282
12
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Радев с назначеното си правителство пълни некадърници ще фалират страната
281
8
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Жалка история. Не могат да разберат, че хората не ходят при тях поради ред причини в тая криза - кой от здравословни, кой от финансови съображения. Тия колкото и да реват не могат да променят факта, че НИКОЙ НЕ НИ СПИРА да ходим колкото си искаме по ресторанти и кафенета. Просто голяма част от хората не искат.
280
2
 
43
 
! Отговори
Мунчо преди 2 години
Aлибeгoв, китaйцитe cи имaт пoгoвoркa - "внимaвaй кaквo cи пoжeлaвaш, чe мoжe дa ce cбъднe!";)Виe кaтo cи пoжeлaхтe зeлeнитe ceртификaти, пуcнaхтe духa oт бутилкaтa - oщe тoгaвa пиcaх, чe aз бeз кръчми мoгa, нo кръчмитe бeз мeн нe мoгaт...Aз мoгa и бeз мoлoвe, мoгa и бeз фитнecи, мoгa и бeз гoлeми вeриги... тe oбaчe бeз клиeнти нe мoгaт!Дa видим кoй щe издържи пo-дългo...
279
0
 
4
 
! Отговори
Уточнение преди 2 години
До Анонимен Taka e. И парите за презервативи на баща ти, та си се пръкнал такъв "умник"!
278
1
 
16
 
! Отговори
ъъъ до 311 преди 2 години
Прав си за работещите в бранша - те са жертвите в случая, но не бива да се сърдят на нас, а на шефчетата си, а донякъде - и на себе си. Защото ако те /поне някои от тях - знам, че има хора, при които е въпрос буквално на оцеляване/ не бяха се огънали под натиска и изкушенията /пример:"Албена" АД/ на работодателите си, въпросните работодатели нямаше да останат с погрешното впечатление, че е много лесно да притиснеш раята и да поискат това от правителството с малка буква.
277
6
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
ВИЕ НАСЕЛЕНИЕТО ДОКОГА ЩЕ СТОИТЕ И ЩЕ ГЛЕДАТЕ КАК ВИ ЛЪЖАТ ВТОРО ГОДИНА И ВИНАГИ СЗО ФАРМАЦИЯ И ЛЕКАРИ! ДОКАГА ЩЕ СТОИТЕ И ЩЕ ГЛЕДАТЕ КАК ВИ ЛЪЖАТ УПРАВЛЯВАТ КОНТРОЛИРАТ И УБИВАТ С ВИРУСИ ВАКСИНИ И ИЗМИСЛЕНИ БОЛЕСТИ! НАЙ ГОЛЕМИЯТ ВИРУС Е НЕВЕЖЕСТВОТО НА ХОРАТА И ТОВА ЧЕ СА СПРЕЛИ ДА СЕ РАЗВИВАТ ДУХОВНО ЗАЩОТО ЗАТОВА СТЕ ТУК НА ЗЕМЯТА ВЪВ ВСЕКИ ЖИВОТ ПРЕРАЖДАНЕ! НЯМА КОВИД ПАНДЕМИЯ ИМА СЪЗДАВАНЕ НА НОВ СВЕТОВЕН РЕД ЧРЕЗ ВНУШАВАНЕ НА СТРАХ! ЗА ПРОСТОЛЮДИЕТО И НЕВЕЖЕСТВОТО
276
2
 
10
 
! Отговори
Do Solar Power преди 2 години
Ти лично заслужаваш някой да ти се изкашля в супата, дори заслужаваш и някой да си издуха *** в супата ти! Недей търси ти сметка на никого! И искаш да знаеш, льохман, никой не може да тества лапетата без излишното разрешение на родите. А някой ми е пипнал детето, а съм го хвърлил на крокодилите
275
3
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Много пpocтее тpoляка тук. Нали за този бранш работят хиляди хора, които в момента са без доходи и заплати. Къде ще си намерят друга работа точно преди зимата...? От какво ще живеят и плащат сметки? Ясно е,че собствениците имат спестени пари, ама сервитьорите, готвачите, доставчиците които работят за тях... да умират ли?
274
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Навсякъде обаче има билбордове и реклама по телевизията на "почтените" мoшеници от ПП...